Den californiske kondor: Del af naturens rengøringshold

03 december, 2019
De fleste kondorer, inklusiv den californiske kondor, kommunikerer med grynt og fløjten i sociale situationer, primært for at fortælle hinanden om information om gratis måltider.

Den californiske kondor er den største flyvende landfugl i Nordamerika og den dominerede engang de vestlige himmelstrøg. Arten er desværre mindsket meget i løbet af det 20. århundrede, indtil drastiske forbehold blev taget for at forhindre, at den blev udryddet.

Den californiske kondors bestand styrtdykkede til blot 22 antal i verden i slutningen af 1970´erne. Den sidste gruppe af frie kondorer blev taget i fangenskab i 1987 for at redde arten. En indsats for at genintroducere kondorer begyndte i 1992 og fortsætter indtil i dag.

Anatomi og levested for den californiske kondor

Disse smukke fugle er mellem 115 og 140 cm lange fra hoved til hale. Mens der er en sikker seksuel dimorfi, er forskellighederne i størrelse dog minimale; som sædvanlig er hannen større end hunnen.

Med hensyn til størrelsen kan vingefanget på en voksen af denne art nå omkring 3 meter, når de strækkes ud. Den californiske kondor er sort med hvide pletter og har et skaldet hoved med få fjer på det. Farven på hovedet varierer fra hvid til orange og rødlig lilla.

Det nøgne hoved på den californiske kondor er en tilpasning for hygiejnens skyld, fordi de spiser dødt og råddent kød. Dette skyldes, at de kommer deres hoved ind i ligene for at spise det.

Den californiske kondor flyver

Kondorer lever på stenede områder med skov, som inkluderer kløfter og bjerge. Foruden dette findes de også omkring de kystlige bjerge i det centrale og sydlige CalifornienDeres permanente områder til reder skal have stenede klipper og jord, så de kan bygge deres reder behageligt og sikkert.

Fodervaner

Den californiske kondors kost er ret utiltrækkende for mennesker, selvom det er nødvendigt for økosystemet. Faktum er, at disse fugle er en stor del af naturens rengøringshold, hvor de spiller en vigtig rolle i sikker bortskaffelse af døde dyr.

En sund bestand af ådselædere har en stor indvirkning på miljøet. Generelt foretrækker kondorer resterne af større dyr, såsom rådyr, kvæg og får. De æder dog også kaniner og egern.

Bemærk, at selvom kondorer foretrækker friske lig, spiser de også fordærvede dyr, hvis det er nødvendigt.

Kondorer kan flyve omkring 20 km om dagen i søgen efter mad og finder deres føde takket være deres skarpe synssanser. Voksne fugle har brug for op til 1,5 kg kød om dagen, selvom nogle kan indtage det dobbelte af det.

Indsats for bevaring

Store fugle på klippe

Den californiske kondor er desværre på nippet til at blive udryddet. Der var for eksempel tre fugle, alle hanner, der levede frit i slutningen af 1986. Det var et fald fra de femten vilde fugle (inklusiv fem avlende par), som levede i 1984.

Efter flere år med succesfulde avlsprogrammer i fangenskab i Los Angeles og San Diego blev nogle fugle genintroduceret i 1990´erne.

Kun tiden vil kunne sige, om tilfældet med disse kondorer viser, hvor vigtigt det er at hjælpe med primære opgaver forbundet med bevaring, såsom at beskytte relativt urørte levesteder.

Reproduktion for den californiske kondor

Siden 1990´erne er mere end 120 californiske kondorer blevet genintroduceret i deres vilde levested, men dødsraten er stadig høj. Socialiseringen af fuglene, der er vokset op i fangenskab, er desuden svær. Som resultat fortsætter man med bevaringen af disse fugle i fangenskab med en langsigtet plan for deres vedvarende reproduktion.

De præcise årsager til det drastiske fald i bestanden af den californiske kondor det seneste årti er usikre. Velkendte faktorer, som bidrager til faldet af denne arts bestand, inkluderer dog forgiftning, kemisk smitte, mindskning og tab af naturligt levested samt mangel på føde.

Indtagelsen af forgiftet lokkemad, der er lagt ud af landmænd, er en af de beviste årsager til, at kondorer dør. Det samme gælder forgiftning fra kugler, der er fundet inde i dyrene, som bliver slået ihjel af landmænd.

Parringsvaner

Den gennemsnitlige levetid for den californiske kondor er 37 år i fangenskab og 45 år i deres naturlige levested. Deres reproduktionsstadie begynder omkring deres sjette leveår. Når de har nået fuld modenhed, begynder hannerne at gøre kur ved at sprede deres vinger og gynge fra side til side.

Når en hun accepterer hannens frieri, bliver de mager for livet. De lægger et æg hvert andet år og rugeperioden er omkring 56 dage. Ægget klækkes ellem februar og april.

Den californiske kondor bygger sin rede i grotter ved siden af klipper eller mellem stenede kløfter og sprækker. Begge forældre er derudover ansvarlige for ægget, indtil deres unge bliver født. Den vil derefter være afhængig af pleje det første år, før den flyver fra reden.