Den korthalede albatros: Dens nuværende situation

Læs denne artikel for at lære mere om den truede korthalede albatros. På grund af dens dyrebare fjer, blev den tidligere jagtet intensivt.
Den korthalede albatros: Dens nuværende situation

Sidste ændring: 28 oktober, 2019

Den industrielle revolution fik den korthalede albatros til at falde i antal og blive en truet art. Dette skyldes værdien af ​​dens nyttige fjer.

Den korthalede albatros er en mellemstor fugl, der er berømt for sit store lyserøde næb. Læs videre for at lære om nogle af kendetegnene ved den denne fugl, og lær om dens aktuelle situation.

Kendetegn ved den korthalede albatros

Det videnskabelige navn for denne fugl er Phoebastria albatrus. En voksen kan måle op til 86 cm i højden og veje cirka 10 kg. Farven på den korthalede albatros varierer afhængigt af dens alder. Mens fuglen er ung såvel som ved fødslen, er fjerdragten sortbrun. Senere, som voksen, er fjerene mere hvidlige eller gyldne i farven.

Halsen og brystet er beige, og hvad der virkelig skiller sig ud, er det enorme firkantede lyserøde næb. En måde at identificere alderen på er ved at undersøge næbet. Ældre eksemplarer af denne art har en blå kant omkring næbet.

Hvad angår deres kost, så spiser albatrosserne hovedsageligt blæksprutter. De spiser også æg fra flyvende fisk, små fisk og krebsdyr. Der findes flokke af denne fugl, der følger fiskerbåde for at spise resterne af fisk, der kastes over bord.

En anden interessant oplysning om dens adfærd er, at den årligt samles i grupper. Dette sker på det tidspunkt hvor parrenes eneste æg udruges. Inkubationsperioden varer i over to måneder. Et par er i stand til at formere sig i fem til seks år af deres levetid.

Den korthalede albatros lever i Torishima, Japan og Senkaku-øerne i Kina og også i Japan. Derudover findes den nord for Stillehavet og også øst for Rusland, så langt som Alaska.

Den korthalede albatros er en mellemstor fugl, der er berømt for sit store lyserøde næb

Fortiden, nutiden og fremtiden for den korthalede albatros

Efterspørgslen på albatrosfjer begyndte i slutningen af ​​det 18. århundrede i Europa. Ligeledes var de voldsomt populære i Nordamerika. Delvis på grund af den industrielle revolution, kunne stilfuldt tøj og tilbehør let gøre brug af disse dyrebare fjer.

De enestående egenskaber ved fjerene inkluderer, at de er vandtætte, lette og giver varme. På grund af dette brugte producenterne dem hovedsageligt til frakker eller dyner. Et sengetæppe, såsom en dyne, kræver mere end 1 kg fjer. Fjerene fra en voksen fugl vejer mindre end 400 g, og det var derfor nødvendigt at dræbe flere for at lave en dyne.

Kommerciel jagt

Kommerciel jagt på denne fugl begyndte i Japan omkring 1885. Et firma ved navn Tamaoki var eksportøren af ​​fjerene. Virksomheden blev opmærksom på, at der næsten ikke var nogen korthalede albatrosfugle tilbage i nærheden. Dette fik dem til også at fange dem fra de nærliggende øer.

Andre virksomheder gjorde det samme på Hawaii. Kritik af den måde, hvorpå japanerne slagtede disse fugle, nåede imidlertid snart købere og regeringer. Så i 1903 forbød Hawaiianske myndigheder jagt på den korthalede albatros på deres områder. De erklærede derefter, at det var en national marineskat.

Selv efter al denne opmærksomhed fortsatte de med at jage dem i andre områder. I 1930 var der kun 2000 eksemplarer tilbage i Japan. Derfor erklærede de dem for at være en truet art. Direktøren for Yamashina Institute of Ornithology erklærede Tori-shima Island for et fristed for den korthalede albatros. Og selvfølgelig forbød de at dræbe dem.

Forskere begyndte at studere øen i 1958 og inkluderede naturligvis denne art. Fremadrettet udførte Tokyos regering i 1981 forskellige aktiviteter. Støtten til denne vidunderlige fugl gav mulighed for mere reproduktion i området.

Farven på den korthalede albatros varierer afhængigt af dens alder. Mens fuglen er ung såvel som ved fødslen er fjerdragten sortbrun. Senere, som voksen, er fjerene mere hvidlige eller gyldne i farven

En truet art

Imidlertid blev arterne igen erklæret truede på grund af den menneskelige tilstedeværelse i regionen, og dette hæmmede tilstrækkelig reproduktion. Så de brugte teknikken med at placere lokkefugle af træ på levestederne for at tiltrække de faktiske fugle. Inden for et årti øgede dette albatrossens bestand.

I dag er antallet af ​​fugle på de japanske øer næsten 5000. Dette er et lavt antal, men det opmuntrer stadig forskere til at fortsætte med deres procedurer. De udfører aktiviteter til hjælp for reproduktion i naturen.

Desværre er den korthalede albatros stadig en truet art. Der finder en aktiv indsats sted for at bevare den og bevare den i sit naturlige levested.

Det kan interessere dig ...
Blåhalsen: Alt om denne vidunderlige fugl
My AnimalsLæs den på My Animals
Blåhalsen: Alt om denne vidunderlige fugl

Blåhalsen er en vidunderlige fugl, som kan mange ting. Den har ikke kun slående farver, men den kan også udsende lyde, der imiterer lyden fra andre arter.



  • Harada, T., Deguchi, T., Zaun, B., Sprague, R. S., & Jacobs, J. (2007). An artificial rearing experiment of laysan albatross chicks. Journal of the Yamashina Institute for Ornithology. https://doi.org/10.3312/jyio.39.87