Den rødhalede jacamar - kendetegn hos en spurvefugl

19 februar, 2020
Den rødhalede jacamar bor i skovbevoksede, neotropiske regioner, specifikt på nyt land eller i gamle, tørre kratte. 
 

Den rødhalede jacamar har intense metalliske farver. Den tilhører Galbulidae-familien og lever i forskellige lande i Central- og Sydamerika.

Den rødhalede jacamar er den art fra Galbulidae-familien, der er mest udbredt. Glansfugle er en generel term for en gruppe af fugle, der tilhører denne familie. De findes over hele den tropiske, amerikanske zone, og deres slående farver er karakteristiske for deres slags.

Generelle karaktertræk

Man kan underopdele glansfugle i frem forskellige slægter:

  • Galbacyrrhynchus
  • Brachygalba
  • Jacamaralcyon
  • Galbula 
  • Jacamerops

Generelt, har disse fugle en slank krop, der varierer i størrelse. Små og mellem eksemplarer er almindelige. Deres vinger er afrundede og, foruden dette, gør deres aflange næb det muligt for dem at fange insekter, mens de flyver.

Farven på fjerdragten varierer i henhold til arten, og de kan enten have afdæmpede toner eller befinde sig på den anden side af farveskalaen og have iris-farvede toner. 

Man kan sige, at den mest repræsenterede art fra denne familie hører til slægten, Galbula, såsom en Galbula ruficauda. Ydermere, er denne fugl alment kendt som Jacamar colirrufohvilket betyder “rødhalet jacamar”.

Karaktertræk ved den rødhalede jacamar

Det er en fugl med strålende farver. Primært grøn med rødlige toner. Halen har en ret attraktiv farve, hvilket kan være det, der giver anledning til benævnelsen “colirrufo”.

I dette særlige tilfælde, refererer “rufo” til de blonde eller rødlige toner. Ordet har andre betydninger. Det kan også betyde “farverig”. Den ydre og centrale del af halen er, som regel, samme farve som vingerne. Disse har, til gengæld, en smuk, metallisk, grøn farve, mens indersiden af halen kan være alt fra rødlig til orange.

 

Galbula ruficauda

Denne glansfugl måler mellem 16,5 til 28 centimeter. I kontrast hertil, vejer den blot mellem 17 og 28 gram. Deres sorte næb er bemærkelsesværdigt langt og når en længde på mellem 4 og 7 centimeter.

Denne fugl er slank og lille i størrelsen, og den seksuelle dimorfisme mellem hunner og hanner er ret tydelig. Hanner har en hvid hals, mens hunnernes er beige. Deres sang er et højt hyl, der ofte underholder dem, der hører det.

Du kan også differentiere de voksne eksemplarer fra de unge. Som regel, har de umodne eksemplarer en mindre hale og næb, og de er også mere uigennemskuelige i farven.

Levested og udbredning af den rødhalede jacamar

Den rødhalede jacamar bor i skovbevoksede, neotropiske regioner, specifikt på nyt land eller i gamle, tørre kratte. De lever i forskellige lande, fra Mexico til Argentina, såvel som Mellemamerika, Colombia, Ecuador, Venezuela, Brasilien, Bolivia og Paraguay, blandt andre. 

De er blevet spottet i Colombia ved omkring 900 meters højde over havniveauet ved Stillehavshældningen. Du vil dog være nødt til at gå så højt som 1300 meter for at finde en i Magdalena Valley.

Kosten hos den rødhalede jacamar

glansfugl på en gren
 

Arten, Galbula ruficauda, er hovedsageligt insektspisende. De spiser arter af mange forskellige ordener, såsom LepidopteraOdonata, Isoptera, Hemiptera, Hymenoptera, Orthoptera eller Coleoptera, blandt andre.

Afhængigt af, hvilken region, du ser dem i, jagter disse fugle i henhold til det antal af eksemplarer af en specifik orden, de kan finde. For eksempel, spiser de primært sommerfugle i Costa Rica.

Man kan sige, at den rødehalede jacamar er specialiseret i at jagte hurtigtflyvende bytte. Det kan, eksempelvis, være sommerfugle og guldsmede. 

Når de fanger deres bytte, ryster de det og slår det imod deres gren. Målet er at ramme dem, så de mister deres vinger, og, dermed, er ude af stand til at flygte.

Bevarelsesstatus

Galbula ruficauda er den slægt på listen hos den internationale forening for beskyttelse af naturen (International Union for the Protection of Nature (IUCN)), som man er mindst bekymret for. Dette indebærer, at de ikke er i umiddelbar fare for at blive udryddet.

Selvom bestanden ikke er alvorligt fragmenteret, så er antallet af eksemplarer dog, uden tvivl, faldende. Dette er nogle af de trusler, der kan have indflydelse på faldet af eksemplarer hos denne art:

  • Jagt
  • Menneskelig tilstedeværelse
  • Tab af levested

Interessante fakta om den rødhalede jacamar

Den rødjalede jacamar tilhører den art af Galbulidae-familien, der er mest udbredt. Udbredelsen begynder i Mellemamerika og når Sydamerika.

Der er et total på seks underarter af Galbula ruficauda.

 

Gennem deres bejlen, forsyner hannen hunnen med føde. De to medlemmer af parret graver sammen en hule, som har en rede i midten. Dernæst, efter at have lagt æggene, vil både hannen og hunnen ruge på æggene. Dette er et fremragende eksempel på samarbejde i naturen.

Tak for at læse denne artikel. Du vil måske også nyde at læse om paradisfuglen, en anden spurvefugl.