Hvad er forskellene mellem jaguarer og leoparder?

Jaguarer og leoparder kan virke meget ens ved første øjekast. Deres forskelle er dog tydelige for det trænede øje. 
Hvad er forskellene mellem jaguarer og leoparder?

Sidste ændring: 20 maj, 2021

Der er syv arter af store katte i det hele. Disse kattedyr har ofte lignende mønstre i deres pels, hvilket hjælper dem med at camouflere sig i miljøet og gå ubemærket hen. Disse ligheder kan føre til forvirring mellem arterne. Der er dog adskillige forskelle mellem jaguarer og leoparder for eksempel, som gør det muligt for os at identificere dem korrekt.

Fem af de syv arter tilhører slægten Panthera: Løven, tigeren, leoparden, sneleoparden og jaguaren. Udenfor slægten Panthera er der geparden (Acinonyx jubatus) og pumaen (Puma concolor).

De skiller sig ud på grund af deres store størrelse, de er kødædere og de spiller en meget vigtig økologisk rolle som toprovdyr i deres økosystem. 

Forskelle mellem jaguarer og leoparder

I denne artikel vil vi forklare forskellene mellem jaguarer og leoparder. Det er nogle af de mest ens og ofte forvekslede store katte. Gå ikke glip af dette!

Geografisk distribuering og levested

Et af de mest oversete aspekter, når man identificerer arter, er den geografiske placering. Når to arter bor i forskellige områder – selvom begge er identiske eller minder meget om hinanden – er det meget nemt at vide, hvilken slægt et bestemt eksemplar tilhører, blot ved at kigge på dets oprindelse.

Det er tilfældet med jaguarer og leoparder. Jaguarer (Panthera onca) lever i Mexico og på den sydlige grænse i USA såvel som Centralamerika og en stor del af Sydamerika.

Det bør bemærkes, at den historisk set var meget bredere distribueret. Skøn viser, at den på nuværende tidspunkt kun optager omkring 50% af dens historiske rækkevidde.

Jaguar, der går

På disse steder bor jaguarerne helst i tætte skove nær vandområder, som de er tæt associeret med. Jaguarer bor primært i fugt ved lav højde og tørre, tropiske skove, men de kan også bo på andre områder såsom sumpe eller græsområder.

Leoparder (Panthera pardus) findes i Afrika og Asien. De har en af de bredeste rækkevidder af alle kattedyr. Igen er deres distribuering meget fragmenteret og reduceret, og deres bestands dynamik varierer i høj grad afhængigt af området.

Deres habitat er forskelligt og rangerer fra ørken og semi-ørkenområder til bjergregioner, græsområder og tropiske skove. Nogle bestande overlever endda i sneområder eller byområder.

Forskelle mellem jaguarer og leoparder: Morfologiske træk

Jaguarer er højere en leoparder, selvom deres højde er næsten ens. Ydermere er jaguarer bredere, mere robuste og tungere. Jaguarers hoved er også større og rundere, og deres kæber er mere kraftfulde. Deres hale er også kortere end leoparders.

Af alle disse grunde har jaguarer en mere kompakt og robust fremtoning, mens leoparder er mere yndefulde. I henhold til farve har begge en gylden pels, der er hvid på maven, og den er dækket med mere eller mindre cirkulære, sorte pletter ved navn rosetter.

Jaguarers rosetter har sorte pletter i midten, er større og er længere fra hinanden. Leoparder har ikke sådanne pletter i deres rosetter, og de sidstnævnte er mindre og tættere på hinanden. 

Denne simple detalje kan være ret brugbar, når man skal identificere dem, men hos begge arter er der også melanistiske individer, hvis pels er meget mørk eller helt sort, hvilket gør denne detalje ubrugelig. Disse individer er populært kendt som sorte pantere.

Forskelle mellem jaguarer og leoparder: Adfærd og kost

Leoparders kost er utrolig varieret. De foretrækker hovdyr i mellem størrelse, men afhængigt af tilgængeligheden og konkurrencen om mad kan de spise alt fra pattedyr til fugle, reptiler og endda insekter. Ydermere er mange individer i stand til at specialisere sig i et særligt bytte. 

Efter at have fanget deres bytte, gemmer leoparder det ofte i vegetation eller træer for at forhindre konkurrenter i at stjæle det, da de ofte deler habitat med større rovdyr.

Jaguarer har også en yderst varieret kost. Selvom de foretrækker større hovdyr, spiser de også mindre bytte. Ulig andre kattedyr er de fremragende svømmere, så de jager ofte fisk og skildpadder eller endda kaimanner og anakondaer

Jaguarer er det største rovdyr i deres økosystem, så de er som regel ikke nødt til at skjule deres bytte.

Leopard i naturen

Dette er de vigtigste forskelle, når det kommer til at adskille de to arter fra hinanden. Både leoparder og jaguarer spiller en afgørende rolle i deres økosystemer. På nuværende tidspunkt lider begge af et fald i populationen, så det er vigtigt at kende dem for at værdsætte dem, beskytte dem og forhindre deres udryddelse.