Ved du, hvordan hyæner jager?

Hyæner er medlemmer af familien Hyaenidae og er kødædere med en aggressiv, effektiv og skræmmende jagtadfærd, der gør dem i stand til at bekæmpe alle dyr, store som små.
Ved du, hvordan hyæner jager?

Sidste ændring: 29 marts, 2022

Kødædende dyr bruger deres bedste egenskaber til at fange deres bytte. Nogle af dem er hurtighed, styrke, nattesyn, store kæber, god hørelse og lugtesans, snuhed og udholdenhed. Selv om de er kendt som ådselædere, er hyæner glimrende rovdyr og går ikke glip af en chance, hvis de ser et modtageligt offer. Vil du gerne vide, hvordan hyæner jager?

Læs videre for at finde ud af det!

Disse pattedyr er kendt for deres lyde, der ligner hånlig latter. De har en interessant måde at ernære sig og overleve på, fordi det miljø, de lever i, er meget krævende og fyldt med farer. I de følgende afsnit vil vi vise dig mere om hyæner, herunder hvordan de spiser og jager. Gå ikke glip af alle disse detaljer om disse dristige rovdyr.

Hvordan ser hyæner ud?

Før vi forklarer, hvordan hyæner jager, vil vi beskrive dem. Først og fremmest skal det bemærkes, at de er mellemstore pattedyr (normalt mellem 100 og 160 centimeter lange). Det forreste par ben er længere end det bagerste, og deres poter har fire tæer og korte kløer.

Deres pels er grålig eller brun med mønstre af mørke pletter eller striber. Nogle eksemplarer har kort pels, mens andre har lang, tyk pels.

Disse pattedyr har store ører og en lille snude med stærke kæber med skarpe tænder. Deres haler er forskellige størrelser, afhængigt af arten. De er nataktive og lever i flokke med en hierarkisk organisation, selv om der også findes solitære individer. De lever i Afrika og Asien.

Hyæner på savanne

Typer af hyæner

Selv om de har fysiske kendetegn, der relaterer dem til dyr i hundefamilien, er hyæner faktisk beslægtet med kattedyr. De tilhører familien Hyaenidae, en ikke særlig mangfoldig gruppe, da der kun findes fire levende arter. Det drejer sig om følgende:

  • Plettet hyæne (Crocuta crocuta)
  • Brun hyæne (Hyaena brunnea)
  • Stribet hyæne (Hyaena hyaena hyaena)
  • Protelo eller jordulv (Proteles cristata)

Hvad spiser hyæner?

Hyæner er kødædere og er aktive jægere, men om nødvendigt udnytter de også de rådnende ådsler, der findes i økosystemet. Derfor spiller de en meget vigtig rolle i genanvendelsen af miljøets materialer.

De byttedyr, de spiser, er meget varierede og omfatter gnuer, antiloper, vildsvin, zebraunger, fugle og slanger. Nogle hyæner kan supplere deres føde med frugt, især på årstider, hvor der er mangel på føde.

En hyæneart, der har en noget mærkelig fødevane for denne gruppe, er jordulven (P. cristata). Dette er et insektædende dyr, da den baserer sin kost på små hvirvelløse dyr og har særlige tilpasninger i tænderne til dette.

Hvordan jager hyæner?

Det er ret interessant, hvordan hyæner jager, især på grund af den snuhed, de udviser. Disse pattedyr analyserer deres ofre og bruger alle deres sanser for at få succes. De er opportunistiske jægere, der nøje observerer flokkene af deres potentielle bytte for at træffe beslutningen om, hvilket individ de skal angribe.

Hyæner har flere egenskaber, som de anvender meget godt under jagten: Skarpt syn, hørelse og lugtesans samt stærke kæber med skarpe tænder, som giver dem et kraftigt og dødbringende bid (i stand til at brække knogler). Ud over at være dristige og seje løbere er disse dyr meget stærke.

De aspekter, der vedrører fangst af byttedyr, er veldokumenterede takket være observationer i naturlige omgivelser, især hos den plettede art (C. crocuta). Her er nogle fakta om deres jagtadfærd.

Jager hyæner alene eller i flok?

Selv om plettede hyæner lever i ret store grupper eller klaner (op til 80 medlemmer), udfører de normalt deres jagtadfærd i flokke med få individer (to til fire). Man har dog også observeret hyæner, der jager alene, når de dræber små byttedyr (f.eks. harer).

Der er observeret større jagtgrupper (på ca. 12 hyæner), når byttet er stort, eller når der er mødre med afkom. Mødre har en tendens til at forsvare deres unger voldsomt, så der er brug for ekstra forstærkning for at slå offeret ihjel.

Hvornår jager hyæner, dag eller nat?

Hyæner er kendt for at være natjægere, men denne præference er ikke relateret til behovet for at gemme sig i mørket. Det er snarere en strategi for at modstå de omgivende temperaturer, som er meget høje i ørkenøkosystemer, når solen er varmest.

Natten er køligere end dagen, hvilket sikrer bedre jagtresultater. Det er dokumenteret, at hyæner kan jage om dagen i de koldeste måneder af året.

Hvordan udvælger de deres bytte?

Hyæner går mod flokke af potentielle byttedyr (som ligger langt fra hinanden), sætter farten op og stopper så, når de er tæt på. Denne handling genererer forskydning hos dyrene, så de kan observere og finde et individ med en svaghed. Hvis det ikke lykkes dem, mister de interessen for den pågældende gruppe og søger efter en anden flok.

Denne strategi øger chancerne for succes og sikrer, at den energi, der investeres i jagten, ikke er spildt.

Hvordan er jagten?

Når hyæner identificerer deres bytte, udfører de en aktiv jagt i modvind og er vedholdende. Forfølgelsen af byttet kan foregå i en kort eller lang periode afhængigt af dyret selv. Når byttet er større, kræves der en ekstra indsats, og jagttiden kan forlænges.

Adfærd ved fangst af byttet

Når offeret er fanget, omringer hyænerne det og flår det i stykker, idet de begynder med indvoldene (de kan også lide at skille knoglerne ad). Når det drejer sig om mindre byttedyr, kan de derimod sluge i én bid. Når de spiser store dyr, kommer der flere hyæner til, enten fra den samme klan eller fra en anden klan i nærheden.

Nogle hyæner jager

Sammenfattende viser hyænernes jagtmetoder interessante strategier, som har gjort det muligt for dem at få succes. Uanset om de jager alene eller i flok, om dagen eller om natten, bruger disse pattedyr deres intelligens til at træffe de rigtige beslutninger. De har også udviklede sanser, stærke kæber og hurtige ben, som utvivlsomt gør dem til skræmmende rovdyr.

Det kan interessere dig ...
Karakteristika ved den tasmanske tiger
My Animals
Læs den på My Animals
Karakteristika ved den tasmanske tiger

Den sidste tasmanske tiger døde i fangenskab i 1936. Dog har man fundet ud af, at den også ville uddø i naturen grundet sin DNA.



  • Ahmim, M., Lakouachet, D., & Aliane, D. (2021). Data on ethology and behavior of the striped hyena Hyaena hyaena (Linnaeus, 1758) under captive conditions in Algeria. Biodiversity International Journal, 5(1), 19-23.
  • Cooper, S. (1990). The hunting behaviour of spotted hyaenas (Crocuta crocuta) in a region containing both sedentary and migratory populations of herbivores. African Journal of ecology, 28, 131-141.
  • Holekamp, K., Sakai, S., & Lundrigan, B. (2007). The spotted hyena (Crocuta crocuta) as a model system for study of the evolution of intelligence. Journal of Mammalogy, 88(3), 545-554.
  • Owens, M., & Owens, D. (1978). Feeding ecology and its influence on social organization in Brown hyenas (Hyaena brunnea, Thunberg) of the Central Kalahari Desert. The East African Wildlife Journal, 16, 113-135.
  • Proteles cristata, Animal Diversity Web (ADW). Recogido a 07 de octubre en: https://animaldiversity.org/accounts/Proteles_cristata/