Hvordan klimaforandringer påvirker den kantabriske brunbjørn

De forandringer, som øger globale temperaturer, får dyr til hurtigt at tilpasse sig. I denne artikel kan du læse om, hvordan klimaforandringer påvirker den kantabriske brunbjørn
Hvordan klimaforandringer påvirker den kantabriske brunbjørn

Sidste ændring: 06 juni, 2021

Klimaforandringer skaber kaos over hele verden. I de kantabriske bjerge (Spanien) har øgede temperaturer påvirket den kantabriske brunbjørn (Ursus arctos arctos) i måden, de går i hi på og også deres føde.

Disse forandringer kan have alvorlige konsekvenser for bevarelsen af artenDenne art er truet, og kontakt med mennesker hjælper ikke på situationen. Endvidere gør ødelæggelsen af habitatet og landbrugsændringer det mere vanskeligt for arten at overleve. Effekten af klimaforandringer kan føjes til alle disse faktorer.

Hvordan påvirker klimaforandringer den kantabriske brunbjørn?

I 90´erne begyndte the Brown Bear Foundation at studere denne arts vinteraktivitet. De burde ikke være aktive på dette tidspunkt af året, eftersom bjørne som regel går i hi over vinteren.

Men forskere opdagede, at dette ikke var tilfældet. De fandt spor fra bjørne i sneen, så der var ingen tvivl om, at de vandrede rundt uden for deres tilholdssteder i løbet af vinteren. Derudover havde man set dem søge efter føde i bøgeskove og egetræer. Dette videnskabelige bevis demonstrerede, at den kantabriske brunbjørn ikke går i hi.

Siden da er de miljømæssige temperaturer, der er en faktor, som kan få bjørne til at gå i hi, steget. Faktisk var vinteren 2020 den varmeste i århundredet i Spanien.

Den kantabriske brunbjørn

Øgede temperaturer som en årsag til, at den kantabriske brunbjørn ikke gå i hi

Dvale er den mest præcise tilpasning af alle ensvarme arter. Disse er arter, som regulerer kropstemperaturen gennem en indre mekanisme. Denne tilpasning gør det muligt for dyrene at overleve, når der er mangel på føde og ugunstige vandforhold.

For den brune bjørn er dvaletilstanden ikke blot et tidspunkt for at overleve og spare energi. I løbet af denne periode føder de deres unger i varmen i deres huler. De kommer ud senere på foråret.

Mellem 1985 og 2018 så eksperter, at bjørne og deres unger forlod deres tilholdssteder, før de burde. Det stod klart: De år, hvor gennemsnitstemperaturen var højere, kom bjørnene tidligere ud.

Forskerne ved the Brown Bear Foundation finder det ikke længere mærkeligt, at den kantabriske brunbjørn ikke længere går i hi, og da slet ikke efter disse varme vintre. Konsekvensen af dette kan blive ødelæggende for antallet af bjørne i Spanien, men også i resten af verden.

Dilemmaet ved manglen på føde

Det står klart, at der er et håndgribeligt forhold mellem øgede temperaturer og bjørnene og deres ungers tidlige udgang fra deres huler. Desværre kan disse situationer have alvorlige konsekvenser for brunbjørnens reproduktion.

Bjørne må komme ud af deres huler, når føden er tilgængelig. Hvis de kommer ud for tidligt på grund af høje temperaturer, vil der ikke være nok føde at finde. Dette kan føre til en høj dødelighed blandt ungerne, samt ændringer i populationsdynamikken for denne art.

Andre konsekvenser for bevarelsen af den kantabriske brunbjørn

Eftersom bjørne går i hi i løbet af vinteren, er de bjerge, de lever i, blevet til populære steder for andre aktiviteter. Nogle af dem er idræt i bjergene, turisme og jagt.

Hvis bjørne går rundt i bjergene i løbet af vinteren, vil man blive nødt til at stoppe for disse aktiviteter for mennesker. Det er en virkelighed, som de folk, der står for at regulere brugen af bjørnenes territorie, må tage med i betragtning.

To brunbjørne

Ifølge Guillermo Palomero, præsident for The Brown Bear Foundation, har denne art behov for en hurtig strategisk plan, som vil kunne hjælpe med af afhjælpe konsekvenserne af klimaforandringer. Formålet ved denne plan er at reducere konsekvenserne og hjælpe bjørnene med at tilpasse sig nutidens virkelighed.

Det kan interessere dig ...
Ved du, hvordan bjørne passer deres unger?
My AnimalsLæs den på My Animals
Ved du, hvordan bjørne passer deres unger?

Brune bjørne passer deres unger i mere end et år, før ungen bliver uafhængig. De er trofaste og opmærksomme mødre. Læs meget mere om det her.