Find ud af, hvordan næbdyr bliver født

Næbdyr er usædvanlige dyr med et parringsforhold, der kan vare op til en måned, hvor der ikke er nogen kontakt, før hunnen er klar.
Find ud af, hvordan næbdyr bliver født

Sidste ændring: 17 december, 2021

Næbdyr er kendt for deres mærkelige udseende. De ligner et rigtigt miskmask af andre dyr med deres andelignende snude, odderben, bæverhale og nogle reptillignende kendetegn. Hvis du ikke kender til deres biologiske sammensætning, vil du nyde at finde ud af, hvordan næbdyr bliver født.

Disse dyr – der er hjemmehørende i Australien og Tasmanien – tilhører ordenen Monotremata sammen med fire andre meget gådefulde arter af pattedyr. Deres videnskabelige navn er Ornithorhynchus anatinus, og i denne artikel fortæller vi dig alt om deres reproduktion og fødsel. Gå ikke glip af det!

Hvordan ser næbdyr ud?

Et næbdyr er et fantastisk dyr og ligner en krydsning mellem en and, en bæver og en odder. Det skyldes dens brede, flade, glatte snude, store hale og svømmefødder. Den har ingen tænder, men kun keratinplader i munden.

Næbdyret er en fremragende svømmer og bruger sin hale til at manøvrere og drive sig selv gennem vandet. Desuden bidrager membranerne mellem tæerne også til denne evne. Det kan dog bevæge sig på land og har stærke negle, der gør det muligt for det at grave i jorden.

Dette pattedyr har en krop dækket af pels, der beskytter det mod kulde og isolerer det i vandet. Dets farve er mørkebrun, men maveområdet er lysere. Størrelsen er forskellig hos hunner og hanner, da hanner normalt er større og tungere med en størrelse på ca. 50 centimeter. Hunnenes størrelse er omkring 43 centimeter.

Et slående træk ved næbdyrhannen er evnen til at producere gift, som den sprøjter ind gennem sporer på benene. Dette stof kan dræbe små dyr, men der er ingen grund til at bekymre sig om dets virkning på mennesker. Dyrets giftstoffer er ikke dødelige, selv om de kan forårsage betydelig smerte.

Et næbdyr svømmer

Hvordan næbdyr bliver født

Før vi dykker ned i, hvordan næbdyr bliver født, skal vi først gennemgå deres reproduktion. Disse dyr reproducerer sig seksuelt ved hjælp af æg, ligesom de andre fire eksisterende monotreme dyr. Dette er et interessant aspekt, da det ikke findes hos andre pattedyr.

Næbdyr er nataktive og undvigende dyr, og man ved kun lidt om deres reproduktionsadfærd i naturen. De fleste af de observerede data stammer fra individer i fangenskab.

Disse monotreme er polygone, hvilket betyder, at hannerne parrer sig med flere hunner i den reproduktive fase. Der er kun én parringscyklus om året.

Parring

Næbdyrs parring foregår i vand og varierer i varighed på op til en måned. Den omfatter en “kurtiseringsfase”, hvor dyrene ikke har nogen kontakt, men hvor hannen forsøger at erobre hunnen ved at bide hende i halen. Hunnen vil dog reagere med undvigende adfærd, hvis hun ikke er parringsvillig.

Hannerne producerer en intens og ejendommelig lugt i denne fase. De opfører sig aggressivt over for hunnerne og chikanerer og intimiderer dem i et forsøg på at få dem til at reagere på mødet.

Hunnerne kontrollerer det meste af reproduktionsprocessen, da de bestemmer, hvornår og hvor den skal starte, og hvor længe den skal vare. På denne måde forsøger de at reducere den risiko, som hannens holdning medfører.

Hunnernes undvigende adfærdsmønstre er varierede. Blandt dem kan vi fremhæve flugt, modstand og undgåelse af hanner. Dette beskytter dem mod deres mænds reproduktive insisteren, mens de ikke er parringsklare.

Når hunnen er parringsklar, lader hun hannen bide hende i halen, og sammen udfører de en dans, mens de kredser i vandet. Derefter sker befrugtningen, idet hannen bestiger hende og fører sin penis ind i hunnens åbning.

En spændende information om næbdyrenes reproduktion er, at hannerne i den reproduktive periode kan kæmpe mod hinanden om hunnerne. I disse kampe bruger de konkurrerende dyr deres giftige sporer som våben.

Drægtighed eller udrugning?

Efter parringen tager hunnen sig af at bygge en hule, der skal tjene som rede. Utroligt nok er monotreme pattedyr de eneste pattedyr, der ikke føder levende unger, men formerer sig ved hjælp af æg.

Drægtighedsperioden (i livmoderen) varer fra 15 til 21 dage. Efter at æggene er lagt i hulen, ruger hunnen dem i yderligere 10 til 11 dage.

Hulen bygges over havets overflade ved bredden af floder eller vandløb. Den består af flere smalle tunneller, der ender i et hovedrugekammer. Hulen er af varierende størrelse og kan være fra 3 meter lang til mere end 10 meter. Det materiale, der bruges til dens konstruktion, omfatter våde og døde blade, som hunnerne bærer ved hjælp af deres hale.

Hvordan udklækkes ungerne, når næbdyr bliver født?

O. anatinus udklækkes ved hjælp af æg, som er små, runde i form og med en diameter på ca. 11 millimeter. Antallet af unger varierer fra en til tre.

Disse nyfødte dyr er ret skrøbelige og forsvarsløse, så de har brug for moderens omsorg for at overleve. Desuden er de blinde, med tynd lyserød hud, hårløse og med tænder (men tænderne går tabt under udviklingen).

Moderen diegiver ungerne med sin mælk. Men forbløffende nok har den ingen brystvorter. Derfor frigives maden gennem hudens porer takket være specialiserede kirtler. Næbdyrunger får næring på denne måde i ca. tre eller fire måneder.

Efter disse måneders diegivning har de små næbdyr allerede udviklet sig nok til at forlade hulen og blive selvstændige.

Et næbdyr i vand

Monotreme pattedyr er dyr med unikke egenskaber. Især Ornithorhynchus anatinus har et imponerende udseende og en lige så imponerende forplantningsadfærd. Den måde, hvorpå næbdyr bliver født fra et æg, skrøbelige, hjælpeløse, hårløse, blinde og med tænder, er en fantastisk start på livet for et usædvanligt dyr.



  • Holland, N., & Jackson, S. (2002). Reproductive behaviour and food consumption associated with the captive breeding of platypus (Ornithorhynchus anatinus). Journal of Zoology, 256, 279-288.
  • Serena, M., & Grant, T. (2017). Effect of flow on platypus (Ornithorhynchus anatinus) reproduction and related population processes in the upper Shoalhaven River. Australian Journal of Zoology, 65(2), 130-139.
  • Thomas, J., Parrot, M., Handasyde, K., & Temple-Smith, P. (2018). Female control of reproductive behaviour in the platypus (Ornithorhynchus anatinus), with notes on female competition for mating. Behaviour, 155, 27-53.
  • Thomas, J., Handasyde, K., Parrot, M., & Temple-Smith, P. (2018). The platypus nest: burrow structure and nesting behaviour in captivity. Australian Journal of Zoology, 65(6), 347-356.