Hectors delfin fra New Zealand

12 september, 2019
Lær om den fjerneste art af delfiner, Hectors delfin, der lever ved New Zealand.

Hectors delfin er den mindst kendte delfinart, og den lever ved New Zealand. Der er også to underarter, der også lever omkring de smukke øer.

Hectors delfin er en art af delfiner, der er naturligt hjemmehørende ved New Zealand. Dens videnskabelige navn er Cephalorhynchus hectori,  men dens almindelige navn er “Hectors delfin.”

Kendetegn for Hectors delfin

Denne art har de robuste kendetegn fra Delphinidae familien. Men det er også den mindst kendte art i denne familie. Den har en lille antydning af kønsbestemt dimorfisme. hvor hannerne er en smule større end hunnerne. Voksne kan blive op til 1,30 meter lange og veje omkring 40 – 75 kilo.

Hectors delfin er et lyst gråt hoved med nogle sorte områder. Den har en slags sort bånd, der går fra toppen, hvor den har en sort maske om øjnene, og ned mod ryggen af dens krop. Den del, der starter lige bagved den sorte plet på underkæben er hvid ligesom området bagved dens finner og kønsdele.

Dens finner, rygfinne, området omkring deres åndehul og en masse pletter omkring denne går fra mørk grå til sort. Dens snude har en sort plet og er ikke særlig lang. Den har 24 – 31 tænder i hver række i gabet.

Selvom den mest ser grå ud, så vil du kunne se, at den har forskellige skygger på dens krop, hvis du nogensinde kommer tæt på den i dagslys.

tegning af delfiner

Antal og udbredelse

Hectors delfin er en art, der er naturligt hjemmehørende ved New Zealand. Denne art er ekstremt begrænset geografisk, meget mere end andre delfiner. Der hører også to underarter til den.

Du vil mest kunne se Hectors delfiner ved de sydlige og vestlige have ved øerne, nær ved lavt vand om sommeren. De har en tendens til at sprede sig mere om vinteren.

Underarter

Arten, Cephalorhychus hectori, har to forskellige underarter:

  • Cephalorhychus hectori hectori. Dette er den primære art, og den lever ved de sydlige farvande.
  • Cephalorhychus hectori maui. Denne lever mere mod nordøst og kaldes også for “Mauis delinen.”

De to underarter er adskilt af det dybe hav ved Cook Strædet og det sydøstlige punkt ved Sydøen. Du vil bedst kunne se disse to underarter om sommeren, cirka 7 kilometer fra kysten. Det er ikke almindeligt at se dem om vinteren.

Der har også været meldinger om, at man har set dem ved Australien og Malaysia. Men for tiden virker det til at være falske meldinger, der er opstået ved fejl under identifikation.

Der er også nogle små forskelle på de to underarter. Den mest tydelige er, at Maui delfinen har en mørkere plamage omkring dens penis, hvis den overhovedet har en mørk plamage. Maui delfinen er også en anelse større end Hector delfinen.

en delfin springer i en bølge

Bevarelsen af Hectors delfinen

I 2008 satte IUCN (den internationale union for naturbeskyttelse) den på dens røde liste, fordi dens antal var reduceret drastisk over de seneste 40 år. At være på den røde liste betyder, at arten er truet.

Af de to underarter af Hectors delfiner er det Maui delfinen, der er mest tæt på at blive udryddet.

Den største fare for dem er at blive fanget af en fisker ved et uheld (ved netfiskeri eller trawl.) Nogle anslår, at dens bestand de sidste år er faldet med 50%. Med det i baghovedet skabte dyrebeskyttelsesforeninger et reservat ved Banks Peninsula i 1988, hvor det blev forbudt at fiske med net. Det har hjulpet bestanden mod at gå i net ved uheld.

Andre farer kan være:

  • Skader fra skibenes propeller.
  • Fiskeri og begrænsning af deres områder at svømme i.
  • Forurening af havene fra landbrug og skovbrug.
  • Forandringer i deres habitat.
  • Sygdomme. Brucellosis er en bakteriesygdom, der kan nedsætte Hectors delfinens forplantning.

Sjove fakta om Hectors delfin

Det er let at komme til at forveksle dem med andre delfinarter som den almindelige delfin, øresvin eller endda nogle af hvalerne, der lever på de kanter. Men du kan skille denne ud ved at vide, hvor komplekse deres farver er.

Fridykkeren, William Trubridge, blev udnævnt til ambassadør for Maui delfinerne. Hans mål er at få større fokus på vigtigheden af at bevare alle arter, hvis vi vil bevare en sund biodiversitet.

Denne art er meget aktiv og legesyg og elsker bølgerne. De spiser krebsedyr og små fisk. For at fange deres bytte foretager de nogle hurtige dyk på under 90 sekunder. Så hvorfor ikke tage en tur til New Zealand næste december (sommer dernede) og forsøge at få et glimt af disse utrolige delfiner?

  • Dawson, S. M. 2002. Cephalorhynchus dolphins Cephalorhynchus spp. In: W. F. Perrin, B. Wursig and J. G. M. Thewissen (eds), Encyclopedia of Marine Mammals, pp. 200-204. Academic Press. Online: https://books.google.es/books?id=TwFUimDtz7sC&pg=PA553&dq=Dawson,+S.+M.+2002.+Cephalorhynchus+dolphins+Cephalorhynchus+spp.+In:+W.+F.+Perrin,+B.+Wursig+and+J.+G.+M.+Thewissen+(eds),+Encyclopedia+of+Marine+Mammals,+pp.+200-204.+Academic+Press&hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwjsiLuhuPXiAhXN8OAKHasqAfoQ6AEIKDAA#v=onepage&q=Cephalorhynchus%20dolphins%20&f=false
  • Reeves, R.R., Dawson, S.M., Jefferson, T.A., Karczmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Rojas-Bracho, L., Secchi, E.R., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. & Zhou, K. 2013. Cephalorhynchus hectoriThe IUCN Red List of Threatened Species 2013: e.T4162A44199757. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T4162A44199757.en. Downloaded on 19 June 2019.
  • https://www.wwf.es/?21680/Los-delfines-de-Maui-al-filo-de-la-extincin
  • Dawson, S.M.  Cephalorhynchus Dolphins: C. heavisidii, C. eutropia, C. hectori, and C. commersonii. Enclyclopedia of Marine Mammals, pp. 166-172. 3ªEd. Academic Press. (2018). https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804327-1.00086-8. Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128043271000868
  • Buckle K, Roe WD, Howe L, Michael S, Duignan PJ, Burrows E, et al. Brucellosis in Endangered Hector’s Dolphins (Cephalorhynchus hectori). Vet Pathol. 1 de septiembre de 2017;54(5):838-45. Online: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0300985817707023