Hjortesvinet: Oprindelse og levested

Hjortesvinet er et parrettået pattedyr, der er i familie med vildsvinet og grise. Foruden den unikke arrangering af deres stødtænder har dette dyr også mange andre bemærkelsesværdige karaktertræk.
Hjortesvinet: Oprindelse og levested

Sidste ændring: 25 februar, 2021

I naturen kan man finde alle mulige former for spændende og unikke dyr såsom hjortesvinet, der er et pattedyr, som ligner en gris. Det kommer fra Indonesien, men lever kun på nogle er øerne i landet.

På trods af at minde meget om grisen er den ikke særlig kendt udenfor sit oprindelsesland. Af den grund ønsker vi at vise dig en række interessante fakta om dette besynderlige og fascinerende dyr.

Hjortesvinet

Dette svin er beslægtet med andre dyr, der findes i Suidae familien, såsom vildsvin og tamme griseIndenfor denne gruppe er det en del af slægten Babyrousa, som består af fire forskellige arter.

Oprindelsen af hjortesvinet

Dette særlige svin kommer fra to af Sula øerne, mere specifikt Mangole og Taliaby, samt Buru, der ligger i indonesien. Dets eget navn på indonesisk betyder “hjortesvin”, hvilket hentyder til den stødtænder.

Det lader til, at arten også var til stede på øen Sulawesi. Der er dog ingen tilstedeværelse af disse dyr på øen i dag, så de er blevet erklæret uddøde der. Med hensyn til hvordan de kom ud på øerne, er forklaringen ikke helt tydelig. Der lader dog til at være to forskellige muligheder:

  • Hjortesvinene var en gave fra høvdingerne fra andre stammer for at etablere forhold mellem øerne.
  • De var i stand til at krydse øhavene ved et tilfælde for mange år siden. De udviklede sig med tiden til at blive et eksempel på overgangsarter mellem Australien og Sydøstasien.
To hjortesvin slås

Fysiske karaktertræk

Med hensyn til arten går hjortesvin under det videnskabelige navn Babyrousa babyrussa. Dets udseende minder meget om grisens, selvom det har bestemte karaktertræk, som skelner dem fra hinanden og gør den nemmere at identificere.

Dette svin når en størrelse på op til omkring 75 til 90 cm i længden. Dets vægt vejer omkring 100 kg. På samme tid er dets hår få og spredt ud på hele huden, som er tyk og rynket.

Et andet af de mest karakteristiske kendetegn ved hjortesvinet handler om stødtænderne på dens snude. De har tendens til at krølle opad på en måde, så de kan gennembore næsekødets hud og nå panden.

Det er derudover vigtigt at bemærke, at de øvre hjørnetænder eller stødtænder kun er til stede hos hanner. Hos hunner er disse hjørnetænder knap nok synlige, så seksuel dimorfisme er meget tydeligt.

Levested og udbredelse

Selvom meget af informationen om dens levested stadig er ukendt, mener eksperter, at det er det samme som for B. celebensis. Den lever derfor i regnskove tæt på bredder af floder og damme.

Det skyldes, at hjortesvin elsker at tilbringe tid i enten mudder eller vand. Denne art er dominerende på den indre del af øen sammenlignet med andre arter af denne slægt.

Deres tilstedeværelse er også blevet set i saltvandsdamme, hvor de udøver deres adfærd relateret til parring. Det primære miljø for hjortesvinet er dog det, som indeholder pangium edule træer.

Kost

I forbindelse med deres kost er hjortesvin altædende ligesom de fleste medlemmer af Suidae familien. Dens kost består af en stor variation af forskellige produkter såsom blade, rødder, frugter og små, døde dyr.

Når man tager med i overvejelserne, at de ikke jager for at overleve, kan vi dog klassificere dem som ådselædere af små hvirveldyr og hvirvelløse dyr. De spiser blot de dyr, som de kan finde i deres søgen på andet mad.

Flere interessante fakta om hjortesvinet

Ikke alle karaktertrækkene for dette besynderlige pattedyr er baseret på morfologiske karaktertræk. Her er nogle flere spændende informationer om hjortesvinet og dets forhold til dets omgivelser.

Social adfærd

Hjortesvinet er et socialt dyr, som har tendens til at leve i små grupper. Hver gruppe består af en enkelt han, adskillige hunner og deres afkom. De er dog også blevet set, hvor de interagerer fredeligt med andre grupper.

Deres forhold til mennesker

Hjortesvinet er et dyr med en rolig personlighed, selv i fangenskab. De er også set i litteraturen som et kæledyr af en Jules Verne karakter i bogen, Twenty Thousand Leagues Under the Sea.

Bevaringsstatus

På nuværende tidspunkt er hjortesvinet blevet erklæret en sårbar art, der lever på meget specifikke områder. Eksperter er desværre ikke klar over antallet af voksne individer og den nuværende status for deres bestand.

Dets nedgang i fortiden har primært været resultatet af menneskelig indgriben. Den mistede sit levested til både skovfældning og omdannelse af land til landbrug.

Et andet tilfælde, der er mindre kendt, er jagt af dette dyr, eftersom det anses som en delikatesse. I særdeleshed har ikke-muslimske befolkningsgrupper været ansvarlige for jagten af hjortesvin.

Hjortesvin spiser sammen

Som det sidste kan du se, at hjortesvinet er et dyr med et meget spændende udseende og adfærd. Dette pattedyr er dog ikke et af de mest populære, måske fordi det ikke er så kendt.

Jo større din interesse er i naturen, jo mere kan du derfor lære om disse og andre dyr. Hvis denne artikel har fået din nysgerrighed til at slå gnister, er der mange flere interessante dyrefakta, som du kan udforske, på vores hjemmeside!

Det kan interessere dig ...
At have et hængebugsvin som kæledyr
My AnimalsLæs den på My Animals
At have et hængebugsvin som kæledyr

Idag er der meget snak omkring at have et hængebugsvin som kæledyr. Her kan du læse mere om fordelene ved dem i forhold til hygiejne, kost og motio...



  • Melletti M, Meijaard E. Ecology, Conservation and Management of Wild Pigs and Peccaries [Internet]. Cambridge University Press; 2017. 472 p. Disponible en: https://books.google.es/books?id=vgVADwAAQBAJ&pg=PA73&dq=babirusa&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwjoqOeDgt7qAhWFzIUKHUzQCmYQ6AEwBnoECAgQAg#v=onepage&q=babirusa&f=false
  • Macdonald AA. IUCN Red List of Threatened Species: Babyrousa babyrussa [Internet]. IUCN Red List of Threatened Species. 2008 [citado 22 de julio de 2020]. Disponible en: https://www.iucnredlist.org/en
  • Garbutt N, Unwin M. 100 Animals [Internet]. Bradt Travel Guides; 2007. 172 p. Disponible en: https://books.google.es/books?id=6YY_kdYH-q0C&pg=PA39&dq=babirusa&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwjoqOeDgt7qAhWFzIUKHUzQCmYQ6AEwCHoECAUQAg#v=onepage&q=babirusa&f=false