Solenodonten, et levende fossil

Solenodonten er et eksempel på et såkaldt levende fossil, dvs. en organisme, der ikke har ændret sig meget i de sidste 60 millioner år. Det er også et af de få giftige pattedyr, der findes på planeten.
Solenodonten, et levende fossil

Sidste ændring: 06 februar, 2020

Solenodonten (Solenodon paradoxus) er en slægt af pattedyrdyr fra Soricomorpha-ordenen og den eneste af sin slags fra Solendontidae-familien. Den er endemisk på øerne Den Dominikanske Republik og Haiti samt Cuba.

Den er et såkaldt levende fossil, da næsten intet ved den har ændret sig i de sidste 60 millioner år. Der fandtes også to andre arter, der siden er blevet udryddet.

Denne art hører til den samme familie som spidsmus og muldvarper, men den er meget større. Den har fået sit videnskabelige navn, solenodont, på grund af dens rillede tænder.

Solenodontens egenskaber og levesteder

Solenodonten er en art, der er hjemmehørende i Amerika. Den lever kun i Caribien på øerne Cuba, Den Dominikanske Republik og Haiti. De lever normalt i skovklædte områder, hvor de kan lave deres huler eller tunneler. De konstruerer disse mellem trærødder, under klipper eller i hule træstammer.

Solenodontens pels er mørkebrun eller sort, men dens skuldre og tryne er hvid eller en let gul farve. Dens hale, lemmer og ørespidserne har ikke noget hår. Dens hoved er kendetegnet ved en lang snude, der ligner en lille snabel, og øjnene er små og lyse.

Den kan måle op til 60 centimeter og veje op til to kg. Den har kløer på spidsen af ​​lemmerne med fem meget stærke fingre, som den bruger til at grave. Foruden sin snude har den en lang, fleksibel snabel, der indeholder 40 skarpe, stærke tænder.

Solenodonten kan måle op til 60 centimeter og veje op til to kg.

Solenodonen: Forsvarsmekanismer

Solenodonten er mere aktiv om natten og bruger sine dage på at sove. Den kan lide at være alene og er meget undvigende. Selvom den bevæger sig temmelig underligt og udfører en akavet zigzagbevægelse, er den faktisk meget hurtig. Den bevæger sig på denne måde for ikke at være så let bytte for rovdyr.

Solenodonten laver lyde, der ligner lydene fra andre dyr, når den er bange. For at kommunikere indbyrdes laver de lyde, der ligner fugles (klukker). Den har forfærdeligt dårligt syn; så slemt, at den betragtes som næsten blind. Dog har den en utrolig veludviklet lugtesans. Dette giver den mulighed for at bevæge sig rundt for at tage sig af sine daglige opgaver.

Hunner har to brystkirtler, der er placeret meget tæt på bunden af ​​deres haler. De har også kirtler i deres lysken og armhulerne. De frigiver en ubehagelig lugt fra disse kirtler for at skræmme deres fjender væk.

Solenodonten er et af ​​de få giftige pattedyr. På hver side af sin underkæbe har den en anden fortand med en giftig kirtel. Denne kirtel frigiver gift, som den bruger til at forsvare sig mod sine fjender og dræbe sit bytte.

Den kan endda bruge giften til at dræbe andre hanner i parringssæsonen. Giften er ikke dødelig for mennesker, men den medfører betydelig smerte.

Solenodonten: Kost og reproduktion

Solenodonten er et insektædende dyr, hvilket betyder, at den hovedsageligt lever af insekter

Solenodonten er et insektædende dyr, hvilket betyder, at den hovedsageligt lever af insekter. Insekter er dog ikke de eneste ting, de spiser. De supplerer undertiden deres kost med små krybdyr, orme, krabber, frøer og endda frugt.

Den bruger sin lugtesans og sine kløer til at få mad. Den finder sit bytte ved at grave eller ved at ødelægge rådne træstammer.

Hanner kigger døden i øjnene, når de parrer sig med hunner. Når drægtighedsperioden er over, kan hunnen få to kuld hvert år. Hun kan få mellem et og tre afkom, der vejer mellem 40 og 55 gram ved fødslen.

Hvis en hun føder tre unger, vil kun to overleve, da moderen kun har to brystkirtler. Moren ammer normalt sit afkom i 75 dage. I denne periode kan de blive uafhængige eller vælge at blive længere i morens jordhule.

Bevarelse af solenodonten

Solenodonten er opført som en truet art af Den Internationale Union for Bevaring af Natur (IUCN). Dette skyldes hovedsageligt ødelæggelsen af ​​dens naturlige levested og dens lave reproduktionshastighed.

Dette er bare de vigtigste aktuelle trusler mod solenodonten. Imidlertid har andre arter, der introduceres til deres områder, som hunde, fritter, katte og andre, også bidraget til nedgangen i bestanden.

Det kan interessere dig ...
Den brasilianske tapir: En fætter til næsehornet
My AnimalsLæs den på My Animals
Den brasilianske tapir: En fætter til næsehornet

Den brasilianske tapir er et stort pattedyr meget lig vildsvin med en næse som en myresluger. På trods af disse ligheder, er den i familie med næsehorn.



  • Wilson, D. & Reeder, D.A. (2005). “Solenodon”. Mammal Species of the World. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2 vols.
  • Tuvey, S. T. (2008). “Continued survival of Hispaniolan solenodon Solenodon paradoxus in Haiti”. Oryx, XLII-4: 611-614.