Javanæsehornet: Spisevaner og karakteristika

Javanæsehornet er et af de mest truede pattedyr på planeten. Der er kun 18 levende voksne udgaver tilbage.
Javanæsehornet: Spisevaner og karakteristika

Sidste ændring: 21 marts, 2021

I løbet af det 19. århundrede var antallet af javanæsehorn ret højt, og den levede på store dele af det asiatiske kontinent. Javanæsehornet levede i lande som Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam.

Nu er der kun få regioner nord for Java i Ujung Nationalpark. Disse dyr er på randen af udryddelse på grund af tabet af deres habitat. Det er også, fordi folk dræber dem for at stjæle deres horn, som er almindelig brugt indenfor kinesisk medicin.

Karakteristika ved javanæsehornet

Ansalme G. Desmarest beskrev javanæsehornet (Rhinoceros sondaicus sondaicus) i 1822. Den var den sidste til at blive beskrevet og katalogiseret i fylogenien på grund af dens sjældenhed og den måde, den lever på.

Som du kan se, er denne art en af de mest truede på planeten. Der findes nogle udgaver i en nationalpark, men den lokale organisation frygter, at de ikke vil overleve længe grundet krybskytteri og indavl. De to andre underarter af javanæsehornet er allerede uddøde (Rhinoceros sondaicus annamiticus og Rhinoceros sondaicus inermis).

Med stort set samme udseende som enhver anden næsehornsart er dette pattedyr mindre og har mindre udviklede hudplader. Den har med andre ord ikke det typiske “skjold”, som er karakteristisk for andre næsehornsarter.

Hanner og hunner er meget ens; hunnen er som regel lidt større. Dens hud har en gråbrun tone. Den nemmeste måde at se dens køn på er ved at se på dens horn, som enten ikke er der eller er meget lille hos hunnerne.

Det er det næststørste dyr i Asien – den asiatiske elefant er den største. Den kan nå en højde på 180 cm og er omkring fire meter lang. Den svinger i vægt og kan veje alt fra ca. et ton til mere end to tons.

Javanæsehorn spiser hø

Habitat

Indtil det tidspunkt, hvor nogen katalogiserede dette dyr som en art, vidste vi kun, hvad de lokale fortalte os om javanæsehornet. De talte om en slags forhistorisk skabning med horn. 

Dette dyr levede langt ude i junglen i det indonesiske øhav og var meget svære at finde. Kun deres bunker af ekskrementer og enorme fodaftryk fortalte om deres tilstedeværelse.

I dag lever javanæsehornet i lavlandets regnskovsområder, altid nær ved vand. Dog plejede de at leve på åbent græsland og i høje bjergområder. Forskning tyder på, at de ikke nøjagtigt beboede junglen, så deres nuværende habitat er ikke optimalt.

Hvad spiser javanæsehornet?

Javanæsehornet er planteædende og spiser mest planter. Den har behov for en stor del dagligt for at opretholde den robuste krop. Derudover har den brug for store mængder vand, hvilket er grunden til, den bliver nær floder og søer.

Den vil spise fiberrig føde, hvis den skal, men foretrækker spirer. Vi ved, at dette dyr kan fælde træer for at nå de grønne spirer på grenene, nøjagtig som enhver anden asiatisk næsehornsart. Derudover bruger den sin læbe til at udvælge de mest lækre mundfulde.

Javanæsehornets reproduktive liv

Hvordan næsehornet reproducerer og deres ungers udvikling er stadig et mysterium, ligesom stort set alt andet der omhandler javanæsehornets biologi. Vi ved, den er en enspænder, og individer kommer kun sammen, når de skal parre sig eller tage sig af deres unger.

Undersøgelser estimerer, at artens levetid er mellem 30 og 40 år. De er drægtige i omkring 16 måneder og deres seksuelle modenhed er nået, når hunnerne er mellem fire og syv år, og hannerne er 10 år.

Javanæsehornet

Der er få forventninger om genindførelse eller bevarelse af denne art. Det konstante tab af habitat i denne region er brutal. Derfor vil vi ikke være i stand til at lære mere om dette dyr, før det bliver udryddet.

Det kan interessere dig ...
Dronten: Historien om et udryddet dyr
My AnimalsLæs den på My Animals
Dronten: Historien om et udryddet dyr

Udryddelsen af dronten vækker meget nysgerrighed hos videnskabelige forskere. Lige nu ved ingen med sikkerhed, hvilken form for fugl det var.



  • Ellis, S. & Talukdar, B. 2020. Rhinoceros sondaicus. The IUCN Red List of Threatened Species 2020: e.T19495A18493900.
  • Grubb, P. 2005. Artiodactyla. In: D.E. Wilson & D.M. Reeder (ed.), Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed), pp. 637-722. Johns Hopkins University Press, Baltimore, USA.
  • Nowak, R.M. 1999. Walker’s Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore, USA and London, UK.
  • Schenkel, R. and Schenkel-Hulliger, L. 1969. The Javan rhinoceros (Rhinoceros sondaicus Desm.) in Udjung Kulon Nature Reserve: its ecology and behaviour. Field Study 1967 and 1968. Acta Tropica 26: 97-134.