Millainen eläin on iravadindelfiini?

26 kesäkuu, 2019
Tämä Myanmarissa sijaitsevan Iravadi-joen mukaan nimensä saanut harvinainen delfiinilaji elää Etelä-Aasian rannikoilla ja jokisuissa. Maitovalaan tavoin iravadindelfiini on hitaasti uiskenteleva nisäkäs, joka jää helposti kiinni kalastusverkkoihin, mikä on omalta osaltaan nopeuttanut populaation pienenemistä.

Erittäin uhanalaiseksi luokiteltu iravadindelfiini eli kaakkoisaasiandelfiini elää Etelä-Aasian rannikoilla ja jokisuissa. Lajia tavataan niin harvoin, että sen yksilöiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Iravadindelfiinipopulaation pienenemiseen on vaikuttanut etenkin tarttuminen kalaverkkoihin ja vahingoittuminen dynamiittikalastuksessa. Myös patojen rakentaminen ja delfiinien pyydystäminen eläintarhoihin uhkaa lajia.

Iravadindelfiinin levinneisyysalue on laaja, mutta pirstaleinen. Näitä nisäkkäitä tavataan jonkin verran ainakin Gangesin ja Mekongin suulla, mutta etenkin trooppisilla ja subtrooppisilla vesillä Australian, Bangladeshin, Myanmarin, Kambodžan, Filippiinien, Intian, Malesian ja Papua-Uusi-Guinean rannikoilla.

Millainen eläin on iravadindelfiini?

Iravadindelfiinin piirteet

Iravadindelfiini kuuluu valaiden lahkoon ja delfiinien sukuun. Se poikkeaa muista delfiineistä pyöreän päänsä ja ulkonevan nokan puuttumisen ansiosta. Iravadindelfiini kasvaa 200-275 senttimetrin pituiseksi ja painaa 90-200 kiloa. Sen vartalo on sinertävän harmaa ja sen vatsassa on vaaleampi alue.

Millainen eläin on iravadindelfiini?

Iravadindelfiinillä on kolmionmuotoinen selkäevä sekä kaksi pitkää ja leveää evää vartalonsa etuosassa, mikä tekee siitä kohtalaisen hitaan uimarin. Tämä nisäkäs liikkuu nopeasti ainoastaan syöksähtäessään saaliin perään. Syvälle sukeltaakseen iravadindelfiini nostaa pyrstöään.

Iravadindelfiinin käytös

Iravadindelfiini vaeltaa tyypillisesti 7-10 yksilön laumoissa, mutta niitä tavataan myös pareina ja kolmikkoina. Suurin tavattu lauma on ollut viidentoista yksilön kokoinen.

Iravadindelfiinit etsivät ravintoa merenpohjasta ja saalistavat lähinnä katkarapuja, joskin ne syövät myös muita äyriäisiä, mustekaloja ja kaloja. Syödessään iravadindelfiini poistaa nielemänsä veden päänsä päällä olevan reiän kautta.

Iravadindelfiini luonnollisessa elinympäristössään

Iravadindelfiini on arka eläin, joka kykenee pysymään sukelluksissa 15 minuutin ajan ennen kuin sen täytyy nousta pintaan hengittämään. Kommunikoidakseen keskenään nämä delfiinit tuottavat humisevaa ääntä ja vinkaisuja.

Iravadindelfiinin lisääntyminen

Paritteluaikaan urosdelfiini etsii laumastaan sopivaa kumppania, jonka löydettyään nämä kaksi nisäkästä kietoutuvat toisiinsa vatsat toisiaan vasten. Alle minuutin kestävän parittelun jälkeen uros ja naaras irrottautuvat toisistaan ja jatkavat matkaansa eri suuntiin.

Iravadindelfiininaaras kantaa poikasta 14 kuukauden ajan. Poikasia syntyy kerrallaan yksi, ja ne painavat syntyessään noin 10 kiloa. Emo imettää poikastaan jopa kahden vuoden ajan. Iravadindelfiinit saavuttavat sukukypsyyden 7-9 vuoden iässä ja voivat elää jopa 30 vuotta.

  • Smith, B. D. (2009). Irrawaddy dolphin: Orcaella brevirostris. In Encyclopedia of Marine Mammals. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-373553-9.00146-2