Den enorme vestgorillaen: Verdens største primat

Denne primaten er den vanligste blant gorillafamilien. Det er anslått 100 000 eksemplarer. De tilbringer hele dagen med å spise og hvile.
Den enorme vestgorillaen: Verdens største primat

Siste oppdatering: 05 februar, 2019

Visste du at mennesker deler 98% av deres DNA med gorillaer? Eller at den enorme vestgorillaen er for tiden den største primaten i verden? Og du tror det kanskje ikke, men disse dyrene er planteetere! La oss ta en nærmere titt på en av de mest fascinerende artene i Afrika.

Gorillaer og menneskeheten

En av forskjellene mellom oss og gorillaer er at gorillaer går på fire ben og deres fremre lemmer er lengre enn våre. Selv om de kan nå samme høyde som et voksen menneske mellom 130-190 cm, er de mye tyngre enn mennesker. De kan veie opptil 200 kilo.

En annen egenskap som skiller mennesker fra gorillaer er ansiktsstrukturen. Gorillaen har en fremspringende kjeve. De er også planteetere og spiser frukt og blader. Deres forventede levetid er ca. 40 år. De unge bor bare sammen med moren sin til de er omtrent fire år gamle.

Gorillaer er delt inn i to arter: vestlige og østlige. Innenfor disse gruppene er det underarter. Den enorme vestgorillaen er delt inn i lavlandsgorillaer og cross-river gorillaer. Østgorillaer er delt inn i fjellgorillaer og lavlandsgorillaer.

Karakteristikkene til den enorme vestgorillaen

Innenfor gorillafamilien er den enorme vestgorillaen den vanligste. Eksperter anslår at det er ca 100 000 eksemplarer. De tilbringer mesteparten av dagen med å spise og hvile. Hver dag forbereder de “sengene” sine med blader i tregreiner eller på bakken. Imidlertid sover hannene generelt mer på bakken.

Egenskaper til den enorme vestgorillaen

En gorillafamilie har flere medlemmer: en dominerende hann (som kan bli sett på grunn av sin størrelse og sølvfarger på ryggen), opptil to underordnede hanner, og flere hunner med barn. Deres territorium varierer fra 200 til 5000 hektar, men de har ingen problemer med å dele område med andre grupper.

Hanner når seksuell modenhet når de er tolv år, hunner når de er åtte år. Hunnene har en menstruasjonssyklus hver 28. dag og får bare ett barn per svangerskap, hvert femte år. Deres graviditet kan vare opptil åtte måneder, og når de blir født, kan babyene veie rundt to kilo.

Du kan se forskjellen på vestlig lavlandsgorilla og cross-river gorillaen ut ifra hvor du befinner deg. Lavlandsgorillaen bor i skogene og slettene i Angola, Kamerun, Kongo, Gabon og Ekvatorial-Guinea.

Sistnevnte bor i de tropiske junglene mellom Nigeria og Kamerun. De skiller seg fra lavlandsgorillaer i form av skallene og størrelsen på tennene. Ut av alle gorillaer er dette den mest truede. Det er bare rundt 300 som lever vilt. De er veldig sjenerte og flykter ved det minste tegn på fare eller menneskelig tilstedeværelse.

Egenskapene til østgorillaen

Østgorillaen er den største gorillaarten og er også delt inn i to underarter. På den ene siden er det fjellgorilla, som det kun er rundt 700 individer igjen av. Derimot er det den østlige lavlandsgorillaen som er mer vanlig. Det er rundt 16 000 som lever i naturen.

Østgorilla går i jungelen

Fjellgorillaen finnes i Sentral-Afrika i Volcanoes National Park, Mgahinga og Virunga nasjonalparker, og i Rwanda, Kongo og Uganda. Krig, jakt, tap av naturlig habitat og spredning av menneskelige sykdommer er de viktigste truslene mot denne arten. De er for øyeblikket i en kritisk tilstand for å bli utryddet.

Fjellgorillaen har lengre og mørkere hår enn sine slektninger. Dette er fordi de har tilpasset seg til å bo i områder hvor temperaturen kan synke ned til 0 grader Celsius. Hver enkelt gorilla har en ulik nese enn de andre, og hannene er høyere og tyngre enn hunnene.

På den annen side har lavlandsgorillaen en bredere torso. De har også en mer uttalt kjeve og lengre tenner. Hannene får også sølvfarge på ryggen når de når seksuell modenhet.

Disse gorillaene er planteetere og på én enkelt dag kan de spise alle bladene av et helt tre. De spiser også frø, frukt, bambus og noen ganger insekter. Den østlige lavlandsgorillaen er fredelig, sosial og lever i grupper på opptil 30 medlemmer. Det er alltid en dominerende hann og flere hunner.

Svangerskapet hos kvinnelige gorillaer varer i åtte og en halv måned, og de kan bare få en baby per svangerskap. Barnet begynner å krabbe når det er ni måneder gammelt, drikker morsmelk første leveår og går når det er rundt halvannet år gammelt, noe som er veldig likt menneskelige babyer!

Det kan interessere deg ...
Møt hunden som tar seg av forlatte sjimpanser
My AnimalsLes den inn My Animals
Møt hunden som tar seg av forlatte sjimpanser

Hunden Princess hjelper foreldreløse sjimpanser i Afrika tilbake til sine naturlige habitater ved å gi dem kjærlighet, selskap og vennskap.