4 interessante fakta om den eurasiske spurvehauken

04 mars, 2021
Hvis det er en ting som definerer spurvehauken, bortsett fra dens ferdigheter og behendighet under flygingen, er det dens lojalitet til partneren sin gjennom hele livet.

Den eurasiske spurvehauken (Accipiter nisus) er en mellomstor haukeart som ligner hønsehauk i pigmenteringen. Dette dyret er vanlig i falkoneri takket være rask flyging, men det kan ikke jakte på stort byttedyr.

Denne arten er fullstendig spesialisert i jakt på småfugler (spurvefugler) som gjemmer seg i skogene. Den store smidigheten til den eurasiske spurvehauken når den beveger seg i dette terrenget gjør den til et ufeilbarlig rovdyr. Vil du vite mer om denne dagaktive rovfuglen? Fortsett å lese!

1. En veldig monogam fugl bare hvis den reproduserer seg

Spurvehauken er kanskje ikke en 100 % monogam fugl. Noen ganger kan det i spurvehaukens liv være i situasjoner der et medlem av paret forsvinner, uansett årsak.

Ifølge studier holder etablerte spurvehaukpar sammen hvert år, så lenge rikdommen i deres territorium opprettholdes. Hvis det er dårlig med bytte, ser begge partnerne etter et nytt territorium i nærheten der de kan slå seg sammen og bygge reiret sitt.

Hovedårsaken til at et haukepar skilles, er på grunn av mangel på avkom. Når et par ikke får unger, er det første de gjør om å bytte territorium.

Hvis paret heller ikke lykkes i å reprodusere seg året etter, er det vanligvis hunnen som går på jakt etter et nytt territorium og en ny partner. Hannen har en tendens til å bli i det gamle territoriet og se etter en ny hunn å reprodusere seg med der.

Spurvehauken sitter på kanten av et rede fylt av ungene sine

2. Flyhastigheten til den eurasiske spurvehauken

Den eurasiske spurvehauken er ikke en av de raskeste rovfuglene, siden den overgås av fugler som vandrefalken (Falco peregrinus), som kan fly opptil 390 km i timen. De 120 km i timen som spurvehaukene kan nå er imidlertid ingenting å le av.

Som alle fugler i falkefamilien, er disse dyrene ekstremt raske og smidige på vingene. Kapasiteten deres gjør dem til dyktige jegere på små, raske byttedyr.

3. De velger syke byttedyr

Vi vet at svakere og sykere dyr er lettere byttedyr i naturen. Hvis et pattedyr halter, en fugl flyr dårlig eller viser endringer i oppførselen som utsetter den mer for predasjon, er det veldig sannsynlig at den blir jaktet på i stedet for et friskt og sterkt dyr. Dette er imidlertid ikke alltid tilfelle, da friske dyr ofte også ender opp som bytte.

Spurvehauken spiser hovedsakelig spurvefugler eller sangfugler. I tillegg er det en markant forskjell i kostholdet til den hunnlige og hannlige spurvehauken. Hannene jakter på fugler som veier mellom 40 og 50 gram. På det meste kan de jakte på fugler som veier opp til 120 gram. Deres favorittbytte er finker, spurver og kjøttmeis.

På den annen side har hunnene en forkjærlighet for større byttedyr. Generelt er gjennomsnittsvekten til fuglene som jaktes av en hunnspurvehauk mellom 50 og 70 gram, men de er i stand til å fange dyr som veier opp til 500 gram.

Det mest interessante med dette er at ifølge en studie er disse fuglene i stand til å velge byttedyr smittet med blodparasitter, som Leucocytozoon eller malaria. Infiserte fugler er 16 til 25 % mer sannsynlig å bli tatt enn de som ikke er det.

4. Kjønnsdimorfisme hos den eurasiske spurvehauken

Hannlige og hunnlige spurvehauker kan lett skilles fra hverandre, ettersom de har en veldig markert seksuell dimorfisme. Hannene har en mer gråaktig generell farging, mens hunnene er brunere.

Imidlertid er det mest slående trekket ved arten forskjellen i størrelse. At hunnene spiser mer er ikke fordi de er grådige, men fordi de er dobbelt så store som hannen og veier dobbelt så mye.

Det er en enkel forklaring på dette. Generelt tilbringer hunnene av en hvilken som helst rovfugl mer tid på å beskytte reiret og ungene sine, selv om oppfostringen vanligvis deles. Derfor må hunnen være større og sterkere for å kunne aktivt forsvare hele sitt territorium, så vel som sine avkom.

En spurvehauk som svever over en blå himmel

Som du har sett, er den eurasiske spurvehauken en trofast rovfugl så lenge den klarer å reprodusere seg med partneren sin. Foruten dette interessante faktum er den også en rask fugl, med kapasitet til å redusere parasitter blant byttedyrene på en indirekte måte, og med det forbedre bestandene.

  • BirdLife International. 2016. Accipiter nisus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22695624A93519953.
  • Newton, I., & Marquiss, M. (1982). Fidelity to breeding area and mate in sparrowhawks Accipiter nisus. The Journal of Animal Ecology, 327-341.
  • Trowbridge, C. C. (1895). Hawk flights in Connecticut. The Auk, 12(3), 259-270.