Afrikansk kjempeisfugl: Kosthold og forplantning

Kjempeisfugl er en fugl som ble oppdaget for første gang i 1769. Den er det største eksemplaret i isfuglfamilien og er ganske slående. Ikke bare i størrelse, men også i den vakre fjærdrakten og vanene.
Afrikansk kjempeisfugl: Kosthold og forplantning

Siste oppdatering: 06 august, 2019

Afrikansk kjempeisfugl er det største eksemplaret i isfuglfamilien. Størrelsen, fjærdrakten og vanene gjør den til en ganske slående fugl. Les videre for å finne ut mer om den.

Karakteristikker og leveområde for afrikansk kjempeisfugl

Det vitenskapelige navnet er Megaceryle maxima. Den tilhører ordenen råkefugler i underfamilien til Cerylinae, som bare finnes i Afrika. Kjempeisfugl finnes over hele kontinentet. Imidlertid er den spesielt funnet i områder med tett vegetasjon nær elver og bekker. Det er her den finner mesteparten av maten sin.

Selv om den er under 50 cm høy, er den fremdeles den største arten blant isfugler. I tillegg er det verdt å merke seg at den har en tydelig seksuell dimorfisme. I dette tilfellet betyr det at hannen er større og mer robust enn hunnen.

Hos begge kjønn er fjærdrakten svart og sølv, eller hvit. Tuppene til fjærene på hodet er hvite og brystet er lysere enn vingene eller stjerten, med noen brune eller rødlige flekker.

Megaceryle maksima

I tillegg har kjempeisfugl mørke fargede ben og et langt svart nebb, akkurat som øynene. Den karakteristiske lyden til denne fuglen er en sterk “wak wak wak”, og det er slik den kommuniserer med sitt slag.

Så langt er to underarter av kjempeisfugl kjent: Megaceryle maxima maxima, som lever i den sørlige delen av Afrika, Senegal og Etiopia, og Megaceryle maxima gigantea, som lever i junglene i Liberia, Tanzania og Angola.

Første gang denne arten ble beskrevet var under en ekspedisjon utført av den tyske naturforskeren Peter Simon Pallas i 1769, der han navngav fuglen Alcedo maxima. Senere, i 1848, døpte en annen tysk naturforsker, Johann Jakob Kraup den til navnet den har i dag.

Kjempeisfuglens kosthold og forplantning

Som med andre familiemedlemmer, lever kjempeisfugl av fisk, selv om den noen ganger tilfører krepsdyr til kostholdet sitt (hovedsakelig krabber). Når vannet er grumsete, og den ikke kan oppdage byttet sitt (som det fanger raskt med nebbet), spiser den insekter, krypdyr eller amfibier … for en opportunist!

Et nærbilde av kjempeisfugl

Paring

Når det gjelder hvordan denne arten formerer seg, avhenger paringstiden av området den lever i på et gitt tidspunkt. Hvis dens habitat er nord for kontinentet, er månedene med hekking mellom desember og februar. Men hvis den derimot lever i sør, vil paringstiden bare være fra desember til januar.

Eksperter er fremdeles ikke sikre på om kjempeisfugl er monogame. Men det som er sikkert, er at begge medlemmene av et par bygger reiret nær bredden av en elv. Hjemmet til ungene er en omfattende tunnel på opptil 60 cm i lengde, noe som fører til et romslig og komfortabelt kammer.

Før eggene legges, bærer både hunnen og hannen proviant til reiret. Etter å ha lagt mellom tre og fem egg, skifter de på å ruge dem gjennom en hel måned.

Når ungene blir født, blir de igjen i kammeret i nok annen måned, og forlater deretter reiret for første gang etter den perioden. Etter en måned til, drar de endelig for alltid. De er helt avhengige av foreldrene sine i løpet av de første åtte ukene av livet.

Vanene til kjempeisfuglen er fremdeles et mysterium, men det er absolutt en fascinerende fugl.

Det kan interessere deg ...
Møt fuglen treskonebb – En utrydningstruet art
My AnimalsLes den inn My Animals
Møt fuglen treskonebb – En utrydningstruet art

Fuglen treskonebb ser ut som en av de fantasifulle skapningene vi ser på barnetegninger. Bli bedre kjent med denne unike fuglen.



  • Takeishi, M. (1983). Avifauna od the Omo National Park, Ethiopia, in the Dry Season. African Study Monographs.