Bli kjent med grønnfinken: Karakteristikk, atferd og habitat

Grønnfink er i stand til å etterligne sangen til andre fugler og skiller seg ut med sine pussige hopp under paringsdansen.
Bli kjent med grønnfinken: Karakteristikk, atferd og habitat

Siste oppdatering: 02 august, 2019

Grønnfinken er en av de vanligste småfuglartene i Europa. Karakteristikkene til denne lille finken er ikke noe alle kjenner til, selv om den er en av de hyppigst sette fuglene i hagen din.

Finkefamilien er en gruppe fugler i ordenen spurvefugler. Disse utgjør rundt halvparten av fuglene vi kjenner best. Finker har et karakteristisk sterkt konisk nebb og er skogsfugl. De har også en karakteristisk bølgende måte å fly på.

En fugl på en fuglemater

Grønnfinkens karakteristikk

Grønnfink (Chloris chloris) er en liten fugl på rundt 15 centimeter. Den får navnet sitt fra den grønlige fargen på den karakteristiske fjærdrakten. Hannene er spesielt slående da de har en sterk grønn farge i fjærdrakten og gule flekker på vingene og halene.

Når det gjelder hunnen, er fargen mye svakere. Den er hovedsakelig brun med gule markeringer på vingene og halen, og har en mye blekere tone enn hannene i denne arten. Denne seksuelle dimorfismen er utbredt hos mange fugler, og den er viktig for å forstå paringsdansen til disse fuglene, som er så vanlige på våre breddegrader.

Grønnfink er veldig vanlig i hele Europa. De er en av de invaderende fremmede artene som finnes i Argentina, Uruguay, Australia og New Zealand også. De tre underartene er fordelt over store deler av Europa og Vest-Asia.

En europeisk grønnfink i et tre

Grønnfinkens atferd

Denne fuglen har en karakteristisk sang og etterligner lydene til andre fugler. Takket være det kraftige, typiske nebbet, kan finkene knekke harde frø av korn, ask eller furukongler. I tillegg til dette livnærer den seg også av nyper eller bærbusker.

Kostholdet inkluderer også virvelløse dyr som biller, maur og edderkopper. Noen ganger spiser grønnfinken knopper av frukttrær, selv om den sjelden spiser moden frukt. Den eneste gangen den gjør det er om høsten, så den forstyrrer ikke avlinger.

Hanngrønnfinker begynner paringsdansen rundt mars. Den består av små hopp der de henger i luften og flakser mens de kvitrer på sin karakteristiske måte.

Grønnfink hekker vanligvis i grupper. Bare hunner deltar i hekkingen, og på slutten av hekkesesongen samles de i store flokker og slår seg sammen med andre grupper av trekkfugler.

Grønnfinkens habitat

Disse fuglene forplanter seg i skoger, hager og frukthager, og har en tendens til å foretrekke rekker med trær, spesielt sypress. Det er ikke sjelden at grønnfinken oppholder seg på kirkegårder.

Generelt består habitatet til en grønnfinke av områder med spredt vegetasjon og furuskog. Vanligvis lever finker i vekstområder, så det er ikke uvanlig å se dem i frukthager, eller åkre med hvete og annet korn.

Selv om denne fuglen ikke er i fare for utryddelse, er ulovlig krypskyting av ville dyr en trussel for dem. I Spania blir for eksempel ofte grønnfink fanget for den vakre sangen sin. Denne aktiviteten er ikke et alvorlig problem for bevaring av disse artene, men den går ut over deres velvære.

Det kan interessere deg ...
Møt fuglen som sover flyvende
My AnimalsLes den inn My Animals
Møt fuglen som sover flyvende

De ikke bare sover flyvende, men til og med spiser og reproduserer i luften. Ifølge teorien, er det slik de unngår rovdyr som ønsker å fange dem.