Harpyørn er truet på grunn av avskoging i Amazonas

Harpyørnen nærmer seg ubønnhørlig utryddelse hvis avskogingen i Amazonas fortsetter. Her er mer om denne triste virkeligheten.
Harpyørn er truet på grunn av avskoging i Amazonas

Siste oppdatering: 01 oktober, 2021

“Verdens lunger”, Amazonas, er i fare og dyrene som lever der forsvinner litt etter litt. Et stadig mer beryktet tilfelle er harpyørn, som nærmer seg utryddelse på grunn av avskoging i Amazonas. For dem blir både hekking og fôring en umulig oppgave.

En gruppe forskere har overvåket disse rovfuglene for å finne ut nøyaktig hvor de befinner seg når det gjelder bevaring. De viktigste truslene de står overfor blir også analysert for å implementere løsninger. Hvis du vil vite litt mer om disse utrolige fuglene og deres situasjon, fortsett å lese.

Kjennetegn på harpyørn

Harpyørn (Harpia harpyja) er en dagaktiv rovfugl i haukefamilien (Accipitridae). Den er den største ørnen i verden, opptil én meter lang og 2 meter i vingespenn. Klørne kan være opptil 12,5 centimeter lange. Hunnene er normalt større, med en gjennomsnittlig vekt på 7 til 9 kilo, mens hannene i gjennomsnitt veier 5 til 8 kilo.

Fjærkronen som disse fuglene har på hodet blir hevet når de er truet, selv om noen teoretiserer at de også hever dem for å rette lyden mot ørene.

Disse rovfuglene finnes oftest i monogame par som holder sammen livet ut. Noen ganger sees også et tredje medlem, som er deres avkom fra den siste hekkesesongen.

De viktigste matkildene for harpyørn er dovendyr og primater, men de har også vært kjent for å spise øgler, fugler, gnagere og noen ganger små hjort. Deres evne til å manøvrere i luften er fantastisk, ettersom de beveger seg perfekt mellom tettheten til grenene i den tykke Amazonas-skogen.

En harpy fugl i full lengde.

Harpyørn, truet av avskoging i Amazonas

Som alle dyrearter som lever i Amazonas, lider harpyørn av konsekvensene av menneskelige handlinger, i dette tilfellet den brutale avskogingen av området deres. I 2020 mistet den brasilianske delen av Amazonas 11 088 kvadratkilometer med trær, 9,5 % mer enn året før.

Av denne grunn gjennomførte en gruppe forskere en undersøkelse for å avgjøre hvilke aspekter av livet til harpyørnen som var mest berørt av avskoging. Under undersøkelsen ble 16 aktive reir av denne arten overvåket, alle lokalisert i Amazonas landskap i Mato Grosso (Brasil) som hadde lidd mellom 0 og 85 % tap av skog.

Studieresultater

Harpyørn trenger kvalitetsmiljøer for å oppfostre ungene sine, så utryddelse er en ganske klar mulighet når de står overfor avskoging i Amazonas. I tillegg er byttet deres (primater og dovendyr) av betydelig størrelse, så de er få i svært forverrede områder.

Landskap som er avskoget av mer enn 70 % er ikke egnet for bygging av reir. På den annen side kan foreldrene ikke hjelpe sine avkom mot selvstendighet i områder med skogtap større enn 50 %, indikerer studien. Harpyørn ble også funnet å ikke være i stand til å variere kostholdet på steder der kapusineraper og dovendyr var få.

“Under studien så vi unger som bare fikk mat hver 15. dag til de døde,” sa Everton Miranda, hovedforfatter av forskningen.

Fôringshastigheten gikk ned med tap av skog. I områder med 50-70 % avskoging døde 3 dyr av sult. På denne måten estimerte forskerteamet at rundt 35 % av det nordlige Mato Grosso ikke var egnet for reproduksjon. Denne situasjonen kan ha forårsaket en nedgang på 3256 hekkende par siden 1985.

Andre trusler mot harpyørn

Menneskeskapt nedbrytning av habitat og mangel på byttedyr på grunn av krypskyting tvinger rovdyr til å tilpasse seg og spise alternative arter. Harpyørnen har imidlertid ikke klart å finne andre byttedyr i avskogede områder.

På den annen side er modningstiden for denne rovfuglen den lengste i sitt slag: Foreldrene tar seg av ungene til de når 10-måneders alder. Når de blir uavhengige, forblir ungdommene i fôringsområdet til foreldrene i et år til. Hvis hele denne prosessen skjer i et avskoget område, er sjansene for overlevelse nesten null.

Harpyørnen lever fra sentrale Mexico til Nord-Argentina. Til tross for at den er beskyttet ved lov i flere land, jaktes denne fuglen ulovlig i hele Amazonas. Som du kan forestille deg, kompliserer dette ytterligere deres allerede skjøre bevaringssituasjon.

Bestanden av denne rovfuglen synker raskt, ettersom hektarene i Amazonas forsvinner fra den ene dagen til den andre, bokstavelig talt. Den dag i dag har den fått statusen nær truet (NT) av International Union for Conservation of Nature (IUCN). Bestanden er i tilbakegang, og det vil ikke stoppe før regjeringer og selskaper forplikter seg til å forhindre ødeleggelse av den mest verdifulle skogen på planeten Jorden.

Det kan interessere deg ...
Dagaktive rovfugler, fjelltoppenes herskere
My Animals
Les det hos My Animals
Dagaktive rovfugler, fjelltoppenes herskere

De bemerkelsesverdige evnene som skiller dagaktive rovfugler gir dem en privilegert posisjon i næringskjeden. De er med andre ord fjelltoppenes her...



  • BirdLife International. 2017. Harpia harpyja (amended version of 2017 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22695998A117357127. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T22695998A117357127.en. Downloaded on 09 September 2021.
  • Harpia harpyja (harpy eagle). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 9 de septiembre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Harpia_harpyja/
  • Miranda, E. B., Peres, C. A., Carvalho-Rocha, V., Miguel, B. V., Lormand, N., Huizinga, N., … & Downs, C. T. (2021). Tropical deforestation induces thresholds of reproductive viability and habitat suitability in Earth’s largest eagles. Scientific reports11(1), 1-17.