Tårnugle: Habitat og egenskaper

Tårnugler er mystiske, nattaktive dyr med hvite toner. Likevel har de et komplekst og kontroversielt slektskapsforhold. Visste du at det finnes opptil 30 underarter?
Tårnugle: Habitat og egenskaper

Siste oppdatering: 22 august, 2021

Tårnugle (Tyto alba), også kjent som slørugle, er en fugl av ordenen Strigiformes, som tilhører Tytonidae-familien. Det er en av de mest kosmopolitiske fugleartene i verden, siden den lever praktisk talt over hele kloden – bortsett fra noen regioner og områder med ekstremt klima.

Fylogenetiske analyser har vist at det er minst 3 avstamninger av denne arten, en i Europa, Vest-Asia og Afrika, en annen i Sørøst -Asia og Australasia, og en annen i regionene i Amerika. Noen fagfolk hevder til og med at denne fuglen kan deles inn i 5 forskjellige arter. Hvis du vil vite mer om tårnugle og dens nåværende situasjon, kan du lese videre.

Habitatet til tårnugle

Som vi har sagt, er denne fuglen en av de mest utbredte på hele planeten. Den finnes på alle kontinenter unntatt Antarktis, fra Europa til Australia, og går gjennom forskjellige øyer i Stillehavet, hele Amerika, Afrika og Asia.

De eneste stedene du ikke finner den er i ørkener, polarsoner, ugjestmilde fjelltopper og noen avsidesliggende øyer. Den regnes som en stillesittende art, ettersom den etablerer seg i et bestemt område og ikke beveger seg fra det, til tross for at det er gunstigere miljøer i nærheten.

Som foreningen Brinzal indikerer, er tårnugle typisk for åpne områder, for eksempel dyrket åker, stepper eller landbruksområder. For å hvile og kunne skanne horisonten velger de vanligvis hull i en viss høyde fra bakken, enten naturlige eller menneskeskapte. Det er typisk å observere eksemplarer i hulene på et trestamme, men de finnes også i huler i kløfter, kirker, gamle hus og loft.

En ugle i et trehull.

Fysiske egenskaper

Tårnuglen er unik, med sin mellomstore størrelse og vakre elfenbenfarge som dekker fjærene. Det er en klar variasjon i størrelse mellom underartene, men det typiske eksemplaret måler mellom 33 og 39 centimeter i voksen alder. Vekten er også veldig variabel; avhengig av lokalitet, kan de variere fra 220 til 710 gram.

Fjærens tone endres i henhold til hver underart, men ryggdelen varierer vanligvis fra grå til brun. Hodet, formet som et hjerte, har alltid en ren hvit farge. Øynene er svarte og nebbet har også en elfenbenfarge, i tråd med resten av hodeområdet. Alder og kjønn på hvert eksemplar er andre faktorer som endrer fargemønsteret.

I kontinentaleuropeiske bestander innebærer et større antall flekker og toner en bedre helsetilstand, i hvert fall hos hunner.

Underartene til tårnugle, etter kontinenter

Som vi har sagt, er den fylogenetiske situasjonen til tårnugle veldig forvirrende. Noen studier anslår at det er opptil 30 underarter gruppert i 3 forskjellige evolusjonære enheter, mens andre slår fast at denne fuglen i virkeligheten omfatter 5 forskjellige arter. Situasjonen er fortsatt uklar, men nesten alle er enige om at det er forskjellige avstamninger avhengig av regionen.

Avhengig av regionen vi fokuserer på, kan flere underarter av tårnugle skilles. Vi presenterer detviktigste og anerkjente på taksonomisk nivå:

  • Europa: Dette inkluderer underarten Tyto alba alba, Tyto alba guttata og Tyto alba ernesti. T. alba alba er de typiske uglene, de vi vanligvis forestiller oss når vi snakker om dette dyret.
  • Afrika: Dette omfatter 6 underarter; Tyto alba affinis, Tyto alba detorta, Tyto alba poensis, Tyto alba gracilirostris, Tyto alba thomensis og Tyto alba schmitzi.
  • Asia: Her er det 5 underarter: Tyto alba erlangeri, Tyto alba stertens, Tyto alba javanica, Tyto alba deroepstorffi og Tyto alba sumbaensis.
  • Nord-Amerika: Det er bare en underart her, Tyto alba pratincola.
  • Sør-Amerika og Mellom-Amerika: Her er det 10 forskjellige underarter, spredt over regionene med fuktig og tropisk klima.
  • Oseania: Dette området har 4 underarter; Tyto alba delicatula, Tyto alba meeki, Tyto alba crassirostris og Tyto alba interposita.

Etter å ha lest denne artikkelen, vil du kunne forstå hvorfor det sies at det er en ekte fylogenetisk forvirring når det gjelder denne arten. Området til tårnugle er så bredt og går så mange år tilbake at det er veldig vanskelig å fastslå nærheten og grensen mellom taksaene som utgjør den.

Kostholdet til tårnugle

Tårnugler spiser insekter og pattedyr, men de kan også spise sporadisk reptiler, amfibier og andre mindre fugler. Denne fuglen er en generalisert jeger, selv om det har blitt oppdaget at den har en forkjærlighet for små pattedyr som klatremus, rotter, skogmus og spissmus.

Som indikert av nettstedet SEO Birdlife, har denne arten en veldig høy metabolisme, noe som tvinger den til å tilbringe mye av ettermiddagen og natten på jakt etter byttedyr. Som en kuriositet bør det bemerkes at ørene til disse fuglene vises asymmetrisk i skallen. Takket være dette er de i stand til å oppdage lyder med uvanlig fortreffelighet, slik at de ikke trenger å stole så mye på øynene for å jakte.

Øylevende underarter antas å være mindre fordi de må basere kostholdet på insekter. I mellomtiden har kontinentale eksemplarer små pattedyr å jakte på til rådighet.

Reproduksjon

Tårnugler er ikke spesielt territorielle, men de har et område de anser for å være “hjem”, der de jakter og utfører sine daglige aktiviteter.

Normalt strekker en eksemplars terreng seg 1 kilometer fra reiret, selv om fôrområdet til voksne hunner overlapper med partnerens. Denne arten er monogam og reproduktive duoer forblir sammen til en av dem dør.

Når et par er dannet, utfører hannen en rekke undersøkende flyvninger, som han etablerer hekkeområdet med. Etter denne handlingen skjer det en veldig kompleks kurtisering, som ender med at hunnen legger fra 2 til 9 egg – med et gjennomsnitt på 5. Rugetiden varer omtrent 30 dager, men ventetiden er verdt det: Denne arten viser en klekkesuksessrate på 75 %.

I de første ukene med unger er det hannen som er ansvarlig for å bringe all maten til reiret. Fra en måneds alder begynner hunnen også å våge seg ut for å jakte mer mat for å forsørge avkommene sine. Ungenes vekst kulminerer omtrent 30 uker etter klekking.

Selv om de kan hekke hele året, viser disse fuglene klare sesongmønstre, som er tilpasset regionen de lever i.

Bevaringstilstand

Det er vanskelig å etablere en generell bevaringsstatus for arten, ettersom omfanget er enormt og det mest hensiktsmessige ville være å vurdere hver underart separat. Imidlertid uttaler International Union for Conservation of Nature (IUCN) at tårnugle er i kategorien ‘livskraftig (LC)’.

Det anslås at det kan være rundt 10 millioner individer rundt om i verden, selv om 20 % av dem finnes i regionene i Amerika. Imidlertid har disse fuglene i noen områder opplevd en drastisk nedgang på grunn av bruk av insektmidler i åkre – for eksempel DDT – og bruk av rottegift på avlinger, noe som fratok uglen fra byttet.

Hvis denne fuglens status er enhetlig uten å ta hensyn til den kompliserte fylogenetiske situasjonen, kan det sies at den er den nest mest utbredte rovfuglen i verden, bare overgått av vandrefalken (Falco peregrinus). Imidlertid er det på noen deler av kloden – for eksempel i Canada – stadig vanskeligere å se eksemplarer.

En hvit ugle på toppen av en stein.

Kuriositeter og sluttnotater

Historisk sett har forskjellige landlige kulturer gitt denne fuglen en “illevarslende aura” på grunn av dens spøkelsesaktige utseende og nattaktive vaner. Negative forutsetninger om denne arten kommer alltid til å være feil. De har ingen interesse av å angripe mennesker, og de hjelper oss også å bli kvitt små pattedyr som kan være skadedyr for avlinger.

Heldigvis har den generelle befolkningen blitt globalt klar over viktigheten av denne arten. Mange regioner har fremmet plassering av rugekasser, som også gjør at atferdsstudier av denne arten kan utføres, samtidig som den respekterer dens naturlige reproduktive syklus. Vi trenger en felles innsats for å sikre at tårnuglen vil forbli hos oss i århundrer.

Det kan interessere deg ...
Europeiske ugler: Nattaktive rovfugler
My AnimalsLes det hos My Animals
Europeiske ugler: Nattaktive rovfugler

Nattaktive rovfugler er majestetiske fugler som svever på himmelen i jakten på byttedyr. I dag skal vi fokusere på ugler, de nattaktive rovfuglene.