Alt om geparders atferd

Geparders atferd har noen forskjeller fra andre store kattedyr som er verdt å vite for å sikre bevaring av dem. Her kan du bli bedre kjent med dem.
Alt om geparders atferd

Siste oppdatering: 08 september, 2021

Selv om de er kjent for sine eksplosive løp, er geparders atferd ikke mindre interessant enn resten av karakteristikkene deres. I tillegg er dette pattedyret ganske annerledes enn andre store kattedyr det deler savannen med.

Imidlertid blir undersøkelser av geparders atferd og dens biologiske sammensetning stadig mer nødvendig, ettersom det er en art som er dømt til utryddelse og reproduksjon i fangenskap ikke bærer frukter. Jakt for å beskytte husdyr og salg er de største truslene mot dette kattedyret. Her vil vi fortelle deg alt om det.

Geparders karakteristikker

Geparden (Acinonyx jubatus) er et placentalt pattedyr som tilhører familien Felidae. Den er den eneste kjente arten i slekten Acinonyx og det raskeste landdyret i verden. Den når hele 114 kilometer i timen på bare 10 sekunder.

Den er et mellomstort kattedyr som måler 150-170 centimeter og den kan veie mellom 35 og 60 kilogram. Hannene er litt større enn hunnene. I tillegg sier eksperter at det finnes fire forskjellige underarter av dette store dyret.

Kostholdet deres er strengt kjøttetende og består av mellomstore dyr, for eksempel gaseller eller impalaer. Selv om den ikke har noen fiender, er hovedkonkurrentene hyener, som utnytter gepardens tretthet etter jakten for å stjele byttet dens.

Mesteparten av den ville gepardpopulasjonen – knapt 12 000 eksemplarer – er fordelt i Øst- og Sørvest-Afrika, i Serengeti nasjonalpark. Gepardens viktigste habitat er savannen, selv om den også kan finnes på andre åpne steder, for eksempel store gressletter.

Tilpasningene til jakt er virkelig interessante og har blitt studert for anvendelse på moderne teknologi. Her er noen av karakteristikkene til denne drapsmaskinen:

  • Oksygenoptimalisering: En gepards lunger er større sammenlignet med andre arter, det samme er neseborene. Som om det ikke var nok, utnytter musklene også bedre oksygenet som når dem, slik at de kan beholde sin eksplosive spurt lenger.
  • Klørne deres kan ikke trekkes inn: Dette gir dem et bedre grep på bakken mens de løper og bedre trekkraft, slik at de ikke glir i høye hastigheter.
  • De er i stand til å holde hodet stille mens de løper: De gjør dette takket være det indre øret, en relativt moderne tilpasning som utvider deres vestibulære system for å opprettholde balansen uten å miste byttet av syne.
geparders atferd er dødelig

Geparders karakter

Den er ikke så aggressiv som de andre store kattedyrene. Den er sky i samspill med mennesker og vandrer bort fra bosetningene deres; den vil bare angripe husdyr i tilfeller av ekstrem underernæring. De risikerer heller ikke å stjele byttet til andre dyr.

Kommunikasjon i geparders atferd

En god del av deres kommunikasjon er basert på lukt. Med det er geparder i stand til å identifisere seg individuelt gjennom urinmarkeringer. Feromonene som frigjøres av hunnen under brunst er også et signal til hannene i området om å parre seg – og forhindrer dem dermed fra å angripe henne når hun kommer inn på deres territorium.

Geparden er ikke i stand til å brøle, men den har et repertoar av vokaliseringer basert på grynt og murring. Målet med vokaliseringene er vanligvis å advare om et angrep eller å påkalle hverandre på avstand.

Hunner med avkom har et unik rop til de unge når de mister dem av syne eller de vandrer bort fra hulen. Merkelig nok ligner dette ropet på fuglesang, en detalj som eksperter mener de bruker for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomheten til andre rovdyr i området.

Når medlemmer av en gruppe går fra hverandre, bruker de vokale lyder for å møtes. Imidlertid er det sjelden at de beveger seg bort fra hverandre, ettersom de vanligvis er i nær fysisk kontakt.

Geparders atferd

Gepardens vaner er dagaktive og solitære. De er mest aktive ved daggry, skumring og midt på dagen. Dette er når andre rovdyr hviler og derfor ikke konkurrerer med dem.

Hanner har en tendens til å være mer territorielle enn hunner, og markerer området de forsvarer med urin, avføring og markeringer på trær eller skitt med klørne. De forlater bare sitt territorium for å lete etter hunner i sin reproduktive periode.

Sosial atferd

Hunnene er rent solitære, i motsetning til hannene. Blant hannene kan det være flere situasjoner:

  • Familiegrupper: Dette er vanligvis unge, beslektede hanner, som nettopp har skilt seg fra moren, og de jobber sammen for å jakte.
  • Blandede grupper: Noen ganger slutter solitære hanner seg til andre grupper som allerede er dannet uten å være i slekt med dem. De er vanligvis veldig unge eller gamle geparder.
  • Nomadiske hanner: Disse kattene tilbringer ikke mer enn et par dager på hvert territorium og slutter seg vanligvis ikke til noen hanngrupper. Det er vanlig å se eldre individer med denne typen atferd, og også voksne som ikke er akseptert i noen gruppe.

Når det oppstår trefninger mellom hanner, vinner vanligvis den største gruppen. På den annen side innebærer det å akseptere en ny gepard i en familiekoalisjon vanligvis en prosess full av aggresjon og spenning, men når den først er inkludert i gruppen, er unionen vanligvis for livet.

Reproduktiv atferd

Hunnene er polygame og ser etter flere hanner i området. Reproduksjonssyklusen deres er polyestrisk – mer enn en seksuell syklus per brunst – og de er mottakelige i 12 dager i hver av dem. Mens de responderer på ropene til hannene som kommer inn på territoriet, prøver de å beskytte området.

Kurtiseringsritualer er ikke rapportert i geparders atferd. Normalt er det hannen som starter tilnærmingen, og hunnen venter på ham i en kopuleringsposisjon.

På den annen side utføres foreldreomsorg utelukkende av hunnen. Etter fødselen av de unge, holder moren dem på et skjermet sted i en periode på 8 uker, selv om de vanligvis slutter med morsmelk etter 6 uker.

Unge blir hos mødrene til de når 15 til 17 måneders alder. I løpet av denne perioden følger de med moren for å lære jaktteknikker. Faktisk jakter den voksne hunnen byttedyr og bringer dem til ungene sine for å stimulere jaktinstinktet deres.

Geparders atferd i fangenskap

I tilfeller hvor eksperter har studert geparders atferd i fangenskap, har de observert en ganske høy forekomst av atferdsforstyrrelser. Blant dem er meningsløse repeterende bevegelser og selvskading de vanligste.

På den annen side ser den solitære atferden til denne arten å være noe mindre i fangenskap. Hunner – de mest asosiale – har blitt holdt på samme sted uten dødelige konflikter. Hannene har klart å danne større koalisjoner.

Tilbaketrukkethet påvirker også reproduksjon, noe som gjør det nesten umulig. Dette er et problem for avlsprogrammer i fangenskap, ettersom mangel på plass ser ut til å overstyre det hunnelige reproduktive instinktet.

Jakt- og spiseteknikker

Gepardens jaktatferd er både effektiv og bevisst. Faktisk er effektiviteten u å drepe byttedyr 60 %, sammenlignet med 25 % for andre store kattedyrarter.

Geparden studerer terrenget nøye før den skyter ut av startblokka mot byttet. Den gjør det fordi eksplosiviteten i løpet er skadelig for styrken. Hvis den ikke kan nå offeret, må den hvile i omtrent 20 minutter før den kan reise seg opp og lar den vøre i en sårbar posisjon.

I tillegg velger geparden jakttaktikken basert på terrenget og situasjonen, og foretrekker alltid steder som gjør det mulig å komme så nært som mulig før angrepet starter. At den dukker opp så plutselig vil få flokkene til å skilles, slik at de kan hoppe på den nærmeste.

Hvis terrenget derimot er ujevnt og ikke lar den gjemme seg, vil katten vente på at en av dem skal skilles fra gruppen for å foreta et bakholdsangrep. Den kan også gjennomføre et langsommere distanseløp som får gruppen av byttedyr til å bevege seg sammen, noe som gir den tid til å velge en bestemt som er lettere å fange.

En gepard som løper.

Disse dyrene er underverk av biologisk ingeniørfag som aldri slutter å overraske oss. Dessverre er de alltid sårbare for utryddelse. Bestanden minker hvert år, og det er ikke noe annet valg enn å beskytte dem i sitt naturlige miljø. Imidlertid er det fortsatt håp for dem, ettersom flere og flere mennesker slutter seg i kampen for bevaring.

Det kan interessere deg ...
Hva er forskjellen mellom jaguarer og leoparder?
My AnimalsLes det hos My Animals
Hva er forskjellen mellom jaguarer og leoparder?

Likhetene kan føre til forveksling av artene. Imidlertid er det flere forskjeller mellom jaguarer og leoparder, som lar oss identifisere dem riktig...



  • Grohé, C., Lee, B. & Flynn, J.J. Recent inner ear specialization for high-speed hunting in cheetahs. Sci Rep 8, 2301 (2018). https://doi.org/10.1038/s41598-018-20198-3
  • A. M. Wilson, J. C. Lowe, K. Roskilly, P. E. Hudson, K. A. Golabek y J. W. McNutt. “Locomotion dynamics of hunting in wild cheetahs” Nature, Junio 2013, doi:10.1038/nature1229
  • Tang, Y. (2020, 1 mayo). Leveraging elastic instabilities for amplified performance: Spine-inspired high-speed and high-force soft robots. Science Advances. https://advances.sciencemag.org/content/6/19/eaaz6912?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=TrendMD_1
  • Durant, S., Mitchell, N., Ipavec, A. & Groom, R. 2015. Acinonyx jubatusThe IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T219A50649567. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T219A50649567.en. Downloaded on 22 June 2021.
  • Bradford-Wright, R. R., & Hons, B. A. (2013). Social and reproductive behaviours in the cheetah (Acinonyx jubatus) in a captive population. Flinders University of South Australia, School of Biological Sciences.
  • Chadwick, C. (2014). Social behaviour and personality assessment as a tool for improving the management of cheetahs (Acinonyx jubatus) in captivity.
  • Acinonyx jubatus (cheetah). (2021). Animal Diversity Web. https://animaldiversity.org/accounts/Acinonyx_jubatus/#communication