Alt om kjærlig oppførsel hos otre

27 februar, 2021
Som solitære dyr er den kjærlige oppførselen til otre begrenset til formering. I den følgende artikkelen vil vi fortelle deg mer.

Med en primært solitær natur, fokuserer kjærlig oppførsel hos otre i utgangspunktet på forholdet mellom mødre og ungene deres. Voksne individer, både hanner og hunner, tilbringer dagene i ensomhet. Selv om de kanskje deler et romlig territorium, unngår de å treffe hverandre utenfor paringstiden.

Utover denne eremittiske karakteren, må hunnotre ta vare på avkommet sitt for å sikre deres genetiske varighet. Hvis du vil vite mer om denne spesielle oppførselen, inviterer vi deg til å fortsette å lese.

Karakteristikkene til oteren

Den europeiske oteren (Lutra lutra) er et pattedyr i mårfamilien. Disse dyrene er små i størrelse, har vanntett pels og er dyktige svømmere. Selv om bena er korte, har de en lang hale som hjelper dem å bevege seg i vannet, deres naturlige miljø.

Otre lever i elver, innsjøer, laguner og myrer over hele det europeiske og asiatiske kontinentet. På grunn av vannforurensning og ødeleggelsen av deres naturlige miljø, er denne pattedyrstaksonen imidlertid en truet art.

Som resten av mårfamilien blir otre vanligvis aktive i skumringen eller om kvelden, når de benytter anledningen til å jakte på fisk eller smådyr. De bruker resten av tiden på å hvile i hulene sine – de har en tendens til å ha flere utenfor vannet.

En oter som lener seg på en annen.

Kjærlig oppførsel blant voksne otre

Som vi nevnte ovenfor, lever otre et veldig solitært liv. Når de forlater mødrenes omsorg, begynner de på et eremitteliv til tiden for dem å reprodusere seg kommer. Dette kan skje når som helst på året, når individet når voksen alder og får løpetid for første gang.

På dette tidspunktet forlater otrene natten og begynner å gå ut om dagen. Når de danner et par, begynner frieriet. Dette kan vare flere dager, og i løpet av denne tiden går ikke hannen og hunnen fra hverandre.

På disse tidene leker otrene konstant, jager hverandre gjennom vannet og steller hverandre. Vi kan si at, bortsett fra forholdet mellom mor og barn, er dette den eneste kjærlige oppførselen blant voksne otre.

Kjærlig oppførsel mellom otre og deres unger

Etter kopulering går de voksne hver sin vei, og drektighetsperioden varer omtrent ni uker. Fødsler, som løpetidsykluser, kan forekomme når som helst på året, selv om det er en større tendens på våren eller forsommeren.

Vanligvis får hver hunn mellom to og tre unger, men hun kan føde hele seks. Dødeligheten i de første månedene av livet er veldig lav, så nesten alle ungene blir gamle nok til å forlate moren.

Som mange pattedyr, spesielt rovdyr, blir oterunger født med lukkede øyne og åpner dem ikke før den fjerde eller femte uken i livet.

Fra de ble født til de er litt over to måneder gamle, er ungene helt avhengige av mors omsorg. Sistnevnte vil bruke timer på å vaske, stelle og beskytte dem.

Etter syv uker vil de små otrene komme ut av hulene sine for første gang. Moren har ansvaret for å lære ungene hvordan de skal greie seg i verden. For å lære dem å svømme, vil en mor bære babyene sine på ryggen til midten av elven. Vel fremme slipper hun dem for å la dem komme tilbake til elvebredden på egenhånd.

Ammingstiden for otre varer mellom seks og åtte måneder. Etter denne tiden vil ungene forlate moren sin for å starte et liv alene.

Kan otre være kjærlige mot mennesker?

Først og fremst er otre ville dyr som er veldig truet av ødeleggelsen av deres habitat. Derfor er de beskyttet av den internasjonale CITES-forskriften (konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill fauna og flora). På grunn av denne loven kan ikke otre holdes som kjæledyr eller selges.

kjærlig oppførsel hos otre
En oter som bærer ungen sin i munnen.

Samtidig kan otre se ut til å være ømme og søte dyr, men de er ville vesener som, når de er i brunst (en stor del av året), blir de veldig aggressive.

Det finnes steder i verden der disse dyrene og lokale menneskelige befolkninger lever side om side. Otre er virkelig intelligente vesener og er ikke redd for å nærme seg mennesker på jakt etter mat eller andre ressurser. Til tross for dette vil de ikke nøle med å angripe hvis de føler seg truet.

  • Mumm, C. A., Urrutia, M. C., & Knörnschild, M. (2014). Vocal individuality in cohesion calls of giant otters, Pteronura brasiliensis. Animal Behaviour, 88, 243-252.
  • Sandegren, F. E., Chu, E. W., & Vandevere, J. E. (1973). Maternal behavior in the California sea otter. Journal of Mammalogy, 54(3), 668-679.
  • Roos, A., Loy, A., de Silva, P., Hajkova, P. y Zemanová, B. 2015. Lutra lutra . La Lista Roja de la UICN de especies amenazadas 2015: e.T12419A21935287.
  • Restrepo, C. A., Botero, Á. B., Parra, J. C. P., Pérez, L. M. F., & Guevara, G. (2018). El caso de la nutria neotropical (Lontra longicaudis Olfers, 1818) como mascota en el río Magdalena (Colombia). Boletin Cientifico del Centro de Museos, 22(2), 76-83.