De ulike hvalrossartene: En titt på noen biologiske underarter

22 oktober, 2019
Mangfoldet av hvalrossarter er for tiden diskutert på grunn av fremskritt innen molekylærbiologi.

Hvalrossartene har tre underarter: atlanterhavshvalross, stillehavshvalross og laptevhvalross. Den største forskjellen mellom dem er størrelsen de når i voksen alder og stedene de lever på.

Nyere studier av dette dyrets mitokondrielle DNA avslørte imidlertid at bare de to siste er gyldige underarter: laptevhvalross og stillehavshvalrossen

Hvalross er sjøpattedyr som tilhører superfamilien seldyr. Du kan identifisere medlemmene i denne gruppen ved hjelp av luffene og deres koneformede sterke kropp.

Dette er de eneste dyrene som har lange støttenner innen sin gruppe. Dette gjelder både hann (okse) og hunn (ku). De har en innebygd “mekanisme” for å bevege seg rundt på isen, og de bruker dem under enhver kamp også for å forsvare seg mot rovdyr som isbjørn og spekkhoggere.

Dette dyrets støttenner kan nå minst 90 centimeter i lengde og veie mer enn 10 kilo hos store eksemplarer.

Hvalrossartene

Stillehavshvalross (Odobenus rosmarus divergens)

En Stillehavshvalross i vannet, en av Hvalrossartene

Denne underarten av hvalross lever rundt Arktis og subarktis. Fra havene i Bering og Chukchi til nær Beauforthavet og Laptevhavet, som er der en annen underart lever.

Stillehavshvalrossene forblir vanligvis på kontinentalsokkelen og kommer sjelden inn i dypt vann. De svømmer fra et isflak til et annet eller til nærliggende øyer, der de kan hvile under solen.

Dette er den største av av hvalrossartene. Hannene kan bli omtrent 3,6 meter og veie mellom 850 og 1600 kilogram. Hunnene er noe mindre, de blir 3 meter og veier mellom 400 og 1250 kilogram.

Nyfødte er omtrent halvparten av morens lengde og veier ofte mellom 45 og 75 kilogram. Det faktum at de er født med denne vekten og størrelsen gjør at de kan leve i ekstremt kalde temperaturer.

Hvalrossartene: atlanterhavshvalross

En atlanterhavshvalross som lener seg på is

Atlanterhavshvalrossen lever i området fra Canadas kyst til Karahavet, nord for Sibir. Tidligere kunne denne hvalrossunderarten også leve nordvest for Nord-Atlanteren, sør for St. Lawrence-bukta. Populasjonen ble imidlertid utryddet på grunn av overdreven jakt.

Når atlanterhavshvalrossen er ferdig utviklet, er den noe mindre og ikke så tung som stillehavshvalrossen. Deres nyfødte er omtrent like store, men den nedre vektgrensen er omtrent 35 kilo.

Det er lite data om antall eksemplarer av denne hvalrossunderarten. Men estimater sier at det er mindre enn 25 000 voksne individer.

Ingen vet noe om reduksjonen av populasjonen. Imidlertid er det for øyeblikket en hurtig tining av områdene der disse hvalrossene lever. Dette påvirker dem fordi is er deres økosystem og de ikke kan leve uten den.

Laptevhvalross (Odobenus rosmarus laptevi)

En nærbilde av en Odobenus rosmarus laptevi

Denne hvalrossunderarten lever utelukkende i Laptevhavet, på den østlige kysten av Sibir – derav navnet. Selv om de tilsynelatende har forskjellige økologiske parametere fra stillehavshvalrossen, indikerer mitokondrielle og morfologiske studier at det ikke er en annen underart.

Størrelsen på kroppen og støttennene til medlemmene i denne gruppen er ikke vesentlig forskjellig fra størrelsen til hvalrossen i Stillehavet. Derfor er det ikke god vitenskap, ifølge forskere ved Naturhistorisk museum i Oslo, å bestemme at dette er en egen underart utelukkende basert på at de lever i et spesifikt område.

Selv om det er lite informasjon tilgjengelig om hvalross, er det tydelig at akselerasjonen av klimaendringene også påvirker dem.

Hvalrossen spiller også en viktig rolle i religion og folklore for det arktiske folket, og skinnet og beina deres brukes i noen seremonier. Dyret dukker også ofte opp i legendene deres. På tross av deres lave antall, har menneskene dessverre ikke sluttet å drepe dem for støttennene. Kanskje vi en dag vil innse hvor verdifulle for økosystemet de er på egen hånd.

Kastelein, R. A. (2009). Walrus: Odobenus rosmarus. In Encyclopedia of marine mammals (pp. 1212-1217). Academic Press.

Lindqvist, C., Bachmann, L., Andersen, L. W., Born, E. W., Arnason, U., Kovacs, K. M., … & Wiig, Ø. (2009). The Laptev Sea walrus Odobenus rosmarus laptevi: an enigma revisited. Zoologica Scripta, 38(2), 113-127.

Lowry, L. 2015. Odobenus rosmarus ssp. divergens. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T61963499A45228901.

Lowry, L. 2016. Odobenus rosmarus. La Lista Roja de Especies Amenazadas de la UICN 2016: e.T15106A45228501.

Wiig, Ø., Born, E. W., & Stewart, R. E. (2014). Management of Atlantic walrus (Odobenus rosmarus rosmarus) in the arctic Atlantic. NAMMCO Scientific Publications, 9, 315-341.