Elaphodus cephalophus: Bli bedre kjent med topphjort

15 juli, 2020
Selv om det kan virke rart, er hoggtennene en vanlig egenskap hos noen hjortearter i Asia. Vi forteller deg mer i dagens artikkel.
 

Topphjort (Elaphodus cephalophus), også kjent som duskhjort, er et dyr som ser ut som om det kommer fra en middelaldersk fantasy-saga. Imidlertid eksisterer faktisk denne arten. Denne lille hjorten har hoggtannlignende hjørnetenner, som er veldig særegent ettersom topphjorter, som alle hjorter, er en planteetere.

Nedenfor forteller vi deg mer om denne særegne arten fra sentral-Asia. Du vil oppdage de viktigste kjennetegnene og hvorfor forskere fortsetter å studere habitatet deres, selv om de allerede har noe informasjon.

Topphjort: Særegen, men ekte

Før vi går gjennom karakteristikkene til topphjort, er det viktig å ha en viktig detalj i tankene.

Tidligere var alle hjortene relativt små av størrelse og hadde både gevir og hoggtannlignende tenner. Takket være presset fra evolusjonen og naturlig seleksjon, deles imidlertid hjortedyr i to store grupper. Den første gruppen består av ekte hjort med gevir, som er større. Den andre er hjort med hoggtenner, som er mindre. Blant denne sistnevnte gruppen finner vi også muntjaker, sibirsk moskushjort og vannhjort.

Hjort i naturen

Som vi allerede har nevnt, er det mest oppsiktsvekkende trekket ved disse små klovdyrene de to hoggtannlignende hjørnetennene som kommer ut av munnen deres. Disse tennene kan være veldig lange, skarpe og brede. Imidlertid forekommer de bare hos bukkene av arten.

 

I følge studier hjelper disse hoggtennene dem til å kjempe mot andre bukker under de rituelle kampene som finner sted under paringstiden. I tillegg kan det være tilfeller der å bare vise hoggtennene sine kan føre til at andre bukker løper sin vei.

Det er ingen bevis som tyder på at disse tennene tjener noe formål når det kommer til kostholdet til topphjort. Faktisk består kostholdet deres av urteaktige planter, frukt og bambus. Dermed er disse hjortene planteetende dyr.

Kollene blant denne arten har ikke hoggtenner. Eksperter mener at bukkene har dem for å kjempe mot konkurrentene under kurtiseringen.

Hoggtenner og andre særegenheter

Topphjort er små i størrelse, mellom 50 og 70 cm i mankehøyde. Likevel er de større enn resten av artene i gruppen deres. De er slanke med en stor variasjon i vekt mellom ett eksemplar og et annet. Topphjort kan veie hva som helst mellom 17 og 50 kg.

Pelsen deres er tykk, bestående av korte og stive hår som er veldig mørkebrune om vinteren og noe lysere om sommeren. På toppen av hodet har de en dusk av lengre hår, og det er her de får navnet sitt fra. Dusken er formet som en hestesko og er mørkere enn håret på resten av kroppen.

Profilen til en topphjort
Selv om det er vanskelig å se, gitt pelsen, har topphjort også små horn på toppen av hodet.
 

Reproduksjon hos Elaphodus cephalophus

Topphjortkollen når seksuell modenhet i en alder av 9 eller 10 måneder. På dette tidspunktet går kollen inn i brunst, vanligvis rundt slutten av høsten. Her begynner bukkene kurtiseringsprosessen, som består av lyder som ligner på bjeffing og rituelle kamper med andre bukker.

Den første fødselen finner vanligvis sted når hjorten er omtrent halvannet år gammel. Etter en gjennomsnittlig drektighetstid på 180 dager, blir kalvene født på slutten av våren eller forsommeren. Normalt får de bare en kalv, men noen ganger har de to.

En topphjortkolle

Andre interessante fakta om topphjort

Topphjort pleier å være solitære. Imidlertid kan det hende at de beveger seg parvis ved anledninger – og ikke bare i paringstiden.

Samtidig har disse dyrene krepuskulære vaner. Derfor er de mye mer aktive når det bare er en liten mengde lys på himmelen. For eksempel når solen går ned om kvelden eller like ved daggry.

Territoriene deres er veldefinerte, og derfor er de vant til å vandre på de samme stiene. Dessuten henger de rundt de samme stedene, og etterlater veldig tydelige spor. Dette gjør dem dessverre til lett bytte for fellene som mennesker setter for dem.

 

Forskere studerer fremdeles det foretrukne habitatet til topphjort. Til tross for det, vet vi at disse dyrene foretrekker bredbladede regnskoger. De opprettholder territoriet sitt nær vannveier og hvor de kan finne tilgjengelig mat.

Vi vet at denne arten er hjemmehørende i Kina, og at de i dag lever i sentrum og sør i området. Imidlertid finnes det også registreringer av deres eksistens i Burma. Likevel har ikke eksperter klart å finne noen eksempler som lever der i dag. Dette kan skyldes at de okkuperer et veldig begrenset, isolert område i stor høyde.

 
  • Harris, R.B. & Jiang, Z. 2015. Elaphodus cephalophus. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T7112A22159620.
  • Li, X., Buzzard, P., & Jiang, X. (2014). Habitat associations of four ungulates in mountain forests of southwest China, based on camera trapping and dung counts data. Population Ecology, 56(1), 251-256.
  • Leslie Jr, D. M., Lee, D. N., & Dolman, R. W. (2013). Elaphodus cephalophus (Artiodactyla: Cervidae). Mammalian Species, 45(904), 80-91.
  • LIU, L., & HU, J. (2008). Habitat selection by tufted deer (Elaphodus cephalophus cephalophus) in spring in Fentongzhai Nature Reserve, Sichuan Province. Sichuan Journal of Zoology, 27, 135-141.
  • Redacción National Geographic. (2014). Ciervos con colmillos. National Geographic. Disponible en: https://www.nationalgeographic.es/animales/ciervos-con-colmillos