Indianeshorn: habitat og karakteristikker

Når varmen er anstrengende, hopper indianeshornene i vannet eller svømmer i det for å kjøle seg ned. I tillegg er dette også en fin måte å holde fluene unna.
Indianeshorn: habitat og karakteristikker

Siste oppdatering: 10 september, 2021

Indianeshorn er et av de mest særegne pattedyrene som eksisterer, ettersom dens “panser” og dens unike horn har ført til at den ble foreviget i media og kunsten. I tillegg har bestanden kjempet en intens kamp mot utryddelse, ettersom flere forskjellige problemer har forårsaket at den er på randen av utryddelse.

Det vitenskapelige navnet er Rhinoceros unicornis, og den er én av de fem typene neshorn som finnes i verden. Les videre og lær mer om dette gigantiske eksemplaret.

Hvor lever indianeshorn?

Dette neshornet pleide å være godt fordelt nær elveslettene ved elvene Ganges, Brahmaputra og Sind, mellom Indoburmesa-grensen og Pakistan. I løpet av 1960-årene førte bestandnedgangen til at den ble begrenset til regionen Chitwan-dalen. For tiden er disse pattedyrene begrenset til beskyttelsessoner i India og Nepal.

Som nevnt er det naturlige habitatet til denne arten hovedsakelig elveslettene. Imidlertid kan den også leve i sump og noen skoger. Generelt vil et utmerket hjem for dette pattedyret være et med mange planter og mye gress, med en vannmasse i nærheten.

Fysiske karkteristikker ved indianeshorn

Indianeshorn er ekstremt store, imponerende dyr, ettersom de kan nå størrelser på 3,5 meter i lengde og 1,8 meter i høyden. På samme måte er vekten ikke langt bak, og når mer enn 2 tonn. I tillegg er den i stand til å opprettholde hastigheter på opptil 56 kilometer i timen, mens den i vannet også er en utmerket svømmer.

Signaturtrekket til dette pattedyret er det koniske hornet som stikker direkte ut fra nesen, som kan være mer enn 50 centimeter langt. I tillegg har huden flere folder langs kroppen, noe som gjør at den ser ut som at den har rustning, nesten som en samurai.

Kroppen til denne giganten har brune eller lyse gråtoner, som i de fleste tilfeller blir formørket av habitatet dens. Dessuten er individer av arten veldig like mellom kjønnene, men en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Mammalogy nevner at de har viss seksuell dimorfisme. Det ser ut til at fortennene og noen muskler er bedre utviklet hos hannen.

indianeshorn

Neshornet og enhjørningen

I antikken ble enhjørningen avbildet som en hest, hvis panne hadde et langstrakt, spiralhorn. Selv om utseendet til neshornet og dette mytiske dyret ikke er veldig likt, tror noen at den kan ha vært en inspirasjon i enhjørningens skapelse.

Utseendet til vesener med merkelige egenskaper i tidligere tider ble fremmet av mangel på bilder for å støtte det som ble sett. Faktisk var den eneste informasjonskilden ganske ofte historiene som ble fortalt av reisende, som ble endret over tid. Blant dem var et som skildret et stort dyr, med pansret hud og et horn på nesen.

Som du kan forestille deg, refererte denne spesielt til indianeshorn. Men ettersom folk visste så lite om dem, ble det antatt at de faktisk hadde rustning. Dette motiverte kunstneren Albrecht Dürer til å lage en gravering av denne arten for første gang uten å ha sett den. Han overdrev trekkene og ga den et spiralhorn, samt et metallisk utseende.

Denne graveringen ble en av de mest populære verkene i Europa i 1515. Nå, til tross for at myten om enhjørningen dukket opp mange år før, antas det at eksistensen av disse neshornene allerede var kjent. I tillegg til dette begynte noen forfattere å kalle disse dyrene “enhorning”, med henvisning til det mytiske dyret.

Atferd

Disse enorme pattedyrene har vanligvis en solitær atferd, bortsett fra når hunnene oppdrar barna sine. Dette betyr imidlertid ikke at de er konfliktfylte. Tvert imot, de kan sameksistere godt med andre individer, selv når de spiser. I tillegg er de ikke veldig territoriale. De velger et bestemt sted å bo, men de forsvarer det ikke så mye som man kan forvente.

Selv om de ikke er aggressive individer, kan de ved noen anledninger kjempe mot hverandre, løpe og kollidere med sin motstander eller utveksle slag med hornet sitt. Slagsmål kan betraktes som en vanlig dødsårsak, men de oppstår bare når individene er under stress, eller hvis bestanden er for høy.

Kosthold

Neshorn er planteetere, og derfor lever de av gress, frukt, blader og vannplanter. De bruker også både netter og morgener til å søke etter mat, fordi de for enhver pris prøver å unngå varmen midt på dagen. I tillegg drikker de vann konstant og er glad i å slikke på steiner med mineraler.

Reproduksjon hos indianeshorn

Disse pattedyrene kan reprodusere seg gjennom året, men bare dominerende hanner har rett til å pare seg. Kurtiseringen kan virke aggressiv, ettersom de vordende foreldrene dunker inn i hverandre som om det var en slåsskamp, men skader seg aldri alvorlig. Dessuten blir hunnen underdanig og godtar å bli besteget når de er ferdige.

Paringen til denne arten består av hannen som bestiger hunnen i en periode på mellom 20 og 75 minutter. Faktisk, etter dette, skilles de begge og interagerer ikke med hverandre igjen. Herfra vil den nye moren stå overfor prosessen alene, med en drektighetsperiode på 480 dager.

På fødselstidspunktet er ungen omtrent 120 centimeter lang og veier mellom 60 og 70 kilo. I tillegg til dette forekommer det også et fenomen som kalles preging, der mor og ungen blir veldig nære, noe som forsterker båndet mellom de to. Til slutt vil ungens uavhengighet skje etter mellom 1 og 2 år, avhengig av om mor blir drektig igjen eller ikke.

Bevaringsstatus

International Union for Conservation of Nature (IUCN) klassifiserer dette dyret som en sårbar art. I motsetning til forventningene har bevaringsarbeidet båret frukter, ettersom lokale myndigheter i India og Nepal er ganske strenge. Takket være dette kom indianeshornpopulasjonen seg fra randen av utryddelse på bare noen få år.

Dessverre kan vi ikke si at de er utenfor fare, ettersom bestanden ofte jaktes på etter hornene deres. I populærkulturen fungerer hornet til dette pattedyret til å kurere forskjellige sykdommer, samt tilsynelatende å være et kraftig afrodisiakum. Unødvendig å si, dette er bare grunnløs overtro.

I tillegg til dette har deres habitat blitt truet av tørke og jordbruk, noe som betyr at ikke alt ser bra ut for fremtiden. Imidlertid er det viktig å markere handlingene som ble iverksatt for å beskytte dem, ettersom de lokale myndighetene ikke sparte på noen utgifter og oppnådde gode resultater. På denne måten har vi sett at det er mulig å redde truede arter. Det mangler bare ofte menneskelig vilje.

Det kan interessere deg ...
Karakteristikkene og spisevanene til javaneshorn
My AnimalsLes det hos My Animals
Karakteristikkene og spisevanene til javaneshorn

Javaneshorn er et av de mest truede pattedyrene på planeten. Det finnes bare rundt 18 levende voksne eksemplarer igjen.



  • Dinerstein, E. (1991). Sexual dimorphism in the greater one-horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis). Journal of Mammalogy72(3), 450-457.
  • Laurie, A. (1982). Behavioural ecology of the Greater one‐horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis). Journal of Zoology196(3), 307-341.
  • Tripathi, A. K. (2013). Social and Reproductive Behaviour of Great Indian One-horned Rhino, Rhinoceros unicornis in Dudhwa National Park, UP, India. International Journal of Pharmacy & Life Sciences4(11).
  • Jha, D. K., Kshetry, N. T., Pokharel, B. R., Panday, R., & Aryal, N. K. (2015). A comparative study of some morphological and microscopic identifying features of genuine rhino (Rhinoceros unicornis) horns and fake horns. Journal of Forensic Research6, 315.
  • Jha, D. K., Gupta, S. K., Kshetry, N. T., Panday, R., & Pokharel, B. R. (2017). A pioneer case study on identification of infant Rhinoceros horn. J Forensic Res8(374), 2.
  • Kafley, H., Khadka, M., & Sharma, M. (2009). Habitat evaluation and suitability modeling of Rhinoceros unicornis in Chitwan National Park, Nepal: a geospatial approach. In XIII World Forestry Congress. Buenos Aires, Argentina.
  • Subedi, N., Jnawali, S. R., Dhakal, M., Pradhan, N. M., Lamichhane, B. R., Malla, S., … & Jhala, Y. V. (2013). Population status, structure and distribution of the greater one-horned rhinoceros Rhinoceros unicornis in Nepal. Oryx47(3), 352-360.
  • Sarma, P., Talukdar, B., Sarma, K., & Barua, M. (2009). Assessment of habitat change and threats to the greater one-horned rhino (Rhinoceros unicornis) in Pabitora Wildlife Sanctuary, Assam, using multi-temporal satellite data. Pachyderm46, 18-24.