9 kuriositeter om ekorn

Ekorn er veldig populære dyr, og i denne artikkelen vil vi fortelle deg om noen fascinerende kuriositeter.
9 kuriositeter om ekorn

Siste oppdatering: 29 oktober, 2022

Ekorn er en av de mest kjente gnagerne av alle. De tilhører Sciuridae-familien og er preget av sin ganske unike hale og hastighet. Selv om de er ganske forskjellige og du kanskje kjenner til noen kuriositeter om ekorn, er vi sikre på at vi kommer til å overraske deg med de 9 fascinerende faktaene vi har funnet!

Ekorn er delt inn i mer enn 200 arter og tre hovedtyper: arboreal, terrestrisk og flygende. Disse dyrene er til stede nesten overalt i verden i ethvert økosystem med vegetasjon, bortsett fra kontinentene Australia og Antarktis. Her er 9 ekornfakta du kanskje ikke visste.

Kuriositeter om ekorn

1. Mattyver

En av de mest kjente karakteristikkene til ekorn er at de er veldig flinke til å utnytte andres mat. De bruker mye av dagen på å søke etter mat på bekostning av andre ekorn eller fugler, en oppførsel kjent som kleptoparasitisme. Favorittmaten deres er tørket korn, nøtter og hasselnøtter, selv om de også spiser frø og frukt.

Treekorn er vanligvis dagaktive, med noen tropiske arter som bare kommer ned til bakken for å skaffe seg mat. Andre beveger seg derimot bare i trærne for å skaffe seg mat.

Troen på at disse gnagerne bare lever av denne typen mat er feil. Ekorn er altetende, så du bør ikke bli overrasket hvis du en dag ser en spise fugleegg, snegler eller insekter. En annen kuriositet er at ekorn – akkurat som andre gnagere – ikke kan kaste opp eller rape.

For å lete etter mat har disse pattedyrene et kraftig luktesystem, som gjør det enkelt for dem å finne nedgravde nøtter. De er også avhengige av hukommelsen og synssansen for å finne hvor de er mest sannsynlig å finne mat.

Nysgjerninger om ekorn.


2. Ulike størrelser

Selv om de fleste ekorn ser ut til å være ganske små, er noen arter større enn du hadde trodd. På den ene siden har du afrikadvergekorn (Myosciurus pumilio), som varierer i størrelse fra 7 til 13 centimeter lang.

I den andre ytterligheten er indiakjempeekorn (Ratufa indica) som kan bli nesten 1 meter langt, noe som gjør det til det største ekornet på planeten.

3. Tenner som vokser kontinuerlig

På den annen side, når det gjelder kroppsdeler, vokser et ekorns meget karakteristiske fortenner nesten 15 centimeter hvert år. Dette gjør at fortennene deres ikke slites vekk av den uopphørlige gnagingen på nøtter og annen mat.

4. Dobbeltleddede ben

Bakbena deres er dobbeltleddet, noe som gjør det lettere for dem å bevege seg mellom trærne. Uavhengig av tyngdekraften, kan anklene rotere 180 grader, slik at bakbena er bakover og klamrer seg til barken på stammer og trær. Det er denne mekanismen som hjelper den å løpe raskt opp eller ned.

5. Flerbrukshale

Halen på den annen side lar disse gnagerne ta ly fra regn og kulde om vinteren, og dermed bevare kroppstemperaturen. I likhet med hunder hjelper denne lemmen dem til å balansere. En annen av våre interessante kuriositeter om ekorn er at de også bruker halen for å varsle andre ekorn om fare, og vifter med den på bestemte måter for å advare om problemet.

6. Høy intelligens

En annen av våre kuriositeter om ekorn er at de lærer ganske raskt sammenlignet med andre gnagere. Flere studier har vist at de kan justere atferden sin for å være mer effektive i å utføre en bestemt oppgave, som for eksempel å lete etter mat. Det ble også funnet i annen forskning at ekorn kan lure dyr og andre ekorn.

Hvis et ekorn føler at det blir overvåket av andre, graver det vanligvis et falskt hull for å villede dem og later som om det deponerer mat på dette stedet. Men før den graver, stapper den maten inn i munnen og begraver den deretter på et annet sted.

7. I Japan er det en ekornhage

Disse særegne gnagerne er så søte at de i Japan har flere hager hvor de kan leve fredelig og stille, slik tilfellet er med ekornparken Machida. Faktisk kan turister nærme seg og klappe dem (med nødvendig beskyttelse) som om de var i en dyrehage.

8. De overfører sykdommer

Til tross for deres rolige og kosete utseende, er ekorn også et naturlig reservoar og en smittekilde for ulike patologier. Noen av de mest alvorlige sykdommene som disse dyrene kan overføre er byllepest, stivkrampe og tularemi.

9. De er født blinde

Drektighetsperioden for ekorn er 29 til 65 dager, hvor moren ammer og tar vare på avkommet i bolet, som kan være i hule trær eller i bakken, avhengig av arten. Som de fleste pattedyr, åpner ungene øynene med tiden til de har et skarpt og fokusert perifert syn.

Synsområdet deres gjør at ekorn kan observere over og til sidene uten å bevege hodet.

Andre kuriositeter om ekorn

Her er noen andre kuriositeter om disse søte pattedyrene som vil overraske og forbløffe deg:

  1. Når et lite ekorn blir forlatt eller mistet, adopterer en hunn avkommet inn i familien sin.
  2. Noen ekorn kan temmes uten store problemer, selv om deres gnagerlignende oppførsel vil fortsette. Pass på kablene dine!
  3. Disse gnagerne kan etter eget valg bli overvektige i løpet av vinteren for å gå opp i vekt og overleve i løpet av denne tiden.
  4. Flygeekorn kan gli opptil 48 meter, takket være en muskelmembran som finnes mellom bena og kroppen. Denne strukturen kalles patagium.
Et ekorn.

Som du har sett, er mange kuriositeter om ekorn ikke så godt kjent. Deres økologiske verdi er veldig bred (takket være spredning av frø), selv om de paradoksalt nok er bærere av sykdommer, som mange andre gnagere.

Det kan interessere deg ...
Reveekorn: Habitat og egenskaper
My Animals
Les det hos My Animals
Reveekorn: Habitat og egenskaper

Møt reveekorn, et av de største ekornene i verden. Lær om dens habitat, biologi og egenskaper i denne artikkelen. Les videre …



  • ¿Cómo encuentran las ardillas nueces enterradas?. Recogido el 9 de marzo de 2021 de: https://respuestas.me/q/co-mo-encuentran-las-ardillas-nueces-enterradas-60411992727
  • Portal Oficial de Turismo de Tokyo. (2022). Parque de las Ardillas de Machida. Recogido el 7 de septiembre de 2022 de: https://www.gotokyo.org/es/spot/376/index.html
  • Jacobs, L. F., & Liman, E. R. (1991). Grey squirrels remember the locations of buried nuts. Animal Behaviour, 41(1), 103-110.
  • Baskaran, N., Venkatesan, S., Mani, J., Srivastava, S. K., & Desai, A. A. (2011). Some aspects of the ecology of the Indian Giant Squirrel Ratufa indica (Erxleben, 1777) in the tropical forests of Mudumalai Wildlife Sanctuary, southern India and their conservation implications. Journal of Threatened Taxa, 3(7), 1899-1908.