Levemåten til bomullstopptamarin

Bomullstopptamarin er en unik primat i verden. Dessverre er de kritisk truet på grunn av eliminering av deres habitat og utmattelse av befolkningen ved ulovlig dyrehandel.
Levemåten til bomullstopptamarin

Siste oppdatering: 23 desember, 2020

Bomullstopptamarin (Saguinus oedipus) er en type primat fra silkeapefamilien. Utbredelsen av dette dyret er begrenset til et lite jungelområde avgrenset til den colombianske karibiske kysten.

Det finnes mange navn på dette dyret, og vattopptamarin er et av dem. Navnene refererer vanligvis til det mest karakteristiske trekket til denne arten: den hvite fargen på toppen og manen.

Hvordan gjenkjenne denne lille apen

Størrelsen og fargen er de mest slående delene av denne primaten. De er ganske små, og den voksne apen veier mindre enn 0,5 kilo. I tillegg har de sølvfarget hår på sidene av hodene. Likeledes er ansiktet blottet for hår og huden er svart.

Ryggen er hovedsakelig svart eller brun, mens armene og bena overveiende er hvite eller gulaktige. I tillegg er rumpe og indre lår rød-oransje og det er også haleroten, mens tuppen er svartaktig.

Tilsvarende er det viktigste trekket som skiller silkeaper fra andre aper at de har negler i stedet for klør. Andre kjennetegn er tilstedeværelsen av to molarer i stedet for tre på hver side av kjeven. Halen er også litt lengre enn kroppen, og de kan ikke bruke den til å ta tak i ting.

En mor med en baby på ryggen

Leveområder og geografisk utbredelse av bomullstopptamarin

Bomullstopptamarin er endemisk for Colombia. Den lever hovedsakelig i en resteskog på 4300 hektar som er beregnet på beskyttelse av tørrskogen. Dette eksklusive leveområde for arten ligger i kommunen San Juan Nepomuceno, nær Barranquilla, hovedstaden i Departmento del Atlantico, ved Colombias karibiske kyst.

Denne lille apen er trelevende, da den lever i tretoppene i den tropiske regnskogen og den tørre løvskogen. I tillegg tilpasser tamarinen seg til strimler eller flekker av sekundær eller gjenværende skog og kan leve i relativt forstyrrede habitater.

Reproduksjon og forventet levealder for bomullstopptamarin

Denne apen har et monogamt reproduksjonssystem. Det er faktisk interessant å vite at de føder ikke-identiske tvillinger to ganger i året. Videre er paringsmetoden samarbeidende, en praksis som ikke er til stede hos mange andre primater.

Denne typen paring involverer voksne “hjelpere” som blir i familien og får foreldreerfaring i stedet for å reprodusere seg selv. Denne praksisen kan resultere i det høyeste reproduksjonspotensialet til alle primater.

I følge studier har denne arten en sesongmessig reproduksjon: hunnene blir drektige og ammer bare fra januar til juni. I tillegg varer svangerskapet omtrent 140 dager, og deres forventede levetid i fangenskap er omtrent 25 år.

Bomullstopptamarin er hovedsakelig insektetende og fruktetende. Insekter representerer 40 % av kostholdet, og frukt utgjør ytterligere 38 %.

Noe slående sosiale praksiser

Bomullstopptamarinen lever i grupper på opptil 19 individer, og de følger dagaktive vaner. Vanligvis består gruppene av et paret dominerende par og en til syv underordnede unge individer av begge kjønn.

Etter hvert danner disse underordnede medlemmene små grupper og migrerer inn og ut av hovedgruppen. Husholdningsområdet for hver gruppe varierer fra 70 til 100 dekar.

Bomullstopptamarinen er territoriell og bruker duftmerker for å markere sitt territorium. I stedet for fysisk kontakt når de kommer i kontakt med andre grupper, vil medlemmene imidlertid true den andre gruppen ved å vise ryggen og kjønnsområdet som et territorielt signal.

En ape på en gren

En kritisk truet primat

Det nåværende antallet bomullstopptamariner er fortsatt uklart, selv om estimater indikerer at arten er på vei ned. Hva dette betyr er at mer enn 80 % har dødd de siste tre generasjonene (18 år) på grunn av ødeleggelsen av leveområdet deres.

Dessverre er dette leveområdet utsatt for intensiv kolonisering og skogtap. Allerede i 1978 antydet estimater at 75 % av den opprinnelige utbredelsen av arten hadde blitt redusert på grunn av jordbruk og beiteoperasjoner. Dette er grunnen til at vi må gjøre noen eksepsjonelle bevaringstiltak for å redde arten fra utryddelse.

Takk for at du leste.

Det kan interessere deg ...
Grønne aper (chlorocebus sabaeus) og deres anti-drone-alarm
My AnimalsLes den inn My Animals
Grønne aper (chlorocebus sabaeus) og deres anti-drone-alarm

Grønne aper er lavmælte, lite kjente primater. Til tross for deres enorme interesse og historiske betydning, kan de fortsatt overraske oss.