Kivi, fugler som ikke kan fly

20 februar, 2019
I millioner av år var det rovdyr i luften og ingen landbaserte pattedyr. Derfor er denne arten tilpasset seg livet på bakken

Mange har beskrevet Oseanias fauna som merkelig. Et av disse merkelige dyrene er en kivi som er en fugl som ikke kan fly og fjær som ser ut som en pelskåpe. I tillegg har denne skapningen værhår, ingen hale, og den har et langt og tynt nebb med nesebor på tuppen.

En nasjonalfugl

Selv om navnet minner oss om en frukt, ble denne fuglen erklært som nasjonalfugl på New Zealand.

Det er en endemisk art i dette landet, og den har bodd der i tusenvis av år. I følge noen studier er den på tross av sin lille størrelse i slekt med den utdødde, gigantiske elefantfuglen i Madagaskar.

Dyrets merkelige egenskaper og trekk, kan skyldes mangelen på pattedyr – med unntak av flaggermus – frem til menneskets ankomst, samt isoleringen av denne delen av planeten. Derfor har kivien i millioner av år tilpasset seg det å leve på bakken uten å ha noen landbaserte rovdyr.

Kivi er ikke et pattedyr, men…

som medlem av apterygidae- (betyr “uten vinger”) familien, tilhører kivien en slekt med primitive nåtidsfugler (paleognathae) som inneholder fem arter som er forskjellige i størrelse og fjærfarge. De er mellom 25 og 45 centimeter høye og vekten varierer mellom 1,3 og 3,3 kilo. Hunnene er større enn hannene.

En kivi

I tillegg har de et flatt brystbein, som alle andre fugler i gruppen av fugler som ikke kan fly. Derfor har ikke disse fuglene den muskulære strukturen som skal til for å kunne fly. Selv om mange tror at kivier ikke har vinger, så har de det. Men de er veldig små. De er cirka tre centimeter lange og ligger tett inntil kroppen, noe som gjør det vanskelig å se dem ved første øyekast.

På en annen side er beina veldig sterke og muskulære, og utgjør en tredjedel av kroppsvekten. Kivien har benmarg fordi den ikke trenger et lett skjelett som er ment for å fly. Den har fire-polstret klør som hjelper dem å løpe veldig fort. Dette er en fluktmetode de benytter seg av fordi de ikke kan fly sin vei.

Beina deres er også veldig kraftfulle og brukes som våpen når de må slåss eller forsvare seg. Selv om noen mennesker ser på dem som sjenerte og skjøre, er disse fuglene faktisk veldig territoriale og aggressive.

Flere detaljer om kivifuglen som ikke kan fly

En annen merkelig ting med kivien er kroppstemperaturen, som er lavere enn hos de fleste andre slektninger med vinger. Kroppstemperaturen er faktisk mer lik på pattedyrs. Den kan variere mellom 37 og 38 grader celsius.

Kanskje fordi den er nattdyr, er kivien mest avhengig av sin luktesans og kattelignende værhår som er plassert i ansiktet deres rundt stammen av nebbet. Merkelig nok er fugler flest mest avhengig av synet sitt, men kivien bruker sannsynligvis værhårene for å enklere kunne bevege seg rundt i mørket.

Dessuten har den en ganske velutviklet hørsel og veldig synlige hørselsåpninger. På en annen side har den et “hårete” utseende på fjærene, fordi den mangler filamenter.

Samtidig er disse fuglene velkamuflert i sitt eget habitat på grunn av de forskjellige mønstrene på fjærdrakten. Noe som er bra for å gjemme seg fra flygende rovfugler.

Kivi kosthold

Monogame fugler som legger enorme egg

Dette dyret er også merkelig når kommer til reproduksjon og det å oppdra unger. De fleste fugler har én eggstokk, men en kivi har to. Hunnen legger som regel ett enormt egg. På det meste legger hun to, og størrelsen er 20% av hennes egen kropp.

Hannen vil vanligvis ruge på egget i cirka 10 uker til en unge klekker egget. Fra og med klekkingen vet kiviungene allerede hvordan de skal klare seg selv. De forblir ikke i reiret i lengre enn en uke, og foreldrene mater dem av og til ettersom egget gir dem masse næringsstoffer.

Kivien er en monogam fugl, noe som betyr at kivi-par forblir sammen for resten av livet. De bygger reder i huler som har blitt gravd opp med deres kraftige klør.

Habitat og kosthold

Kivien kan bo i mange forskjellige typer habitat. De kan leve i snødekte fjell, ved kysten, mosekledde skoger, og til å med på gressletter. Du kan gå på alle den type steder og høre disse fuglene synge om natten.

Kivi habitat

Det er ikke vanlig å se en kivi på dagtid. Ikke fordi de gjemmer seg fra rovdyr i luften, men fordi de underjordiske dyrene de spiser er nærmere jordoverflaten på natten.

I alle fall er de  en altetende fugl som spiser ormer, bær, frø, blader og noen insekter.

Kivien er i fare for utryddelse

Kivien har en forventet levealder på mellom 10 og 15 år. Men i dag er de i fare for utryddelse. Heldigvis er flere og flere områder reserverte for å beskytte dem.

Men siden mennesket befolket øyene og introduserte forskjellig typer pattedyr, har det blitt flere rovdyr. I tillegg til ørner og hauker, er det i dag katter, ildre, og til og med hunder som tar dem fordi de ikke kan fly. Ødeleggelsen av deres naturlige habitat påvirker også deres overlevelse.

I områder hvor rovdyr er kontrollerte, overlever halvparten av ungene. Utenfor disse områdene dør 95% av disse fuglene før de blir kjønnsmodne.