De prachthoornkikker: habitat, voeding en kenmerken

De prachthoornkikker is een kikker met een mond die je met open mond zal laten staan als je alle ongelooflijke feiten over hem te weten komt!
De prachthoornkikker: habitat, voeding en kenmerken
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez.

Laatste update: 03 december, 2022

De prachthoornkikker is, net als de rest van de soorten kikkers van het geslacht Ceratophrys (Zuid-Amerikaanse hoornkikkers), ook bekend als de pacman-kikker vanwege zijn enorme mond, die bijna de helft van zijn lichaam in beslag neemt. Opmerkelijk zijn ook de uitsteeksels op zijn kop, die lijken op kleine hoorns, vandaar zijn naam.

Hoewel veel mensen hem kennen door deze verwijzing naar het klassieke videospel, is de waarheid dat deze kikker veel interessante kenmerken heeft die vaak over het hoofd worden gezien. Daarom hier een compleet verhaal over zijn biologische samenstelling en gedrag dat je gewoonweg niet mag missen. Laten we gaan kijken!

Kenmerken en taxonomie

Prachthoornkikker
Ceratophrys ornata.

De prachthoornkikker (Ceratophrys ornata) is een amfibie die behoort tot de Ceratophryidae-familie, die alle kikkers omvat die in de volksmond donderpadden worden genoemd. Het exemplaar waar we mee te maken hebben is de gewone versie, gekenmerkt door zijn heldergroene kleur en zwarte vlekken.

Er zijn enkele tekenen die wijzen op seksueel dimorfisme, want mannetjes hebben meestal naaktkussentjes op hun voorpoten en een wat losse huid op het onderste deel van hun mond, waar de stemzak zit. Vrouwtjes daarentegen zijn veel groter en worden 16 centimeter lang, terwijl mannetjes maar 10 centimeter halen.

Zijn enorme bek, die bijna de helft van zijn totale lengte beslaat, helpt hem om vrij grote prooien te verorberen, zoals kleine knaagdieren. Binnen de mondopening bevindt zich een rij kleine, puntige tanden aan de bovenkant en twee odontoïde, hoektandachtige uitsteeksels op de onderkaak.

Deze kleine hoektanden helpen hem zijn prooi beter te vangen.

De prachthoornkikker: habitat

De prachthoornkikker komt voor in Argentinië. Vandaar dat zijn naam in andere talen ook de Argentijnse gehoornde kikker is. Daarnaast komt hij voor in de Pampa-regio, Buenos Aires, Córdoba, Entre Ríos, Mendoza en Santa Fe. Hij komt ook voor in tropische gebieden in Brazilië en Uruguay, maar de grootste populaties worden gevonden in Argentinië.

Zijn habitat omvat weilanden met ondiepe waterpartijen, want ondanks zijn semi-aquatische conditie is deze kikker geen goede zwemmer. Het is ook mogelijk om ze te zien in greppels langs wegen en geïrrigeerde landbouwgrond.

Kenmerkend voor deze kikkers is hun hun grote vraatzucht. Werkelijk alles wat leeft en voor hen langskomt staat op het menu! In feite bestaat hun jachtstijl uit het zich ingraven in de modder, waardoor alleen hun ogen zichtbaar zijn. Als een prooi nadert, springen ze op en vangen hem.

Ze zijn zo vraatzuchtig dat het niet ongewoon is dat ze stikken in hun poging een te groot dier op te eten.

De prachthoornkikker is dus een vleesetende soort die vooral gewervelde dieren eet. Zijn dieet omvat andere anuranen, kleine vogels, knaagdieren en alle andere dieren waarop hij kan jagen. Hun kikkervisjes zijn, in tegenstelling tot andere soorten, ook carnivoor.

Het gedrag van de prachthoornkikker

Hoewel het amfibieën zijn, brengen ze het grootste deel van hun leven alleen op het land door. Ze zijn nachtelijk en solitair en worden alleen tijdens het broedseizoen gevonden.

Tijdens de winter, voor hen het koudste en droogste seizoen, houden ze een winterslaap door zich helemaal in te graven. Om te voorkomen dat hun huid in deze periode uitdroogt, maken ze een soort korst om zich heen die het vocht in de huid vasthoudt.

Het zijn over het algemeen territoriale dieren en hebben de neiging zich te verdedigen door middel van bedreiging en agressie. Voordat ze aanvallen, openen ze echter hun bek wijd, zodat ze groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Ze doen dit in de hoop mogelijke roofdieren of concurrenten af te schrikken. Hun kikkervisjes daarentegen maken onder water een metaalachtig krijsend geluid (Engelse link) ter verdediging en om te waarschuwen voor de dreiging.

Voortplanting

In het vroege voorjaar met de regen komt de prachthoornkikker uit zijn winterslaap en begint het voortplantingsseizoen. Voorafgaand aan de copulatie zendt het mannetje een specifiek, luid en monotoon lied uit.

Als het mannetje en het vrouwtje een partner hebben gevonden, sluiten ze zich aan bij de typische omhelzing die men amplexus noemt. Op dat moment vindt de bevruchting plaats.

Het vrouwtje kan enkele weken na de paring tot 2.000 eieren leggen. De eitjes hechten zich aan verschillende oppervlakken die later in het water terechtkomen, zoals planten, rotsen, hout, enz. Afhankelijk van de watertemperatuur komen de kikkervisjes na 2-4 dagen uit.

De metamorfose waardoor de kikkervisjes lucht kunnen ademen vindt pas 4-6 weken later plaats. In de tussentijd voeden ze zich in het water met alles wat ze vinden, vooral insecten en andere waterdieren, en nemen zelfs hun toevlucht tot kannibalisme als ze niets anders kunnen vinden.

Beschermingsstatus van de prachthoornkikker

Argentine horned frog.
Ceratophrys ornata.

De Ceratophrys ornata of prachthoornkikker heeft momenteel de status van Bijna Bedreigd (NT – Engelse link). Zoals veel kikkersoorten wordt hij vooral bedreigd door verlies van habitat en vervuiling van zijn omgeving.

In het bijzonder wordt de prachthoornkikker ook verzameld voor commercialisering als huisdier. Daarnaast vangt men deze kikkers om de eieren te verkopen voor wetenschappelijk onderzoek.

Hoewel men beschermde gebieden en beschermingsgebieden probeert te maken, is er nog veel onderzoek nodig naar de populaties van deze kikkers.

Dat geldt ook voor hun ecologie en gedrag. Daarom zijn ze nog niet veilig voor de achteruitgang die ze nu al ondergaan. Het is aan ons allen om ze het belang te geven dat ze verdienen, zodat ze vrij op onze planeet kunnen blijven leven. Wellicht ook interessant voor jou

10 curiositeiten over kikkers
My Animals
Lees het op My Animals
10 curiositeiten over kikkers

De curiositeiten over kikkers zijn veel en gevarieerd. Van hun uiterlijke biologie tot hun levensgewoonten, ze laten je niet onverschillig.



  • Axel Kwet, Gabriel Skuk, Débora Silvano, Esteban Lavilla, Ismael di Tada, Rafael Lajmanovich. 2004. Ceratophrys ornata . La Lista Roja de Especies Amenazadas de la UICN 2004: e.T56340A11464790. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2004.RLTS.T56340A11464790.en . Consultado el 23 de noviembre de 2022.
  • Deutsch, C., Bilenca, D., & Agostini, G. (2017). In search of the horned frog (Ceratophrys ornata) in Argentina: complementing field surveys with citizen science. Herpetological Conservation and Biology12(3), 664-672.
  • Groom, D. J., Kuchel, L., & Richards, J. G. (2013). Metabolic responses of the South American ornate horned frog (Ceratophrys ornata) to estivation. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology164(1), 2-9.
  • Costa, C. S., Ronco, A. E., Trudeau, V. L., Marino, D., & Natale, G. S. (2018). Tadpoles of the horned frog Ceratophrys ornata exhibit high sensitivity to chlorpyrifos for conventional ecotoxicological and novel bioacoustic variables. Environmental Pollution235, 938-947.

De inhoud van Mijn Dieren is geschreven voor informatieve doeleinden. Deze informatie kan de diagnose, het advies of de behandeling van een professional niet vervangen. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.