De Zuid-Chinese tijger op de rand van uitsterven

De Zuid-Chinese tijger is een van de meest bedreigde ondersoorten van de tijger vanwege zijn bijna volledige uitroeiing in het wild. Leer er hier meer over.
De Zuid-Chinese tijger op de rand van uitsterven

Laatste update: 28 juli, 2021

Veel grote katten worden als bedreigde soorten gecategoriseerd, maar voor een aantal soorten is de situatie nog zorgwekkender. De Zuid-Chinese tijger is volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) een van de meest bedreigde tijgersoorten. Hij wordt momenteel namelijk met uitsterven wordt bedreigd.

Naast anekdotische rapporten van boeren, geloven wetenschappers dat deze kat in het wild mogelijk uitgestorven is. De individuen die vandaag de dag nog in gevangenschap in leven zijn, zijn bovendien met een vrij laag totaal aan populatie.

De oorspronkelijke habitat van de Zuid-Chinese tijger

In 1905 beschreef zoöloog Max Hilzheimer de eerste Zuid-Chinese tijger in Hankou, een provincie in Zuid-China. Hij leek erg op de Bengaalse tijger, maar was iets kleiner.

Zijn oorspronkelijke habitat waren dichte bossen, waar zijn prooien overvloedig aanwezig waren. Deze omvatten wilde zwijnen, hazen, pauwen, herten en stekelvarkens. Zodra menselijke nederzettingen zijn grondgebied binnen begonnen te vallen, begon de Zuid-Chinese tijger zich met vee te voeden, wat de achteruitgang veroorzaakte.

De verspreiding was vrij breed, aangezien deze tijgers op meer dan 2.000 kilometer land voorkwamen en zich van oost naar west en van noord en zuid door heel Zuid-China verspreidden. Door de vernietiging van zijn leefgebied en de jacht op deze dieren werd de populatie echter met een groot percentage verminderd.

De oorzaken van hun verdwijning

Tijgers in het water

De lokale bevolking beschouwde deze katten lange tijd als een plaag en de regering van de provincie Fujian beval hun uitroeiing. Als gevolg hiervan waren er van de in 1959 geschatte 4.000 exemplaren er in 1977 nog maar ongeveer 200 over. Dit is het moment waarop de regering het jachtbevel uiteindelijk heeft ingetrokken.

Hun vertegenwoordigers leven nu in dierentuinen, dus volgens schattingen is er vandaag nog maar 1% van de oorspronkelijke populatie over. De inteelt, reproductie onder familieleden, is hoog en er wordt ook met andere ondersoorten gekruist. Dit betekent dat de genetische variatie vrij slecht is, wat het volledige herstel van de ondersoort erg moeilijk maakt.

Al meer dan twintig jaar zijn er geen bevestigde waarnemingen van de tijger in het wild. Zijn status in het wild is daarom “mogelijk uitgestorven.”

In 1981 classificeerde de CITES-conventie de Zuid-Chinese tijger als een bedreigde ondersoort. En zeven jaar later nam de Chinese regering hem in haar lijst van beschermde dieren op.

In de dierentuin van Canton is met het bewaren van cellen van deze katachtige begonnen om te voorkomen dat deze definitief verdwijnt, wat volgens deskundigen op korte of middellange termijn zal plaatsvinden.

Organisaties zoals “Save China’s Tigers” en “Chinese Tigers South Africa” sloegen de handen ineen om tien in gevangenschap levende exemplaren naar een speciaal verblijf in Zuid-Afrika te sturen.

Het doel is om ze op herintroductie in hun oorspronkelijke habitat voor te bereiden. In dit verblijf krijgen de dieren training om in het wild te overleven.

Hun herontdekking in het wild zou de Zuid-Chinese tijger op de lijst van de tien dieren plaatsen die het grootste risico lopen om van de planeet te verdwijnen. Ze zouden bovendien de eerste positie innemen van de meest bedreigde katachtigen ter wereld, zelfs vóór de Iberische lynx.

Hoe ziet de Zuid-Chinese tijger eruit?

Dit is een van de ondersoorten die de meest primitieve kenmerken binnen de tijgerfamilie heeft behouden. Dat wil zeggen, de lichaamskenmerken herinneren ons aan de gemeenschappelijke voorouder van deze katten, die aan het einde van het Pleistoceen in Zuid-Siberië leefden.

Het is een kleine tijger, bijna 2,5 meter van kop tot staart. Mannetjes kunnen tot 170 kilo wegen en vrouwtjes ongeveer 120 kilo. Zijn vacht is fel oranje, met minder witte gebieden dan andere tijgersoorten. Hij heeft ook minder zwarte strepen, die verder uit elkaar staan dan bij de rest van de tijgers.

De tijger, de meest bedreigde kat van allemaal

Jonge tijgers in een dierentuin

Grote katten nemen de hoogste plaats in de voedselketen in, omdat ze bij de machtigste levende wezens op aarde horen. Om deze reden zijn ze echter ook het meest kwetsbaar.

Het verdwijnen van hun leefgebied en stroperij zijn hun grootste bedreigingen. Veel soorten, zoals de Zuid-Chinese tijger, worden in dierentuinen geplaatst, waar ze proberen om hun aantal terug te krijgen door in gevangenschap te fokken en ze opnieuw te introduceren.

De tijger is de meest bedreigde van de grote katten, aangezien de populatie in de afgelopen eeuw met 95% is afgenomen. Hij beslaat slechts 7% van zijn historische grondgebied en het totale aantal neemt voortdurend af. Aan het begin van de 20e eeuw werd de populatie op 100.000 individuen geschat. Tegenwoordig is dit aantal echter minder dan 4.000.

Zoals we hebben gezien, zijn de gegevens echt alarmerend voor de soort. Als hun bedreigingen niet op tijd worden gestopt en er niet in hun instandhouding wordt geïnvesteerd, dan zullen veel ondersoorten van de tijger binnen korte tijd uitsterven. Wellicht ook interessant voor jou

De overeenkomsten tussen katten en tijgers
My AnimalsLees het op My Animals
De overeenkomsten tussen katten en tijgers

Het is duidelijk dat er bepaalde overeenkomsten tussen katten en tijgers zijn. Er zijn zelfs kattenrassen die precies op kleine tijgers lijken.



  • Nyhus, P. 2008. Panthera tigris ssp. amoyensisThe IUCN Red List of Threatened Species 2008: e.T15965A5334628.
  • Especies en peligro. Tigre de Amoy.
  • Tigers World. Tigre del Sur de China.
  • WWF. Dónde y cómo viven los tigres.