Maak kennis met de plompe lori

Hoewel de plompe lori rustig van aard is, verdedigt hij zich door stil te blijven staan. Hij beschermt zich ook door een gif af te scheiden via zijn giftige klieren.
Maak kennis met de plompe lori

Laatste update: 24 maart, 2021

De plompe lori is een weinig bekende diersoort die behoort tot de familie van de primaten. Jammer genoeg is de illegale handel in dit dier de laatste jaren sterk toegenomen. Bereid je voor op een ontmoeting met een van de meest nieuwsgierige dieren op deze planeet!

Kenmerken van de plompe lori

De plompe lori is een soort primaat die voornamelijk in Zuidoost-Azië leeft. Deze dieren bevolken landen als India, Bangladesh, de Filippijnen en het eiland Java.

Er zijn verschillende soorten lori’s, maar acht verschillende soorten springen eruit. Zij zijn verwant aan andere bekende primaten zoals potto’s, galago’s en slanke lori‘s, maar er is weinig bekend over hun evolutionaire geschiedenis.

Plompe lori’s kunnen gemakkelijk verward worden met andere zoogdieren zoals luiaards. Zij lijken niet op klassieke apen; hun ronde kop en kleine snuit met grote ogen doen meer denken aan kleine nachtdieren.

Afhankelijk van de soort hebben deze dieren verschillende kleurpatronen. Ze hebben een lange snuit, en handen en voeten waarmee ze dingen stevig kunnen vastpakken. Zo kunnen ze zich stevig aan bomen vasthouden.

Een lori zit in een boom te eten

Gedrag van de plompe lori

Interessant is dat plompe lori’s een vaardigheid bezitten die zij niet delen met andere dieren: zij zijn de enige zoogdieren met giftige klieren in hun armen.

Wanneer deze primaten zich bedreigd voelen, likken zij aan hun klieren om de giftige stoffen te verwerken die in hun mond terechtkomen. De gifstoffen worden actief als ze zich vermengen met het speeksel. Plompe lori’s verspreiden deze giftige stoffen door roofdieren of mensen te bijten, of door hun jongen te likken om ze te beschermen.

Plompe lori’s zijn vrij rustige dieren. Ondanks hun giftige klieren vallen ze alleen aan als ze in het nauw gedreven worden. Normaal bestaat hun verdedigingsstrategie erin onbeweeglijk te blijven zitten in de takken waarin ze leven. Hun grootste vijanden zijn slangen, adelaars en, in sommige gevallen, orang-oetans, hoewel civetkatten af en toe ook op hen jagen.

Een lori in een boom

Het is een schuw dier, en het is moeilijk om veel over zijn gedrag te weten te komen. Hun sociale structuur is onbekend, maar het zijn vrij solitaire dieren. De communicatie tussen lori’s verloopt via olfactorische markering, net zoals mannetjes hun territorium markeren.

Net als andere primaten zijn plompe lori’s als jong volledig afhankelijk van hun ouders en creëren zij een sterke band. Lori’s zijn omnivore dieren en maken geen onderscheid tussen het eten van fruit of vlees. Ze jagen dan ook op kleine dieren.

Met uitsterven bedreigd

Verscheidene soorten plompe lori’s worden met uitsterven bedreigd. Vijf van de acht geldige soorten zijn kwetsbaar of in gevaar, volgens de Rode Lijst van de IUCN. In China zouden ze volledig kunnen verdwijnen als we niet oppassen.

De belangrijkste bedreiging voor deze dieren is de versnippering van hun leefgebied, als gevolg van problematische zaken zoals de productie van palmolie, maar ze zijn ook een van de dieren die in gevaar worden gebracht door praktijken in de oosterse geneeskunde.

Stropen is dus ook een van de oorzaken van hun verdwijning, en het is zelfs mode aan het worden om ze te gebruiken voor toeristische activiteiten, vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer mensen selfies nemen met de plompe lori’s. Wellicht ook interessant voor jou

Alles over het gedrag en de kenmerken van opossums
My AnimalsLees het op My Animals
Alles over het gedrag en de kenmerken van opossums

Ontdek met ons in het artikel van vandaag alles over het gedrag en de kenmerken van opossums. Opossums zijn een van de bekendste buideldieren ter w...



  • Thorn, J. S., Nijman, V., Smith, D., & Nekaris, K. A. I. (2009). Ecological niche modelling as a technique for assessing threats and setting conservation priorities for Asian slow lorises (Primates: Nycticebus). Diversity and Distributions15(2), 289-298.