Czym żywią się pumy?

Dieta pumy, składająca się głównie z dużych zwierząt, może obejmować również małe kręgowce. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym bardzo istotnym aspekcie dla gatunku.
Czym żywią się pumy?

Ostatnia aktualizacja: 25 listopada, 2021

Ze wszystkich kotowatych, pumy są od niepamiętnych czasów jest jednymi z najbardziej przerażających dla człowieka. Jego skrytość i niesamowita siła pozwalają jej na chwytanie ofiar znacznie większych od siebie, więc nie jest to zbyt przyjemne zwierzę do spotkania, ani teraz, ani w przeszłości.

W tym artykule dowiesz się więcej na temat diety pumy, z bezpiecznego zacisza domowego, zamiast w plenerze. Warto również zaznaczyć, że badanie zwyczajów łowieckich tego gatunku jest kluczowe dla jego ochrony, więc nie przegapcie tego.

Charakterystyka pumy

Puma (Puma concolor), znana również jako lew górski lub lew amerykański, jest mięsożernym ssakiem z rodziny Felidae pochodzącym z obu Ameryk. Jego siedlisko obejmuje wiele różnych biomów na całym kontynencie, ponieważ jest zwierzęciem, które łatwo się przystosowuje i ma ogólne nawyki.

Chociaż jest większy niż niektóre duże koty, w rzeczywistości ma więcej cech z małymi kotami, takich jak zdolność mruczenia.

Obecnie uznaje się dwa podgatunki pumy, w porównaniu z 32, które zostały zidentyfikowane pod koniec XX w. Są one następujące:

  • Puma płowa (concolor) lub puma południowoamerykańska: zamieszkuje całą Amerykę Południową, szczególnie w południowym regionie Andów.
  • Puma concolor couguar: zamieszkuje Amerykę Północną i Środkową.
Puma płowa

Karmienie kuguar

Kuguar jest kotem ściśle mięsożernym. Jest głównym drapieżnikiem, co oznacza, że jego miejsce w łańcuchu pokarmowym to po prostu żerowanie na roślinożercach.

Jego ulubioną zdobyczą są duże zwierzęta kopytne i wielbłądowate, ale może żywić się małymi ssakami i ptakami, które znajdą się w jego zasięgu. Te ogólne nawyki gwarantują mu przetrwanie, ponieważ w swoim środowisku konkuruje z innymi dużymi drapieżnikami, takimi jak jaguar czy niedźwiedzie grizzly.

W ciągu roku, jedna puma zjada około 860-1300 kilogramów mięsa, co odpowiada około 48 zwierzętom kopytnym i innym gatunkom.

Puma jest kotem ściśle mięsożernym. Jest drapieżnikiem szczytowym, tzn. jego miejsce w łańcuchu pokarmowym jest na jednej z najwyższych pozycji, żywi się roślinożercami.

Jego ulubioną zdobyczą są duże zwierzęta kopytne i wielbłądy, ale może też żywić się małymi ssakami i ptakami, które znajdą się w jego zasięgu. Te generalistyczne nawyki są gwarancją jego przetrwania, ponieważ w swoim siedlisku konkuruje z innymi dużymi drapieżnikami, takimi jak jaguar czy niedźwiedź grizzly.

W ciągu roku jeden puma zjada około 860-1300 kilogramów mięsa, co odpowiada około 48 zwierzętom kopytnym i innym gatunkom.

Puma śledzi swoją ofiarę ukrytą w wysokiej trawie lub na skalistych półkach, zasadzając się na nią w odpowiednim momencie. Kiedy mamy do czynienia z dużym zwierzęciem (np. jeleniem), jedynym sposobem na jego uśmiercenie jest złapanie kłami za szyję, uciśnięcie tchawicy i zabicie go przez uduszenie i wykrwawienie.

Gdy uda się upolować duże zwierzęta, puma przeciąga je w bezpieczne miejsce, a następnie zjada. Może on pokonać prawie kilometr, aby znaleźć optymalne miejsce.

Ofiary i zwyczaje żywieniowe różnią się w zależności od regionu, w którym żyje puma. Z tego powodu w kolejnych rozdziałach znajdą Państwo bardziej szczegółowe informacje na temat sposobu odżywiania się ludności w każdym z obszarów geograficznych.

Dieta pumy w Ameryce Północnej

Podgatunek rozpoznawany jako Puma concolor couguar zamieszkuje ten region. Ich dieta składa się w 68% z dużych zwierząt, w tym jelenia wirginijskiego, mulaka i łosia. W najbardziej wysuniętej na południe części Ameryki, w pobliżu Florydy, do zdobyczy tych uwzględnia się dziki i pancerniki.

Dieta Pumy w Ameryce Środkowej

W Ameryce Środkowej puma znajduje mniejszą zdobycz. Mniej pospolite zwierzęta kopytne stanowią tu tylko 35% ich diety. W tych rejonach żywi się głównie dużymi gryzoniami (takimi jak kapibary i jeżozwierze), małymi kręgowcami i zajęczakami.

Karmienie pumy w Ameryce Południowej

W Ameryce Południowej gatunek ten jest znacznie bardziej rozpowszechniony. Z tego powodu rozpoznano kilka podgatunków, z których wszystkie są synonimami Puma concolor concolor:

  • Puma północnoamerykańska, puma concolor concolor.
  • Kuguar z Ameryki Południowej, Puma concolor anthony.
  • Puma z Ameryki Południowej, Puma concolor puma.
  • Puma argentyńska, puma concolor cabrerae.

Jest to miejsce, w którym puma ma największą konkurencję ze strony innych drapieżników i gdzie brakuje dużej zdobyczy. Dlatego w tych rejonach żywią się mniejszymi zwierzętami i częściej. Ich ulubioną zdobyczą są jelenie, ostronosy i ptaki.

Znaczenie ochrony pumy

Puma, podobnie jak wszystkie duże drapieżniki, odgrywa ważną rolę w swoim ekosystemie. Badania nad ich nawykami żywieniowymi wykazały, że obecność pum jest wskaźnikiem dobrej jakości biosfery, ponieważ pojawiają się one, gdy ofiary są obfite.

Z drugiej strony, jest to gatunek o bardzo niskim zagęszczeniu osobników, ale bardzo szerokim rozmieszczeniu. Oznacza to, że zakończenie życia jednej kuguara wpływa na równowagę na dużym obszarze.

Obecnie gatunek ten znajduje się w stanie zagrożenia (VU). Największymi zagrożeniami, przed którymi stoi, są nielegalne polowania i niszczenie ich siedlisk. Ponadto na obszarach Ameryki Północnej, gdzie zmuszone są żywić się żywym inwentarzem, zwierzęta te są dotknięte wirusem nosówki, obecnym u psów na tym obszarze.

Jak widać, wszystkie poziomy łańcucha pokarmowego są niezbędne do prawidłowej równowagi ekosystemu. Chociaż nikt nie chce spotkać pumy podczas podróży, uznanie jej prawa do życia to także ratowanie innych żywych istot w środowisku.

To może Cię zainteresować ...
Pantera: charakterystyka, zachowanie i środowisko życia
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Pantera: charakterystyka, zachowanie i środowisko życia

Pantera jest jednym z najbardziej intrygujących zwierząt na świecie. Jej lśniąca sierść i głębokie, pełne tajemnic spojrzenie zawsze budziły ciekaw...



    • Nielsen, C., Thompson, D., Kelly, M. & Lopez-Gonzalez, C.A. 2015. Puma concolor (errata version published in 2016). The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T18868A97216466. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T18868A50663436.en. Downloaded on 11 November 2021.
    • Hernández-Guzmán, A., Payán, E., & Monroy-Vilchis, O. (2011). Hábitos alimentarios del Puma concolor (Carnivora: Felidae) en el Parque Nacional Natural Puracé, Colombia. Revista de Biología Tropical59(3), 1285-1294.
    • Puma concolor (cougar). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 11 de noviembre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Puma_concolor/