10 ciekawostek na temat mew

Ta rodzina ptaków jest znana ze swojej inteligencji, życia morskiego i zdolności do migracji w niektórych momentach rozwoju. Dowiedz się o nich wszystkiego.
10 ciekawostek na temat mew

Ostatnia aktualizacja: 28 sierpnia, 2021

Chociaż postrzegamy je bardziej jako utrapienie niż fascynujące żywe stworzenia, ciekawostki na temat mew są wielorakie i pewne fakty sprawią, że stracisz swoją powściągliwość wobec nich. Poza umiejętnością kradzieży żywności i towarów od przechodniów na plażach i w portach, ptaki te mają o wiele więcej cech charakterystycznych.

Czy wiesz, że są one niezwykle inteligentnymi zwierzętami?! Czy wiesz, że istnieje duża różnorodność wśród różnych gatunków mew?. Jeśli chcesz poznać te i inne ciekawostki na ich temat, nie przegap poniższych informacji. Oto 10 ważnych faktów na temat tych ptaków.

1. Istnieje ponad 50 gatunków mew

Termin “mewa” nie oznacza jednego gatunku, choć prawie zawsze, gdy o nim mówimy, mamy na myśli Larus argentatus. Ta najbardziej znana ze wszystkich mew, występuje w Europie Północnej, Zachodniej, Środkowej, Wschodniej, Skandynawii i krajach bałtyckich. Istnieje jednak o wiele, wiele więcej rodzajów mew.

Wszystkie mewy taksonomicznie przynależą do rodziny Laridae. Dzielą tę samą grupę co rybitwy i brzytwodzioby amerykańskie. Grupa ta obejmuje w sumie 22 różne rodzaje z około 100 gatunkami. Mewy stanowią 54 gatunki z całości i są podzielone na 11 różnych rodzajów, z których Larus jest największym i najbardziej znanym.

Istnieje wiele gatunków mew, ale najsłynniejszą jest Larus argentatus.

2. Są to zwierzęta o bardzo dużej różnorodności morfologicznej

Zróżnicowanie morfologiczne tej grupy gatunków jest bardzo duże. Na przykład mewa mała (Hydrocoloeus minutus) jest najmniejsza ze wszystkich, mierzy 29 centymetrów długości i waży 120 gramów. Natomiast mewa siodłata (Larus marinus) ma 1,75 kg masy ciała i ponad 70 cm długości całkowitej.

Mewa patrzy w kamerę

W każdym razie wszystkie mewy prezentują ogólne cechy. Mają jednolitą sylwetkę, ciężkie ciała, długie skrzydła i szyje o niezwykłej długości. Ogon prawie wszystkich z nich kończy się tępym końcem i mają płetwiaste odnóża, co jest wyraźną adaptacją do poruszania się w środowisku morskim.

3. Te ptaki są grupą kosmopolityczną

Mewy są kosmopolityczne i skolonizowały wszystkie kontynenty, łącznie z krańcami Arktyki i Antarktydy. Występują częściej w Europie i Stanach Zjednoczonych niż w regionach tropikalnych, ale niektóre gatunki wyspecjalizowały się w kolonizacji wysp, takich jak Galapagos czy Nowa Kaledonia.

Jak wskazuje portal internetowy Animal Diversity Web, prawie wszystkie mewy rozwinęły swoje życie wokół wody, więc występują w większej liczbie na wybrzeżu, chociaż małe populacje można czasem znaleźć w pobliżu śródlądowych zbiorników wodnych.

Wyjątkiem od ciągłego zapotrzebowania na wodę jest gatunek Leucophaeus modetus, który rozmnaża się w ekstremalnie suchych środowiskach, szczególnie na pustyni Atakama (Chile).

4. Mewy pozbywają się nadmiaru soli w swoim organizmie!

Jedną z najbardziej uderzających osobliwości mew jest to, że wydalają nadmiar soli, którą połykają w kontakcie z wodą morską. Robią to dzięki gruczołom solnym, strukturom znajdującym się nad oczami, które łączą się z nozdrzami dzioba. Dzięki nim koncentrują sól w swoim organizmie i wydalają ją w postaci płynu.

5. Są zwierzętami oportunistycznymi

Zwykle kojarzymy mewy z życiem morskim, a co za tym idzie, z konsumpcją ryb. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ są one zwierzętami generalistycznymi, które nie tylko żywią się rybami. W ich dietę wchodzą owady, skorupiaki, robaki, gryzonie, gady, płazy i wiele innych. Żaden gatunek nie specjalizuje się w konkretnej zdobyczy, a metody polowania też nie są wyłączne.

Te zwierzęta są wszystkożerne, ale w miarę możliwości priorytetowo traktują spożywanie mięsa. Co ciekawe, niektóre mewy przystosowały się do podążania za kutrami rybackimi i żywią się wszystkimi odpadami, które są uwalniane podczas tej czynności.

6. Ich metody polowania są bardzo zróżnicowane

Jak już powiedzieliśmy, mewy są przygotowane do polowania zarówno na lądzie, morzu, jak i w powietrzu. Ogólnie rzecz biorąc, mniejsze gatunki mają większą zdolność manewrowania. Mają tendencję do nurkowania lub wykonywania skomplikowanych ruchów w celu schwytania morskiej zdobyczy. Z drugiej strony, większe typy mew mają tendencję do żerowania wśród skał i piasku wybrzeża.

Jednym z ograniczeń tych gatunków jest głębokość morza: nie mogą one nurkować na dużych głębokościach w słupie wody.

7. Są bardziej romantycznymi zwierzętami, niż się wydaje!

Kolejną ciekawostką mew, o której na pewno nie wiedziałeś, jest to, że są one monogamiczne. Oznacz to, że mają tego samego partnera przez całe życie (chyba że jeden z dwóch członków umrze). Są zwierzętami kolonialnymi i, jakkolwiek nierealne może się to wydawać, „rozwody” są penalizowane na poziomie społecznym, a niechęć do osobników w separacji utrzymuje się przez kilka lat.

Ponadto mewy są bardzo lojalne wobec swoich miejsc lęgowych. Nie tylko podróżują do tego samego regionu, aby się rozmnażać, ale jeśli mogą, składają jaja dokładnie w tym samym miejscu. Wszystkie gatunki rozmnażają się raz w roku, a etap reprodukcji trwa od 3 do 5 miesięcy.

8. Wspólna praca

Mewy charakteryzują się zdolnością do współpracy, zwłaszcza w okresie lęgowym. Zarówno samiec, jak i samica budują gniazdo, a co jeszcze bardziej niesamowite, oboje członkowie pary wysiadują jaja. Chociaż podział zadań nie jest dokładnie taki sam, samiec jest bardzo zaangażowany w proces wysiadywania 2-3 jaj, które samica składa każdego roku.

9. Nie wszystko jest różowe w reprodukcyjnym świecie mew

Ta ciekawostka odnośnie mew, na pewno cię zaskoczy, być może ze względu na swój egoistyczny podtekst. Co ciekawe, zaobserwowano, że samice niektórych gatunków tworzą więzi z innymi samcami spoza swojej pary, wykorzystując go do wysiadywania jaj. Gdy samiec, który wydał potomstwo, jest zajęty.

Zjawisko to nazywane jest opieką allorodzicielską i jest bardzo trudne do wyjaśnienia na poziomie ewolucyjnym, ale jest postulowane dzięki selekcji pokrewieństwa. Mówiąc najprościej, jeśli samiec nie był w stanie mieć potomstwa i dzieli z samicą minimum informacji genetycznych, woli inkubować swoje pisklęta niż nic nie robić, po prostu z powodu możliwego pokrewieństwa.

10. Bardzo inteligentne ptaki

Mewy są bardzo inteligentne. Prezentują fascynujące zachowania adaptacyjne, a dodatkowo potrafią przekazywać je swojemu potomstwu, ponieważ wykazują wyraźne mechanizmy uczenia się. Na przykład mogą stukać łapami o mokry piasek, rozpryskując go, skłania robaki do wynurzenia się na powierzchnię, wierząc, że pada deszcz.

Wiele gatunków rzuca również kamieniami w muszle małży, aby je zniszczyć i uzyskać dostęp do mięsa. Ponadto uczą się podążać za wielorybami i kutrami rybackimi, aby łatwiej zdobywać pożywienie.

Jak zapewne widzieliście, ciekawostki związane z mewami są wielorakie i wykraczają daleko poza ich irytujące klapanie podczas pikniku na plaży. Bez wątpienia zwierzęta te w równym stopniu zasługują na szacunek i podziw, dlatego starajmy się z nimi żyć w dobrej komitywie.

To może Cię zainteresować ...
Pingwin niebieski – najmniejszy pingwin na świecie
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Pingwin niebieski – najmniejszy pingwin na świecie

Pingwin niebieski to małe zwierzę o wyjątkowych cechach, zamieszkujące wybrzeże Nowej Zelandii. Dowiedz się więcej o tych niesamowitych nocnych nie...



  • Larus argentatus, Animal Diversity Web. Recogido a 5 de julio en https://animaldiversity.org/accounts/Larus_argentatus/
  • Joo, E. J., Ha, M. R., Jeong, G., & Yoon, J. (2018). A non-invasive sexing method reveals the patterns of sex-specific incubation behavior in Saunders’s Gulls (Saundersilarus saundersi). 한국조류학회지, 25(2), 69-76.
  • Luczak, C., Beaugrand, G., Lindley, J. A., Dewarumez, J. M., Dubois, P. J., & Kirby, R. R. (2012). North Sea ecosystem change from swimming crabs to seagulls. Biology letters, 8(5), 821-824.
  • Fossi, C., & Renzoni, A. (1989). Metabolic Adaptation of Certain Seagulls to Our Changing World. Environmental Conservation, 16(4), 356-357.