Patas rudy - dowiedz się o nim więcej

01 września, 2020

Patas rudy to mało znany naczelny, mimo że jest fascynujący gatunek. Różnorodność biologiczna, którą spotykamy w grupie naczelnych jest ogromna.

Dlatego łatwo jest znaleźć fascynujące zwierzęta, o których prawdopodobnie nigdy nie usłyszysz, a które zostały nawet mało zbadane w swoim naturalnym środowisku. Dobrym przykładem jest patas rudy, wyróżniający się wśród afrykańskich gatunków mało znanych małp 

Jest to bardzo mało zbadane zwierzę, które żyje w kilku krajach na południe od Sahary i ma bardzo osobliwy wygląd i cechy.

Patas rudy – cechy charakterystyczne

W przypadku patasa rudego występuje wyraźny dymorfizm płciowy między samcami i samicami. Samce patasa mogą podwoić rozmiar samic. Ich waga waha się od 7 do 13 kilogramów. Samice z kolei ważą od 4 do 7 kilogramów.

Patas rudy to naczelny o znacznie dłuższych kończynach niż wiele innych gatunków małp. Dzieje się tak, ponieważ jest to zwierzę bardzo szybkie. Jest nawet uważany za jedną z najszybszych małp.

erythrocebus patas


Jego ubarwienie jest bardzo charakterystyczne, z czerwonawym grzbietem i białymi tonami w dolnych partiach. A także wydatnymi wąsami u samców, co nadaje mu bardzo ciekawy wygląd.

Zachowanie

Patas rudy jest naziemnym i dziennym naczelnym, który chociaż może łatwo się wspinać zwykle przebywa na ziemi.

Jego strategią ochrony jest ucieczka, ponieważ jest uważany za najszybszego naczelnego. Zasłużył sobie na ten tytuł, ponieważ jest w stanie wprowadzić w błąd wielu drapieżników, nawet geparda.

Grupy patasów liczą od 20 do 50 osobników, a ich teren zamieszkania wynosi około 50 kilometrów kwadratowych. Zwykle grupy tych małp składają się z  jednego samca i wielu samic, chociaż w okresie godowym do grupy dołącza więcej samców. Mimo to istnieją grupy złożone tylko z kilku samców.

patas
Patas rudy jest wszystkożernym naczelnym silnie przywiązanym do akacji, ponieważ żywi się wszystkimi częściami tych drzew. Z drugiej strony może żerować na ptakach i stawonogach, a nawet niektórych gatunkach kaktusów.

To zwierzę ma małe siekacze, więc unika dużych, twardych pokarmów, za to wybiera nasiona i jagody.

Środowisko

Patas rudy żyje na dość suchych obszarach z dala od obszarów leśnych. Małpa ta jest głównie lądowa i zamieszkuje sawanny akacjowe, a nawet obszary półpustynne. Zwykle żyje na niskich wysokościach, ale zaobserwowano występowanie patasa nawet na wysokości prawie 2000 metrów.

W szczególności ten naczelny żyje w Senegalu, Afryce Środkowej, Czadzie, Tanzanii, Sudanie, Kongo, Ugandzie lub Kenii.

To zwierzę nie jest uważane za gatunek zagrożony przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN). Mimo to ich spisy powszechne kurczą się z powodu utraty siedlisk.

Ponadto na ten gatunek poluje się, ponieważ niszczy plony. A także dlatego, że uważa się, że jego mięso leczy trąd, co jest całkowitym mitem. Podgatunek, który utrzymuje się w Tanzanii, jest najbardziej zagrożony, ponieważ w ostatnich dziesięcioleciach stracił jedną trzecią swojej populacji.

  • Hall, K. R. (1966). Behaviour and ecology of the wild patas monkey, Erythrocebus patas, in Uganda. Journal of Zoology148(1), 15-87.