Fakta om sparvhöken: en trogen rovfågel

Om det finns en sak som definierar den vanliga sparvhöken, bortsett från dess skicklighet under flygning, är det dess lojalitet mot sin partner under hela sitt liv.
Fakta om sparvhöken: en trogen rovfågel

Senaste uppdateringen: 27 mars, 2021

Sparvhöken (Accipiter nisus) är en medelstor art av hök som i sin pigmentering liknar duvhöken. Detta djur är vanligt inom falkenering tack vare sin förmåga att flyga snabbt, men det kan inte jaga stora byten. Denna art är helt specialiserad på jakt på små fåglar som gömmer sig i träd och buskar. Sparvhökens stora smidighet att röra sig i skogsterräng gör den till ett effektivt rovdjur. Vill du lära dig mer om detta rovdjur som jagar på dagen? Läs vidare för att ta reda på fler fakta om sparvhöken.

1. En mycket monogam fågel, men bara om den reproducerar sig

Sparvhöken är inte en fågel som är 100% monogam. I sparvhökens liv kan det ibland finnas situationer där en medlem av paret försvinner, oavsett anledning. Enligt studier förblir etablerade sparvhökspar stabila år efter år, så länge resurserna i deras territorium bibehålls. Om det råder brist på byten letar båda partnerna efter ett nytt territorium i närheten där de kan bosätta sig tillsammans och bygga om boet.

Den främsta anledningen till att ett par hökar skiljer sig är bristen på avkomma. Det första ett par gör när de inte får ungar är att byta territorium. Om paret inte lägger ägg året därpå, är det vanligtvis honan som söker ett nytt territorium och en ny partner. Hanen tenderar att stanna i det gamla territoriet och leta efter en ny hona att reproducera sig med där.

Sparvhök matar ungar i sitt bo.

2. Fakta om sparvhöken: flyghastighet

Sparvhöken är inte en av de snabbaste rovfåglarna, eftersom den överträffas av fåglar som pilgrimsfalken (Falco peregrinus), som kan färdas upp till 320 km i timmen. De 120 km i timmen som sparvhöken kan uppnå är dock inget att skratta åt.

Liksom alla fåglar i Falconidae-familjen är dessa djur extremt snabba och smidiga under flygning. Deras kapacitet gör dem till skickliga rovdjur av små, snabba byten.

3. Sparvhöken väljer byten som är sjuka

Vi vet att svagare och sjukare djur oftare blir till byte i naturen. Om ett däggdjur haltar, en fågel flyger dåligt eller uppvisar förändringar i sitt beteende som utsätter den för predation, är det mycket troligt att det djuret faller byte snarare än ett friskt och starkt djur. Detta är dock inte alltid fallet, eftersom friska djur också ofta blir till byte.

Sparvhöken föder främst på sångfåglar och tättingar. Dessutom är det en markant skillnad i kosten mellan honor och hanar. Hanar jagar fåglar som väger mellan 39 och 51 gram. De största fåglarna som de jagar kan väga upp till 120 g. Sparvhökens favoritbyte är dock finkar, sparvar och talgoxar.

Honor, å andra sidan, har en förkärlek för större byte. Generellt är den genomsnittliga vikten för fåglar som sparvhökshonan jagar mellan 49 och 70 gram, men honor kan fånga djur som väger upp till drygt 450 gram.

Det mest intressanta med det här är att dessa fåglar kan, enligt en studie, välja rov som är infekterade med blodparasiter, såsom Leucocytozoon eller malaria. Infekterade fåglar är 16 till 25% mer benägna att fångas än de som inte är det.

4. Fakta om sparvhöken: sexuell dimorfism

Det är lätt att differentiera mellan sparvhökshonor och hanar, eftersom den här arten har en mycket markant sexuell dimorfism. Hanar har en mer gråaktig allmän färg, medan honor är brunare. Den mest slående egenskapen hos arten är emellertid skillnaden i storlek. Honor äter inte mer bara för att de är glupska, utan för att de faktiskt är dubbelt så stora som hanen och väger dubbelt så mycket.

Det finns en enkel förklaring till detta. I allmänhet tillbringar honor av alla rovfågelsarter mer tid på att skydda boet och sina ungar, även om uppfostran vanligtvis är delad. Därför måste honorna vara större i storlek, och även starkare, för att aktivt kunna försvara hela sitt territorium, liksom sina avkommor.

Sparvhök flyger

Som du har sett i den här artikeln så är sparvhöken en trogen rovfågel så länge den lyckas reproducera sig med sin partner. Förutom detta intressanta faktum är fågeln också mycket snabb och har kapacitet att på indirekt sätt minska parasitism bland bytespopulationer och därmed också stärka dessa.

Detta kanske intresserar dig
De europeiska ugglorna som jagar under natten
My AnimalsLäs det My Animals
De europeiska ugglorna som jagar under natten

Ugglorna som jagar under natten. har varit föremål för många myter och legender under årens lopp - vissa har varit positiva och andra negativa.



  • BirdLife International. 2016. Accipiter nisus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22695624A93519953.
  • Newton, I., & Marquiss, M. (1982). Fidelity to breeding area and mate in sparrowhawks Accipiter nisus. The Journal of Animal Ecology, 327-341.
  • Trowbridge, C. C. (1895). Hawk flights in Connecticut. The Auk, 12(3), 259-270.