Den australiska vallaron och dess egenskaper

Den australiska vallaron och dess egenskaper

Senaste uppdateringen: 18 september, 2019

Den australiska kontinenten är välkänd för sina pungdjur. Det djur som vi kommer ta upp i den här artikeln är antagligen det mest representativa för denna kontinent: den australiska vallaron.

Så fortsätt läsa om du inte känner till mycket om den och vill lära dig mer.

Vad är den australiska vallaron för djur?

Som du redan kan se från bilderna så är den australiska vallaron en typ av känguru, och kanske den vanligaste. Arten tillhör som sagt klassen pungdjur.

Artens mest framstående egenskap är den yttre påse som omger bröstkörtlarna hos honan. Det är här som ungen utvecklas tills den är redo att börja gå själv.

Kängurur tillhör Macropodidae-familjen, och dessa djur karaktäriseras av en strikt växtbaserad kost och samt det speciella sätt som de hoppar runt på.

Det vetenskapliga namnet för arten är Macropus robustus och tillhör även den Macropodidae-familjen och inkluderar upp till 14 olika arter.

Generella egenskaper

Vallaro i naturen.

Den australiska vallaron är antagligen den mest intressanta av alla kängurur. Kroppen är robust och muskulös, och den har ett brett bröst. Den tvåbenta hållningen är generellt mer upprätt än hos andra kängurur.

Pälsen är rödaktig och brun med vissa svarta områden.

Detta är en av de arter som uppvisar sexuell dimorfism. Det innebär att det finns fysiologiska skillnader mellan hanar och honor, där de sistnämnda oftast är mindre.

Bakbenen är korta, breda och väldigt utvecklade. De bakre lemmarna har också “händer” som lutar framåt. Nosen har inte någon päls och är stor och svart.

Macropus robustus är ett nattlevande djur som lever på torra slätter, och föredrar därför att söka sig till en skuggig plats för att vila. Då solen går ner kommer den främst att leta efter gräs att äta.

Fortplantning och bevarande av vallaron

Vallaro på gräsmatta.

En intressant egenskap hos vallaron är att den inte har någon parningssäsong.

Anledningen till detta är att honorna kan bli dräktiga och föda när som helst, så länge som pungen inte redan används av en annan avkomma.

För att få rätt att para sig börjar hanarna slåss. Kampen är över då en av dem ger upp, och en hane kan därför para sig med flera honor.

Dräktigheten varar mellan 30 och 38 dagar. Därefter kommer avkomman att förflyttas till pungen, där den spenderar de nästa sex månaderna. Efter detta spenderar den merparten av tiden på marken.

Hanarna blir könsmogna vid 19-20 månaders ålder medan honorna blir det mellan 14 och 24 månader.

Vallaron är inte en hotad art och IUCN katalogiserar den som ett “mindre orosmoment”. Tyvärr så finns det dock vissa andra pungdjur på ön som håller på att försvinna.

It might interest you...
Viktiga och intressanta fakta om endemiska arter
My AnimalsLäs det My Animals
Viktiga och intressanta fakta om endemiska arter

Det är arter som bara lever i en del av världen. I den här artikeln kommer vi ta upp intressanta egenskaper och fakta om endemiska arter.



  • King, J. M., & Bradshaw, S. D. (2010). Stress in an island kangaroo? The Barrow Island euro, Macropus robustus isabellinus. General and comparative endocrinology167(1), 60-67.
  • Janke, A., Xu, X., & Arnason, U. (1997). The complete mitochondrial genome of the wallaroo (Macropus robustus) and the phylogenetic relationship among Monotremata, Marsupialia, and Eutheria. Proceedings of the National Academy of Sciences94(4), 1276-1281.