Möt zebradykaren

Zebradykaren är en liten afrikansk antilop som fått sitt namn från de svartvita ränderna på ryggen. Lär känna den här.
Möt zebradykaren

Senaste uppdateringen: 15 augusti, 2022

Även om dess namn ger dig en fingervisning om hur den ser ut, så har zebraantilopen ingenting att göra med de hästdjur som ger den dess namn. Pälsen är dock randig som en zebras, åtminstone på en del av ryggen.

Denna känsliga och förtjusande antilop är skygg och svår att hitta, men den är trots det utrotningshotad. Därför är det bästa vapnet för dess bevarande att lära känna den lite bättre. I det här utrymmet hittar du allt du behöver veta om detta lilla djur och dess egenskaper. Missa inte det.

Klassificering och beskrivning

Zebradykaren går under det vetenskapliga namnet Cephalophus zebra. Det är en liten antilop som tillhör familjen slidhornsdjur, precis som kor, gaseller, getter och får.

Som du kan se på fotot är dess päls kopparbrun med en mörkare färgning i ansiktet, på lemmarna och på svansen. Det mest karakteristiska draget i dess utseende är dock de svarta och vita ränderna på ryggen.

Honorna är större än hanarna. Medan honorna är cirka 45 centimeter långa och väger upp till 20 kilo så är hanarna bara 40 centimeter långa och väger 15 kilo. Denna skillnad tros bero på att honorna har en lång dräktighetsperiod.

Habitat för zebradykaren

Det huvudsakliga geografiska utbredningsområdet för denna antilop är i den mellanvästra delen av den afrikanska kontinenten. Mer specifikt kan den hittas i isolerade regioner i Sierra Leone och Elfenbenskusten samt i Liberia.

Den är faktiskt endemisk i den västra guineanska regnskogen. Den bor i bergsområden, primärskogar och lågland, vilket är orsaken till att den har längre bakben som gör att den kan röra sig fritt genom hög vegetation.

Vad äter zebradykaren?

Zebradykaren är en strikt växtätare och äter huvudsakligen frukt och blad. I dess diet hittar du blad, knoppar och säsongsbetonad frukt som faller till marken (eftersom de inte är tillräckligt höga för att plocka dem från grenarna).

De utnyttjar ofta det som andra djur, till exempel fladdermöss eller fåglar, släpper ner från träden när de äter.

Dessutom gör förtjockningen av deras näs- och pannben att de kan öppna frukter med hårda skal, vilket ger dem en fördel jämfört med andra arter som de delar livsmiljö med. Den har också observerats äta små gnagare vid mycket sällsynta tillfällen, men man vet ännu inte tillräckligt mycket om detta faktum för att helt ta bort etiketten som växtätare.

Reproduktion

Två zebradykare.

Zebradykaren förökar sig en gång om året. Vid varje födsel föder de bara en kalv, men den föds välutvecklad och väger cirka 1,5 kilo. Faktum är att dräktigheten varar 221 till 229 dagar (cirka 7 månader), vilket är en mycket lång period för ett djur av den här storleken. Detta förklarar, som nämndes i början, honornas större storlek.

Avkomman växer med en häpnadsväckande hastighet under amningsperioden. De kan öka i vikt med cirka 94 gram per dag under de första 10 dagarna i livet. Därefter minskar tillväxten markant.

Honorna blir könsmogna vid 9-12 månaders ålder. Hanar lite senare, vid 12-18 månader. När de väl är reproduktionsdugliga producerar de luktande sekret genom olika körtlar i kroppen, särskilt hanarna.

Vid varje fortplantningssäsong tros par som redan har parat sig söka upp varandra igen, och de byter sällan partner.

Beteende

Zebradykaren är ett solitärt djur som främst är aktivt på natten. De hittas endast grupperade i par precis under parningssäsongen och sedan efter födseln eftersom föräldraomsorgen delas och ungarna har en lång inlärningsperiod under vilken de behöver sina föräldrar.

I fångenskap har man rapporterat om omvända dygnsvanor hos den här arten, men förändringen är skadlig för deras hälsa.

Bevarandestatus

När vi konsulterar Internationella naturvårdsunionen (IUCN) för deras bevarandestatus kan vi konstatera att de har en sårbar status (VU). Detta beror främst på avskogning av dess livsmiljö, urskillningslös jakt för kött och päls och förlust av livsmiljöer på grund av exploatering av marken för ekonomisk verksamhet.

Liksom många andra utrotningshotade arter är zebradykaren särskilt anpassad till sin miljö och skulle inte kunna överleva i andra livsmiljöer. Detta är ett handikapp när det gäller att skydda dem, eftersom de måste skyddas från exploatering.

Den vilda populationen uppskattas till 9 500 mogna vuxna djur och minskar.

För närvarande finns de sista fästena för denna antilop i de skyddade parkerna i Sierra Leone och Liberia, där exemplar uppfödda i fångenskap framgångsrikt har släppts ut. Så länge deras naturliga livsmiljöer fortsätter att fragmenteras och förstöras återstår det dock lite hopp om att zebradykaren ska kunna återhämta sig.

Detta kanske intresserar dig

Att återskapa utdöda arter: Är det möjligt?
My Animals
Läs det My Animals
Att återskapa utdöda arter: Är det möjligt?

Är det möjligt att återskapa utdöda arter? För närvarande finns det ingen teknik som kan skapa exemplar som är genetiskt identiska.