Smutsgam: livsmiljö, egenskaper och intressanta fakta

Smutsgam är nära besläktad med andra gamar och har därför många gemensamma egenskaper med dem. Läs mer om arten här.
Smutsgam: livsmiljö, egenskaper och intressanta fakta
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Skriven och verifierad av biologen Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.

Senaste uppdateringen: 09 november, 2022

Smutsgam är en fågel med ett märkligt utseende som är endemisk i Afrika, Europa och Indien. Även om den tidigare var en ganska vanlig art i Spanien har dess population numera drabbats av alltför många förluster på grund av användningen av gift.

Det vetenskapliga namnet på denna art är Neophron Percnopterus. Den tillhör familjen Accipitridae, som kännetecknas av att den innehåller de flesta dagaktiva rovfåglar som örnar, hökar och gamar. Läs vidare för att få reda på mer om smutsgamen.

Habitat och utbredning

Även om smutsgamens naturliga utbredning är begränsad till södra Europa, Asien och Nordafrika finns det några isolerade populationer på Kanarieöarna och Kap Verde. Den är van vid bergiga och steniga områden med djupa klippor. Den kan dock anpassa sig till andra olika områden under förutsättning att dess livsmiljö är tydlig och att det inte finns några större populationer av människor.

En smutsgam.

Egenskaper hos smutsgam

I motsats till vad som observeras hos andra rovfåglar är smutsgam ett medelstort exemplar med få rovdjursegenskaper. I genomsnitt är den cirka 60 centimeter lång och har ett vingspann på drygt 160 centimeter. Den uppvisar ett gult ansikte som får den att se ut som om den bar en mask, förutom en vit fjäderdräkt med vissa gräddiga, bruna och svarta partier.

En annan stor skillnad mellan smutsgamen och andra rovfåglar är dess säregna böjda näbb, som slutar i en spets och inte har till uppgift att riva köttet av sitt byte. I själva verket använder gamarna sin näbb för att välja ut sin föda eller fånga små insekter.

I likhet med andra gamar är den smutsgamens diet baserad på konsumtion av förruttnade kadaver (asätare). Eftersom den är mycket mindre än andra fåglar av sitt slag är den dock oftast den sista som närmar sig kadavret. Därför väljer den noggrant ut de mest näringsrika delarna av sitt byte och fortsätter att leta för att göra sitt ätande mer effektivt.

Även om det är sant att den för det mesta är en asätare kan denna fågel också jaga och döda vissa små skadade eller sjuka djur. Det enda problemet med detta är att den en smutsgam inte kan slita sönder kadavret, så den behöver andra asätande fåglar för att avsluta jobbet.

I vissa fall väljer en smutsgam att söka föda i soptippar och deponier för att underlätta sin jag på föda. Den kan till och med äta avföring från tamdjur. På detta sätt drar den nytta av nedbrytande organiskt material utan att behöva vänta på att andra fåglar ska hjälpa den, vilket sparar den arbete och ger den fler alternativ till sin kost.

Beteende

Eftersom en smutsgam behöver andra rovfåglar i sin omgivning för att få bra föda tenderar den att leva nära liknande arter. Därför är det möjligt att observera dem leva tillsammans i grupper eller ensamma, beroende på tillgången på resurser i deras livsmiljö.

Vissa exemplar uppvisar olika varningsflygningar för att skydda sina bon från rovdjur. Detta görs dock endast under häckningssäsongen, eftersom de under andra säsonger är mer toleranta mot närvaron av olika djurarter.

En flygande gam.

Reproduktion

Smutsgamen är en monogam fågel som väljer en enda partner under hela sitt liv. Den häckar en gång om året och parningssäsongen varierar beroende på vilken region den lever i, även om den vanligtvis äger rum mellan mars och maj.

När fåglarna är könsmogna börjar hanen uppvakta honan genom flyguppvisningar med flera svepande nedstigningar. Detta är ett sätt att dra till sig den potentiella parningens uppmärksamhet och visa sin fysiska förmåga. Om honan accepterar det fortsätter hon med att hålla i hanens klor under sin nedstigning och de flyger tillsammans under några ögonblick för att etablera sitt förhållande.

En smutsgam häckar vanligen på klippor och i steniga dalar, vilket skyddar den från några av de rovdjur som är vanliga i deras livsmiljö. Dessutom använder de rester av djurhår, grenar och ben för att bygga sitt bo. Tack vare detta håller sig ungarna ganska varma och skyddade trots att de befinner sig på hög höjd.

Honorna lägger i genomsnitt två ägg per säsong och ruvningen varar ungefär 45 dagar. När ungarna väl kläcks tar mamman hand om dem medan hanen ger dem mat och bevakar det närliggande reviret. Ungarna lämnar boet vid 3 månaders ålder och blir självständiga vid 4 månaders ålder.

Problem med populationen av smutsgam

Man tror att det finns mellan 10 000 och 100 000 smutsgamar i dag, även om populationen tycks minska stadigt. Huvudorsaken till detta problem är till viss del jakt, men främst användningen av bekämpningsmedel, vilket har gjort att den har blivit en sällsynt art i flera områden i Spanien och Portugal.

Internationella naturvårdsunionen har klassificerat den egyptiska gamen som en utrotningshotad art. Som ett resultat av detta har flera länder vidtagit åtgärder för att försöka lära sig mer om och avhjälpa den risk som denna fågel står inför. Det är fortfarande för tidigt att veta om dessa åtgärder kommer att fungera.

Detta kanske intresserar dig

Kungsgam: livsmiljö och egenskaper
My Animals
Läs det My Animals
Kungsgam: livsmiljö och egenskaper

Kungsgam är en majestätisk fågel i Sydamerika, men många av dess beteenden i det vilda är fortfarande okända.



  • Rosenblatt, E. (2007). “Neophron percnopterus” (On-line), Animal Diversity Web. Recuperado el 27 de septiembre de 2022, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Neophron_percnopterus/
  • BirdLife International. (2021). Neophron percnopterus. The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T22695180A205187871. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2021-3.RLTS.T22695180A205187871.en.
  • Donázar, J. A., Ceballos, O., & Tella, J. L. (1996). Communal roosts of Egyptian vultures (Neophron percnopterus): dynamics and implications for the species conservation. Biology and conservation of Mediterranean raptors. Madrid: SEO BirdLife, 190-201.
  • Donazar, J. A., Ceballos, O., & Tella, J. L. (1994). Copulation behaviour in the Egyptian Vulture Neophron percnopterus. Bird study, 41(1), 37-41.