Atferden til rødpandaen - En dyktig klatrer

18 oktober, 2020
Rødpandaen er en dyktig klatrer som lever i fjellene i Asia. Navnet kan være misvisende, siden den ligner mye mer på en vaskebjørn i utseendet, enn den gjøre en pandabjørn.

Til tross for navnet har rødpandaen veldig lite å gjøre med den gigantiske svart-hvite bjørnen som den deler navn og habitat med. Rødpandaer er mye mer like mårfamilien enn de er medlemmer av bjørnefamilien.

Deres taksonomi har alltid vært en stor utfordring for forskere, ettersom de både har vært klassifisert i Procyonidae-familien (vaskebjørner) og i Ursidae-familien (bjørner). For tiden tilhører de imidlertid sin egen familie, Ailuridae-familien (gyldenpandaer), som de er det eneste medlemmet av. For å finne ut mer om disse pattedyrene, fortsett å lese.

Er rødpandaen en bjørn eller en vaskebjørn?

Rødpandaen lever i de høye bambuskogene i de nepalske fjellene, i nordlige Myanmar (mellom 2200 og 4800 meters høyde over havet) og de sentrale regionene i Kina.

Dette dyret har omtrentlige størrelse som en huskatt, uten å ta hensyn til halen, som tilfører nesten 50 cm til lengden på dyrets kropp.

Rødpandaer har rødbrunt hår og ansiktene har hvite flekker som sammen med de stripete halene også minner oss om vaskebjørn. Takket være ansiktsmarkeringene er det mulig å skille mellom forskjellige individer.

Klørne er uttrekkbare, og de har en falsk tommel, akkurat som pandabjørner. Dette er egentlig ikke en sjette finger, men snarere en utvidelse av håndleddbenene som gjør det lettere å gripe tak i trærne.

En rødpanda som sover

Livet i trærne

Disse dyrene tilbringer mesteparten av tiden i trærne og sover til og med i trær. De kan krølle seg sammen og dekke ansiktet med halen, eller de kan sove med bena strukket ut. Sistnevnte er en veldig karakteristisk stilling som vises på mange fotografier av arten. Dessuten kan rødpandaen tilbringe mesteparten av dagen med å sove – opptil 15 timer per dag.

Rødpandaer er ypperlige klatrere og er veldig smidige mens de er i trærne.

Disse pattedyrene er mest aktive om natten og ved soloppgang, som er når de leter etter mat. Siden de er altetende, spiser de bambus, frukt, eikenøtter, røtter, egg, insekter og små dyr som øgler, fuglunger og gnagere.

Atferden til rødpandaen

Rødpandaer markerer territoriet sitt ved hjelp av sekreter fra analkjertlene. De kommuniserer også ved hjelp av lyse vokaliseringer.

Dette er solitære dyr som du bare kan se sammen i paringstiden, om vinteren. Ungene deres blir født om våren og sommeren, og kullene består vanligvis av mellom én og fire unger.

Hunnene bygger redet sitt i hule stammer og sprekker i fjell. Der forblir de skjermet med sine unge i omtrent nitti dager etter fødselen. Mødre tar vare på unge rødpandaer til de er seks måneder gamle, og hannene tar ikke del i oppfostringen.

Levealderen til rødpandaen er mellom åtte og ti år. I fangenskap kan de imidlertid leve i opptil femten år. Mange dyreparker rundt om i verden jobber sammen som en del av en global plan for reproduksjon i fangenskap. Disse dyreparkene bytter eksemplarer for å øke det genetiske mangfoldet til denne arten.

Et av problemene med avl av rødpandaer i fangenskap er den høye ungedødeligheten. Derfor er kunstig oppfostring av dyr avvist av foreldrene en viktig del av programmet. På samme måte legger programmet særlig vekt på studier av årsakene til høy dødelighet.

De vanligste sykdommene som eksperter har observert blant eksemplarer i dette programmet er valpesyke, parvovirus, rabies, toksoplasmose og leptospirose.

Bevaringsstatusen til rødpandaen

Rødpandaen er en truet art som står i fare for å utryddes, gitt det reduserte antall eksemplarer i naturen. Dessverre er den nåværende tendensen til populasjonen deres avtagende. Som ofte er det mennesker som er ansvarlige for denne virkeligheten. Faktorer som ødeleggelsen av deres habitat for jordbruk, avskoging og krypskyting er alle skyldige.

Dessuten er ville rødpandaer så få at innavl er en nåværende faktor blant arten. Dette utgjør enda et problem når det gjelder bevaring.

En rødpanda som smiler

Som du kan se, er rødpandaen et kjærlig pattedyr med et søtt utseende som vil sjarmere deg. Men uansett utseende fortjener hver art vår bevaringsinnsats. Forskning og avl i fangenskap er avgjørende for overlevelsen av rødpandaen og mange andre arter som er i samme situasjon.

  • National Geographic. Panda rojo.
  • Roberts, Miles S. and Gittleman, J. L. 1984. “Ailurus fulgens.” Mammalian Species. No. 222:1–8.
  • Panda Rojo (Ailurus fulgens fulgens) en el zoo – aquarium de Madrid: Descripción de un caso de parvovirosis, RCCV Vol. 1 (2). 2007.