Leer de zebraduiker kennen!

De zebraduiker is een kleine Afrikaanse antilope vol eigenaardigheden. Wil je hem beter leren kennen?
Leer de zebraduiker kennen!

Laatste update: 27 juni, 2022

Hoewel zijn naam je een hint geeft over hoe hij er uit ziet, heeft de zebraduiker niets te maken met de paardachtigen waaraan hij zijn naam dankt. Wel is zijn vacht gestreept als die van een zebra, althans op één deel van zijn rug.

Deze tere en schattige antilope is moeilijk te lokaliseren, maar hij is nog steeds bedreigd. Daarom is het beste wapen voor zijn behoud hem een beetje beter te leren kennen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit kleine dier en zijn kenmerken. Mis het niet.

Indeling en beschrijving

De zebraduiker heeft als wetenschappelijke naam Cephalophus zebra. Het is een kleine antilopensoort die tot de runderfamilie behoort, net als koeien, gazellen, geiten en schapen.

Zoals je op zijn foto kunt zien, is zijn vacht koperkleurig bruin met een lichte verdonkering op het gezicht, de ledematen en de staart. Het meest kenmerkende van zijn verschijning zijn echter de zwarte en witte strepen op zijn rug.

Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes. Terwijl ze ongeveer 45 centimeter groot zijn en tot 20 kilogram wegen, zijn mannetjes slechts 40 centimeter groot en wegen 15 kilogram. Dit verschil wordt toegeschreven aan de lange draagtijd van de vrouwtjes.

Habitat van de zebraduiker

Het voornaamste geografische verspreidingsgebied van deze antilope ligt in het middenwesten van het Afrikaanse continent. Meer bepaald komt hij voor in geïsoleerde streken van Sierra Leone en Ivoorkust, en ook in Liberia.

In feite is hij endemisch in het westelijk regenwoud van Guinee. Hij bewoont bergachtige gebieden, oerbossen en laaglanden, vandaar zijn langere achterpoten, waardoor hij zich vrij door hoge begroeiing kan bewegen.

Waar voedt de zebraduiker zich mee?

De zebraduiker is een strikte herbivoor, en voedt zich hoofdzakelijk met vruchten en gebladerte. Binnen hun dieet vind je bladeren, knoppen, en seizoensvruchten die op de grond vallen (omdat ze niet lang genoeg zijn om ze van de tak te plukken).

Ze profiteren vaak van wat andere dieren, zoals vleermuizen of vogels, uit de bomen laten vallen als ze zich voeden.

Bovendien stelt de verdikking van hun neus- en voorhoofdsbeen hen in staat om vruchten met harde schillen te openen, wat hen een voordeel geeft ten opzichte van andere soorten waarmee ze de habitat delen. Er is ook waargenomen dat ze bij zeer zeldzame gelegenheden kleine knaagdieren verorberen, maar over dit feit is nog niet genoeg bekend om de titel herbivoor te schrappen.

Voortplanting

Zebraduikers

Zebraduikers planten zich eenmaal per jaar voort. Bij elke geboorte baren ze maar één kalf, maar dat wordt goed ontwikkeld geboren en weegt ongeveer 1,5 kilo. In feite duurt de dracht 221 tot 229 dagen (ongeveer 7 maanden), een erg lange periode voor een dier van deze grootte. Dit verklaart, zoals in het begin vermeld, de grotere omvang van de vrouwtjes.

De nakomelingen groeien tijdens de lactatieperiode met een verbazingwekkende snelheid. Ze kunnen tijdens de eerste 10 levensdagen ongeveer 94 gram aan gewicht per dag toenemen. Daarna neemt de groeisnelheid duidelijk af.

Vrouwtjes worden geslachtsrijp als ze 9-12 maanden oud zijn. Mannetjes iets later, op 12-18 maanden. Als ze eenmaal in staat zijn zich voort te planten, produceren ze geurige afscheidingen via verschillende klieren in het lichaam, vooral de mannetjes.

Bij elk voortplantingsseizoen wordt gedacht dat paartjes die al gebroed hebben elkaar weer opzoeken en zelden van partner wisselen.

Gedrag

De zebraduiker is een solitair dier met nachtelijke gewoonten. Ze worden alleen gegroepeerd in paren aangetroffen tijdens het broedseizoen, want de ouderlijke zorg wordt gedeeld en de jongen hebben een lange leerperiode waarin ze hun ouders nodig hebben.

In gevangenschap zijn bij deze soort dagactieve gewoonten gemeld, maar de verandering is schadelijk voor hun gezondheid.

Beschermingsstatus

Als we de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) raadplegen voor hun beschermingsstatus, zien we dat ze in een kwetsbare status (VU) (Engelse link) verkeren. Dit is vooral te wijten aan de ontbossing van hun leefgebied. Daarnaast spelen de ongenuanceerde jacht op vlees en bont, en het verlies van hun leefgebied door de exploitatie van het land voor economische activiteiten een rol.

Zoals veel andere bedreigde soorten is de zebraduiker specifiek aan zijn omgeving aangepast. Hij zou in andere leefgebieden niet kunnen overleven. Dit is een handicap bij hun bescherming, want ze moeten tegen uitbuiting beschermd worden.

De wilde populatie wordt geschat op 9.500 volwassen dieren en deze neemt af.

Momenteel liggen de laatste bolwerken van deze antilope in de beschermde parken van Sierra Leone en Liberia, waar in gevangenschap gefokte exemplaren met succes zijn uitgezet. Maar zolang hun natuurlijke habitat versnipperd en vernietigd blijft worden, is er geen hoop op herstel van de zebraduiker. Wellicht ook interessant voor jou

Kenmerken van de Sumatraanse tijger
My Animals
Lees het op My Animals
Kenmerken van de Sumatraanse tijger

De Sumatraanse tijger is een krachtig roofdier, met unieke kenmerken die hem onderscheiden van andere bestaande tijgergroepen.