Banteng azjatycki: środowisko, cechy i ciekawostki

Banteng jest znany tylko jako bydło, ale czy wiesz, że można go spotkać także na wolności? Poznajmy go trochę lepiej.
Banteng azjatycki: środowisko, cechy i ciekawostki
Sara González Juárez

Napisane i zweryfikowane przez psycholog Sara González Juárez.

Ostatnia aktualizacja: 09 listopada, 2022

Wiele zwierząt znika ze swojego środowiska, gdy człowiek postanawia wykorzystać je dla siebie. Z tej okazji przedstawiamy Wam gatunek ssaka z rodziny wołowatych – banteng azjatycki, uważany za zagrożony na wolności, podczas gdy na farmach hodowlanych liczy się go w milionach sztuk.

Zawsze warto poznać trochę lepiej gatunki, które znamy głównie z terenów wiejskich. W przypadku bantengów pozostały jeszcze dzikie populacje, dlatego skupimy się na nich, abyś mógł poznać najbardziej spójne fakty na ich temat. Nie przegap niczego.

Taksonomia i charakterystyka

Banteng (Bos javanicus) to cetartiodactyla z rodziny wołowatych. Jego rodzaj, bydła, jest również popularnie nazywany rodzajem obejmującym woły, gdyż w jego obrębie zgrupowanych jest 6 gatunków, które otrzymały tę nazwę.

Są to duże zwierzęta, ważące do 600-700 kilogramów i mierzące 225 centymetrów od głowy do ogona. Łatwo zauważyć dymorfizm płciowy: samce są większe, ciemnobrązowe (u niektórych osobników prawie czarne) i mają duże rogi. Samice są mniejsze, bardziej kremowo-brązowe i mają małe rogi w kształcie półksiężyca.

Obie płci mają białe plamy na nogach, pysku i w okolicy genitaliów.

Siedlisko Bangteng

Ten gatunek zamieszkuje kilka obszarów w południowo-wschodniej Azji. Chociaż uważa się, że pierwotnie zamieszkiwały wyspę Jawa, obecnie można je spotkać na Bali, w Birmie, na Borneo, w Tajlandii i Malezji.

Banteng jest zwykle spotykany w otwartych, suchych regionach, takich jak łąki, gdzie żywi się trawami i krzewami. Chociaż pożądane jest źródło wody, nie są od niej tak uzależnione jak inne gatunki z ich rodzaju, np. Gaur indyjski (Bos gaurus). W rzeczywistości podczas pory monsunowej często obserwuje się populacje migrujące na wyższe wysokości, gdzie znajdują się lasy bambusowe.

Jest to zwierzę wyłącznie roślinożerne. W porze suchej zamieszkują łąki, więc ich głównym źródłem pożywienia są trawy i niskie krzewy występujące na ich terenie. Kiedy podczas monsunów przenoszą się na większe wysokości, żywią się roślinami zielnymi, pędami i liśćmi bambusa.

Zachowanie bantengów

Banteng

Banteng, podobnie jak inne bydło, jest zwierzęciem dziennym i stadnym. Zazwyczaj trzyma się je w stadach liczących do 40 zwierząt, którym przewodzi dojrzały, dominujący samiec. Rolą tego samca będzie pilnowanie i obrona samic i cieląt.

Czasami samce, które zostały wyparte ze stad, tworzą grupy kawalerów.

Są pokojowo nastawionymi zwierzętami, silnie przywiązanymi do swoich młodych i innych członków grupy. Są płochliwe i ostrożne; w miejscach, gdzie były nękane przez ludzi, zmieniły swoje zwyczaje na nocne, co pozwoliło im skuteczniej ukrywać się w gęstej roślinności leśnej.

Rozmnażanie

Ponieważ w grupie jest zwykle tylko jeden dojrzały płciowo samiec, to on rozmnaża się z samicami, które z nim współżyją. W naturze okres rozrodczy  ogranicza się do maja i czerwca.

Narodziny następują w marcu i kwietniu, czyli ciąża trwa około 10 miesięcy. Każda samica ma tylko jedno cielę i będzie je ssać przez 6-9 miesięcy. Jednak ten gatunek osiąga dojrzałość reprodukcyjną dopiero w wieku 2-3 lat.

Młode potrafią wstać i chodzić w ciągu kilku minut od narodzin.

Stan ochrony bantengów

Na farmach hodowlanych żyje ponad milion bantengów, na wolności pozostało ich nie więcej niż 8000, a ich liczba z roku na rok maleje. Dlatego banteng jest uważany za gatunek zagrożony (EN). W rzeczywistości gatunek ten wyginął całkowicie w Indiach, Bangladeszu, Brunei Darussalam i Malezji.

Banteng
Bos javanicus.

Jak zapewne się domyślasz, tak duże zwierzę ma niewiele drapieżników, które mogłyby sobie z nim poradzić, więc jego główne zagrożenie pochodzi od naszego gatunku. Głównym zagrożeniem jest utrata siedlisk w wyniku urbanizacji i ekstensywnej hodowli bydła, wylesianie i masowe polowania na dzikie zwierzęta.

Części bantengów sprzedaje się na mięso, jako trofea lub w tradycyjnej medycynie.

Pomimo udanych reintrodukcji do środowiska naturalnego i ochrony pewnych obszarów dla bantengów, działania te są niewystarczające w obliczu tempa, w jakim znikają siedliska tych zwierząt. Dobra wiadomość jest taka, że wciąż próbują (wspomniano nawet, że udało im się sklonować osobnika), zła – że przed nami jeszcze długa droga, więc wspierajmy ludzi, którzy walczą o to zwierzę.

To może Cię zainteresować ...
Dżdżownice – 5 interesujących faktów
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Dżdżownice – 5 interesujących faktów

Zwierzęta te żyją w Twoim ogrodzie, nie mają ani oczu, ani kończyn, jednak poruszają się naprawdę szybko... Dżdżownice to bardzo ciekawe stworzenia...



  • Bos javanicus (banteng). (s. f.). Animal Diversity Web. https://animaldiversity.org/accounts/Bos_javanicus/
  • Prosser, N. S., Gardner, P. C., Smith, J. A., Goon Ee Wern, J., Ambu, L. N., & Goossens, B. (2016). Body condition scoring of Bornean banteng in logged forests. BMC Zoology1(1), 1-8.
  • Zitner, A. (2019, 4 marzo). Scientists Clone Banteng in Effort to Save Dying Species. Los Angeles Times. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2003-apr-08-na-clone8-story.html
  • Rahman, D. A. (2020). Ecological niche and potential distribution of the endangered Bos javanicus in south-western Java, Indonesia. Therya11(1), 57-68.
  • Rahman, D. A., Herliansyah, R., Rianti, P., Rahmat, U. M., Firdaus, A. Y., & Syamsudin, M. (2019). Ecology and conservation of the Endangered banteng (Bos javanicus) in Indonesia tropical lowland forest. Hayati Journal of Biosciences26(2), 68-68.
  • Gardner, P., Hedges, S., Pudyatmoko, S., Gray, T.N.E. & Timmins, R.J. 2016. Bos javanicusThe IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T2888A46362970. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T2888A46362970.en. Accessed on 08 November 2022.