Allt du behöver veta om asiatiska elefanter

Asiatiska elefanter förekommer som namnet antyder på den asiatiska kontinenten. De är populära i djurparker och på cirkusar, och i det vilda lever de i tropiska skogar.
Allt du behöver veta om asiatiska elefanter

Senaste uppdateringen: 30 maj, 2021

Asiatiska elefanter är stora däggdjur som lever i regnskogar. De är starka och ädla djur, och är speciellt uppseendeväckande på grund av sitt beteende. Trots sin storlek sover de inte mycket, och de älskar att tvätta sig själva med sina långa snablar.

Den asiatiska elefanten (Elephas maximus) har använts av människan sedan långt tillbaka i tiden. Elefanterna brukade användas för att flytta tunga objekt, transportera människor och till och med slåss i krig.

Asiatiska elefanter är lugna och sociala varelser. De färdas över långa sträckor för att hitta föda och spelar en viktig roll i flera asiatiska kulturer. Upptäck mer om detta symboliska djur här nedan.

Den asiastiska elefantens beteende

Den asiatiska elefanten är ett däggdjur i familjen elefanter och spelar en viktig kulturell roll på den asiatiska kontinenten. De förekommer från södra Kina till den Persiska viken och södra Mesopotamien.

Arten lever i följande asiatiska länder: Sri Lanka, Bangladesh, Sumatra, Borneo, Indien, söder om Himalaya och i närheten av Yangtzefloden. De föredrar öppna ytor med låg växtlighet och mycket buskar.

I Indien drar man nytta av asiatiska elefanters styrka för att till exempel flytta byggmaterial. Man har också inom indisk hinduism framställt några som gudar, som guden Ganesha.

Indisk elefant vid exotisk byggnad

Den asiatiska elefantens fysiska kännetecken

Jämfört med sin afrikanska släkting är den asiatiska elefanten något mindre, då den kan nå en mankhöjd på mellan 2 och 3,4 meter, medan de afrikanska arterna har en genomsnittlig mankhöjd på 4 meter. Honan är dräktig i upp till 22 månader. När en elefant föds kan den redan väga ca 100 kg.

Den asiatiska elefanten har ett stort huvud, en kort hals, en muskulös snabel och grova ben. Öronen är mindre än hos den afrikanska elefanten, samt är mer runda i sin form och täcker inte skuldrorna. Ryggen är böjd uppåt och den har en lång svans och tjock, fet hud.

Elefanterna kännetecknas också av sina betar, som är stora och långa hos hanarna medan honorna har rudimentära betar eller inga alls. De har även fyra stora kindtänder.

Typer av asiatiska elefanter

Det finns två utmärkande underarter:

  1. Borneoelefanten. Det här är den minsta underarten av asiatisk elefant. Den har en lång svans, tunna betar och breda öron. Den förekommer främst på ön Borneo och i djungeln i den malaysiska delstaten Sabah.
  2. Lankesisk elefant. Det här är den största underarten till asiatisk elefant. Vissa har en mankhöjd på över 3 meter och väger över 6 ton, och de lever endast på Sri Lanka.

Vad äter asiatiska elefanter?

De fullvuxna äter mycket rötter, frukter, örter, bark och buskar. De kan äta upp till 135 kg mat per dag. Att äta är vad de mestadels gör hela dagarna. De äter morgon, eftermiddag och kväll.

För den asiatiska elefanten tjänar vatten två syften. Först och främst gillar den att hålla sig nära vattenkällor med sin flock så att den kan dricka upp till 140 liter varje dag. För det andra badar den och tvättar sig i vattnet med hjälp av snabeln. Den suger in vattnet och sprutar ut det över ryggen.

Elefanter i asiatisk kultur

Asiatiska elefanter har bidragit med mycket i asiatisk kultur genom generationerna. Förr i tiden spelade de till exempel en viktig roll i krig.

Tyvärr behandlar människor dessa elefanter ibland dåligt. Vi drar nytta av deras styrka för otroligt hårt arbete. I vissa länder använder man dem också som turistattraktion, och inte sällan blir de vanvårdade som ett resultat. Allt detta har lett till att deras populationsantal har minskat i det vilda.

Två asiatiska elefanter som leker

Asiatiska regeringar har nu fått upp ögonen för detta och har infört regler i syfte att skydda och respektera asiatiska elefanter, eftersom man anser att de är utrotningshotade.

Detta kanske intresserar dig
Intressant fakta om vilda elefanters beteende
My AnimalsLäs det My Animals
Intressant fakta om vilda elefanters beteende

Alla djurarter visar olika beteenden och karaktärer när de är i en miljö de föredrar. Idag tar vi en titt på vilda elefanters beteende.