Somalisk giraf: Habitat og egenskaber

Den somaliske giraf er i stand til at indtage op til 66 kilo mad om dagen, men i ressourcefattige områder har den kun brug for 7 kilo grøntsager om dagen for at overleve.
Somalisk giraf: Habitat og egenskaber

Sidste ændring: 13 august, 2021

Den somaliske giraf er kendt for sin lange aflange hals, som på et tidspunkt formåede at inspirere de mest innovative evolutionsteorier i sin tid. Selvom det er en endemisk art til Afrika, er du sandsynligvis stødt på det i en lokal zoologisk have. Selvom det kan virke som et roligt dyr, er det også i stand til at udvise aggressiv adfærd, som kan ende i voldsomme kampe.

I denne artikel vil vi tale om en af de mest imponerende terrestriske arter af alle, Giraffa reticulata, et unikt pattedyr, der har meget at fortælle. Læs videre og lær alt om denne enorme og spændende organisme.

Habitat og udbredelse af den somaliske giraf

Dette pattedyr kan findes i den nordlige og nordøstlige del af Kenya, med nogle små populationer i det sydlige Somalia og Etiopien. Tidligere troede man, at giraffen var en enkelt art, fordelt i hele Afrika, hvilket er langt fra sandheden. Faktisk er der ifølge en artikel offentliggjort i tidsskriftet Current Biology fire forskellige typer af giraffer, der lever i forskellige områder.

Habitaterne for dette hvirveldyr er brede ørkenområder med store mængder akacietræer. Disse giraffer sameksisterer med mennesker, der tjener til livets ophold ved at opdrætte husdyr og græsse i de samme områder.

En somalisk giraf med sine ledsagere.

Karakteristika for den somaliske giraf

Giraffen er det højeste landdyr i verden, når 5,7 meter i højden og vejer næsten 2 tons. Ud over dette har det et par små forbenede horn på hovedet, som normalt er omgivet af hud og hår, næsten som et par “antenner”. Derudover er halen så tynd, at den fungerer som en pisk for at drive insekter væk.

Selvom den seksuelle dimorfisme ikke er særlig tydelig, er hannerne større end hunnerne og kan endda have et andet par horn. I den forbindelse nævner en artikel offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Oecologia, at den største forskel er, hvordan de opfører sig, når de får deres mad. Med andre ord, er hannerne mere glupske, da de er større.

Disse prøver har normalt en karakteristisk farve, der består af gul-orange hud, med polygonformede pletter over hele kroppen. Disse polygoner fungerer til gengæld som et fingeraftryk, da det samme mønster ikke gentager sig hos andre individer.

Opførsel

Arten danner besætninger eller grupper med 10 eller 20 individer af begge køn. De opretholder en social status gennem hierarkier, da der er en dominerende mand, der bestemmer hans position gennem kampe. Under konflikter står mændene side om side, og de begynder at slå hinanden ved hjælp af nakken som piske og deres horn som søm.

Resultaterne af hver kamp giver dem en bestemt rangering i flokken, så den dominerende han er den stærkeste af alle. Dette er dårlige nyheder for tabere, da de normalt ikke får lov til at yngle med hunnerne i gruppen. Af denne grund ændres strukturen og antallet af medlemmer konstant på grund af afgang og indtræden af nye personer.

På den anden side er hunner mere omgængelige og mindre aggressive og danner grupper uden hanner. Men i hver yngletid går de ud på jagt efter en makker, hvilket får flokken til at bryde op.

Fodring af den somaliske giraf

Somaliske giraffer er planteædende dyr, hvis hovedføde er bladene på akacietræer. Af denne grund er deres aflange halse et af deres bedste værktøjer, da de giver dem mulighed for at nå de højeste grene. Derudover spiser de også nogle gange sten for at supplere mineralerne i deres kost.

Som med andre planteædere er denne art drøvtyggere, hvilket betyder, at de bruger meget tid på at male deres mad. Dette er nødvendigt, da det er svært at få næringsstofferne fra blade, blomster og bælge. Girafferne forsøger at knuse dem for at gøre denne proces mere effektiv. Faktisk er det netop af denne grund, at de har en 4-kammers mave.

Reproduktion af den somaliske giraf

Giraffer har en nysgerrig måde at opfatte, om hunnen er modtagelig eller ej, da de gennem Flehmen -svaret genkender feromoner, der giver dem væk. Dette sker, når de trækker deres læber tilbage og viser deres tandkød og udsætter deres vomeronasale organ, som er ansvarligt for at detektere lugte. Med andre ord foretager mænd urinprøver, der fortæller dem, om den potentielle partner er frugtbar.

Når hannen opdager, at hunnen er klar, begynder han at hoppe efter hende for at parre sig. Det gør det ved at tage fat i halen, som om det beder om tilladelse. Modparten kan enten ignorere eller acceptere det og også holde prospektets hale. På denne måde dannes parret i mindst en parringstid.

Duften af dette dyr spiller en meget vigtig rolle i reproduktionen. Dette skyldes, at individer gennem denne forstand kan genkende, om en kvinde er mere frugtbar end andre, hvilket giver dem mulighed for at vælge den bedst egnede. At vælge den bedste bejler er afgørende for dette pattedyr, da det kun kan parre sig hver 20. til 30. måned og dermed sikre succes med sit kuld.

Omsorg for parret

Prøverne af denne art betragtes som polygame, fordi de ikke opretholder en eneste partner for livet. Faktisk er det af denne grund, at hanner for enhver pris forhindrer enhver anden frier i at nærme sig hunnen, indtil hendes kalv er født.

Drægtighed og fødsel

Drægtigheden varer omkring 450 dage, og fødslen finder sted mellem maj og august. Moderen kan føde, mens hun går, og så falder hendes kalv til jorden fra en højde på 2 meter. De lider ikke nogen alvorlig skade. Faktisk, lige efter faldet, rejser de sig selv og begynder at amme.

Avlspleje og uafhængighed

I løbet af de første uger plejes de små uafbrudt af deres mødre. Fra livsmåneden deler hunnerne i gruppen imidlertid arbejdet ved at danne planteskoler, hvor de koncentrerer de nyfødte. Takket være dette kan de lede efter vand og mad uden at lade deres unge være alene.

For deres vedkommende bliver de unge selvstændige, når de når 4 eller 5 år. Faktisk, fordi de er dyr, der følger et hierarki, forlader hannerne på jagt efter en gruppe, hvor de kan være de dominerende. Dette får dem til at skilles og være ensomme et stykke tid, i hvert fald indtil de finder en besætning eller danner deres egen.

Bevaringsstatus

Ifølge International Union for Conservation of Nature er dette pattedyr opført som en truet art. Dette skyldes dens lille og fragmenterede befolkning, som begrænser den til bestemte områder i Afrika. Desuden er deres levesteder invaderet og ødelagt på grund af stigningen i husdyraktiviteter i området som følge af antallet af lokale indbyggere.

På grund af sin enorme størrelse jagtes denne giraf desuden efter sit kød. Faktisk har mindst 30% af de lokalsamfund, der er tæt på deres naturlige miljø, indtaget girafkød. På samme tid jagter landsbyboerne denne art som en del af deres skikke, hvilket giver dem en bedre social status i deres samfund.

Giraffer er dyr, der sover på deres fødder.

På trods af giraffernes venlige udseende er de alle klassificeret i en bestemt kategori af risici. Det er af denne grund, at zoologiske haver fungerer som en type “Noas Ark”, hvilket giver dem en ekstra chance for at undgå udryddelse. Desværre er nogle arter i dag mere truede i deres naturlige habitat end i fangenskab.

Det kan interessere dig ...
Hvad er Rhinopneumonitis hos heste?
My AnimalsLæs den på My Animals
Hvad er Rhinopneumonitis hos heste?

Heste er meget modtagelige for at få forskellige sygdomme, nogle så aggressive og farlige som rhinopneumonitis hos heste.



  • Horová, E., Brandlová, K., & Gloneková, M. (2015). The first description of dominance hierarchy in captive giraffe: not loose and egalitarian, but clear and linear. PloS one10(5), e0124570.
  • Takagi, N., Saito, M., Ito, H., Tanaka, M., & Yamanashi, Y. (2019). Sleep‐related behaviors in zoo‐housed giraffes (Giraffa camelopardalis reticulata): Basic characteristics and effects of season and parturition. Zoo biology38(6), 490-497.
  • Muneza, A., Doherty, J. B., Hussein, A. A., Fennessy, J., Marais, A., O’Connor, D., & Wube, T. (2018). Giraffa camelopardalis ssp. reticulata. The IUCN Red List of Threatend Species.
  • Seeber, P. A., Ciofolo, I., & Ganswindt, A. (2012). Behavioural inventory of the giraffe (Giraffa camelopardalis). BMC research notes5(1), 1-9.
  • Ginnett, T. F., & Demment, M. W. (1997). Sex differences in giraffe foraging behavior at two spatial scales. Oecologia110(2), 291-300.
  • Shorrocks, B. (2016). The giraffe: biology, ecology, evolution and behaviour. John Wiley & Sons.