Gråhval slår rekorden for den længste dyrerejse!

En gråhval har tilbagelagt den største distance, der nogensinde er registreret af et levende pattedyr. Hvad er årsagen til denne adfærd? Er det normalt for denne art? Læs med!
Gråhval slår rekorden for den længste dyrerejse!

Sidste ændring: 19 august, 2021

Nogle gange overrasker naturen os med nyheder som denne: En gråhval har slået rekorden for den længste dyrerejse. Den har rejst over halvdelen af verden! Efter sin lange tur er det overvågede eksemplar af Eschrichtius robustus-arten den dag i dag det vilde pattedyr, der har rejst længst under havet, siden registreringerne begyndte.

Når man modtager nyheder som denne, dukker der en række spørgsmål op. Hvorfor rejste den så langt? Er dette naturlig adfærd? Har menneskelig indgriben haft noget at gøre med denne bedrift? I de følgende afsnit besvarer vi disse spørgsmål og mange flere. Gå ikke glip af det!

Nyhederne om denne gråhval og dens rejse

Dette dyrs bedrift blev hentet af tidsskriftet Nature den 8. juni 2021. De rapporterede, at en gråhval (Eschrichtius robustus) kunne have rejst over næsten halvdelen af verden (ca. 20.000 kilometer) under havet. Lad os se nærmere på dette.

Denne gråhval blev først opdaget i Walvis Bay, Namibia, i 2013. Som det fremgår af National Geographic-portalen, var dette den første observation af arten på den sydlige halvkugle. På trods af at mødet med hvalen fandt sted for flere år siden, har det taget lang tid at opdage, at den gådefulde hval kom fra den nordlige del af Stillehavet.

For at opdage hvalens oprindelse blev der taget overfladiske prøver af dens hud, og der blev udført genetiske analyser af dem. Den videnskabelige artikel, der blev offentliggjort i Royal Society, hævder, at hvalen muligvis stammer fra den truede bestand i det vest-nordlige Stillehav, hvor der i dag lever omkring 200 eksemplarer.

Med den genetiske analyse af hvalen blev det bekræftet, at den havde tilbagelagt mindst 20.000 kilometer (næsten halvdelen af verden) på en meget kort periode, mellem maj og juni 2013. For en art, der normalt foretager ture på mellem 8000 og 11.000 kilometer, har denne store forskydning ingen biologisk betydning.

Den gråhval, der foretog den længste dyrerejse, blev først opdaget i 2013.

En gråhval i vand

Hvorfor tog denne gråhval sådan en lang tur?

Da den citerede undersøgelsesmedforfatter Simon Elwen blev informeret om gråhvalen i Namibia i 2013, var han ganske skeptisk. Med hans egne ord, “er det, som om nogen sagde, at de havde fundet en isbjørn i Paris. Det er fysisk muligt, men det virker ikke særlig sandsynligt.”

På dette tidspunkt kan man kun undre sig over, hvorfor så stort et dyr ville spilde sin energi og sætte sin egen overlevelse på spil for at rejse så langt. Forskere har ikke umiddelbart svar på dette spørgsmål. De bliver nødt til at foretage mere forskning i sagen, men de overvejer nogle hypoteser.

For det første kan det aldrig udelukkes, at dyret var blevet væk, eller at det havde en medfødt defekt. Den stærkeste hypotese er imidlertid, at smeltningen af Arktis kan åbne nye ruter for disse hvaler, så de kan udforske (eller blive væk) på nye levesteder. Uden tvivl dukker mennesket op igen i toppen af listen over synderne.

Hvalernes naturlige rejse og deres bevarelse

Selvom det ikke er meget om det faktiske areal for gråhvalers levested, vides det, at de rejser årligt mellem deres polære sommer fourageringsområder og deres tempererede og tropiske områder til kælvning.

Migrationsruter for bestandene i det østlige og vestlige Stillehav er meget forskellige, og desværre er der meget lidt information om sidstnævnte gruppe.

Interessant nok er begge grupper så forskellige fra hinanden, at de endda kunne betragtes som to forskellige underarter af gråhvaler. Den østlige befolkning er stabil og med minimal risiko med mere end 20.500 eksemplarer, mens den vestlige gruppe kun har 200 individer, hvorfor de betragtes som truet.

Gruppen af vestlige hvaler nåede et alletiders lavpunkt i 2010 med anslået 26 avlshunner. Ingen af dem var blevet inkorporeret i bestanden siden 1995. Disse dyrs ekstremt langsomme vækstrate gør dem truet for udryddelse. For disse hvaler er op til 11 år om at modnes seksuelt.

Takket være bevaringsindsatsen ser det ud til, at antallet af vestlige hvalbestande stiger.

En hval dykker ned

Et af eksemplarerne fra en art, der beder om hjælp

Den gråhval, der foretog den længste dyrerejse, kom fra den vestlige befolkning, som stadig er i fare. Hvis noget er tydeligt efter at have undersøgt sagen, er det, at denne bedrift desværre sandsynligvis var utilsigtet.

Indgreb fra mennesker i havene på denne planet får arter til at forsvinde. Polerne smelter, og alvorlige økosystemkatastrofer forekommer. Med alle de miljøvariationer, der er forbundet med klimaændringer i øjeblikket, vil det desværre blive mere og mere almindeligt at se dyr uden for deres naturområder.

Det kan interessere dig ...
Læs alt om migrerende dyr
My AnimalsLæs den på My Animals
Læs alt om migrerende dyr

Migrerende dyr er tvunget til at finde et andet levested en del af året for at finde nye ressourcer, da der er et økologisk pres i deres levested.