Ved du, hvad pumaer spiser, og hvordan de jager?

Pumaens føde, der hovedsagelig består af store dyr, kan også omfatte små hvirveldyr. Her kan du lære mere om, hvad pumaer spiser.
Ved du, hvad pumaer spiser, og hvordan de jager?

Sidste ændring: 07 december, 2021

Ud af hele kattefamilien er pumaen en af de mest frygtede af mennesket siden tidernes morgen. Dens list og utrolige styrke gør det muligt for den at fange byttedyr, der er meget større end den selv, så det er ikke et dyr, som du ønsker at stå ansigt til ansigt med. Find ud af alt om, hvad pumaer spiser, og hvordan de jager i denne artikel.

I denne artikel kan du fordybe dig i pumaens spise- og jagtvaner fra dit eget trygge hjem. Det er også værd at bemærke, at det er afgørende for artens bevarelse at studere dens jagtvaner, så gå ikke glip af den.

Pumaens kendetegn

Pumaen, også kendt som bjergløven eller den amerikanske løve, er et kødædende pattedyr i Felidae-familien, der er hjemmehørende i Amerika. Dens levested strækker sig over en lang række forskellige biomer på hele kontinentet, da det er et dyr, der nemt tilpasser sig og er generalist.

Selv om den er større end nogle store katte, deler den faktisk flere karakteristika med de mindre katte, såsom evnen til at spinde.

I øjeblikket er der anerkendt to primære underarter af puma i forhold til de 32, der blev identificeret i slutningen af det 20. århundrede. Det drejer sig om følgende:

  • Puma concolor concolor eller sydamerikansk puma: Denne underart lever i hele Sydamerika, især i den sydlige Andesregion. Senere i artiklen vil vi forklare, hvordan denne underart har andre beslægtede underarter.
  • Pumaen (puma concolor): Denne underart lever i Nordamerika og Mellemamerika.
En puma

Hvad pumaer spiser

Pumaen er et strengt kødædende kattedyr. Den er et primært rovdyr, hvilket betyder, at dets formål i fødekæden er udelukkende at æde planteædere.

Pumaens foretrukne bytte er store hovdyr, men den kan også æde små pattedyr og fugle, der kommer inden for dens rækkevidde. Det er disse generalistvaner, der sikrer dens overlevelse, da den i sit levested konkurrerer med andre store rovdyr som jaguaren og grizzlybjørnen.

På et år spiser en enkelt puma ca. 860-1300 kg kød, hvilket svarer til ca. 48 hovdyr og andre dyr.

Pumaen forfølger sit bytte skjult mellem højt græs eller klippefremspring og venter på det rette tidspunkt for at lægge et bagholdsangreb på det. Når det er et stort dyr (f.eks. et rådyr), er den eneste måde at nedlægge det på at gribe fat i halsen med hugtænderne, trykke på luftrøret og dræbe det ved kvælning og afblødning.

Når det lykkes den at jage store dyr, slæber pumaen dem i sikkerhed, før den spiser dem. Den kan bevæge sig næsten en kilometer for at finde et optimalt sted.

Bytte og spisevaner varierer alt efter den region, hvor pumaen lever. Derfor vil vi i de følgende afsnit give dig mere specifikke oplysninger om hvert geografisk område.

Hvad spiser pumaer i Nordamerika

I denne region kan vi se den underart, der almindeligvis er kendt som pumaen. 68% af dens føde består af store dyr, herunder hvide hjorte, mulehjerter og elge. I den sydligste del af Amerika, nær Florida, suppleres disse byttedyr med vildsvin og bæltedyr.

Pumas kost i Mellemamerika

I Mellemamerika spiser pumaer mindre byttedyr. Hovdyr, som er mindre almindelige, udgør kun 35% af dens kost her. I disse områder lever den hovedsagelig af store gnavere, f.eks. pindsvin, små hvirveldyr og haredyr.

Pumaernes kost i Sydamerika

I Sydamerika er denne art meget mere udbredt. Derfor er der blevet anerkendt flere underarter (som vi forklarede tidligere), som alle er synonyme med underarten Puma concolor concolor:

  • Nordlig sydamerikansk puma, Puma concolor concolor.
  • Østlig sydamerikansk puma, Puma concolor anthony.
  • Sydlige sydamerikansk puma, Puma concolor puma.
  • Argentinsk puma, Puma concolor cabrerae.

Det er her, hvor pumaen er udsat for den største konkurrence fra andre kødædere, og hvor store byttedyr er mest sjældne. Derfor lever den i disse områder af mindre dyr og spiser oftere. Blandt de foretrukne byttedyr er hjorte, næsehorn og fugle.

Vigtigheden af at bevare pumaen

Pumaen spiller som alle andre store rovdyr en vigtig rolle i sit økosystem. Undersøgelser af deres fødevaner har vist, at tilstedeværelsen af pumaer er en indikator for den gode kvalitet af biomet, da de lever i områder, hvor der er rigeligt med bytte.

På den anden side er det en art, hvis populationstæthed er meget lav, men som har en meget omfattende udbredelse. Det betyder, at når en enkelt puma dør, påvirker det balancen i et stort område.

I øjeblikket har denne art en sårbar status (VU). De største trusler, den står over for, er ulovlig jagt og ødelæggelse af levesteder. I områder i Nordamerika, hvor de er tvunget til at æde husdyr, bliver disse dyr desuden påvirket af hundesygevirus, som findes hos hunde i området.

Som du kan se, er alle niveauer i fødekæden nødvendige for den rette balance i et givet økosystem. Selv om ingen ønsker at stå ansigt til ansigt med en puma på deres rejser, betyder anerkendelsen af deres ret til liv, at vi bidrager til livscyklussen i mange forskellige økosystemer.

Det kan interessere dig ...
Ved du, hvad vandskildpadder spiser?
My Animals
Læs den på My Animals
Ved du, hvad vandskildpadder spiser?

Hvis du vil holde vandskildpadder som kæledyr, skal du vide noget om deres kost. Find ud af, hvad vandskildpadder spiser, i denne artikel.



    • Nielsen, C., Thompson, D., Kelly, M. & Lopez-Gonzalez, C.A. 2015. Puma concolor (errata version published in 2016). The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T18868A97216466. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T18868A50663436.en. Downloaded on 11 November 2021.
    • Hernández-Guzmán, A., Payán, E., & Monroy-Vilchis, O. (2011). Hábitos alimentarios del Puma concolor (Carnivora: Felidae) en el Parque Nacional Natural Puracé, Colombia. Revista de Biología Tropical59(3), 1285-1294.
    • Puma concolor (cougar). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 11 de noviembre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Puma_concolor/