Svartsteinskvett: habitat og karakteristikker

Disse fuglene gjennomgår en fullstendig fjærfelling etter paring, der de fornyer all sin fjærdrakt mellom juli og oktober. Dette hjelper dem med å forberede og starte kurtiseringen mellom desember og februar.
Svartsteinskvett: habitat og karakteristikker

Siste oppdatering: 10 september, 2021

Svartsteinskvett er en mellomstor fugl som viser en av de mest kuriøse kurtiseringsatferdene i dyreverdenen. Dette er en art der vi kan observere hvordan naturlig utvalg virker for å opprettholde de beste adaptive egenskapene.

Denne fuglen tilhører ordenen sangfugler og bruker sanger for å vinne partnerens gunst. I tillegg inkluderer slekten den tilhører et stort mangfold av steinskvetter, men denne gangen skal vi snakke spesielt om Oenanthe Leucura. Les videre og lær alt som gjør denne arten unik.

Habitatet til svartsteinskvett

Denne fuglen foretrekker habitater med liten vegetasjon, for eksempel klipper, røyser, bakker og kløfter. De kan til og med leve i forlatte bygninger, steinbrudd eller demninger, så lenge det er høye strukturer for å lage reir.

Utbredelsen er begrenset til Den iberiske halvøy og Nord-Afrika. I Spania forblir den i de fjellrike systemene ved Middelhavet, selv om den foretrekker tørre steder med lite regn. Om vinteren reiser den til områder nær tropene, for eksempel vestlige Andalucía.

En Svartsteinskvett på en stein.

Fysiske karakteristikker

Svartsteinskvett er rundt 18 centimeter lang, med en mørk brun farge på hele kroppen, mens halen skiller seg ut med sin hvite farge. I tillegg har den på enden av halefjærene en slags invertert svart “T”, som muliggjør enkel identifisering. Når det gjelder nebb og ben, er de også svarte.

Hunnene er av lysere toner, med brunere farger og flekker på nakken og magen, men følger de samme mønstrene som hannen. Ungene har brune toner på magen, med svart fjærdrakt langs kroppen.

Svartsteinskvettens atferd

Denne fuglen tilbringer natten i par i huler eller hulrom om våren, mens den om vinteren sover i grupper. Videre anses denne fuglen å være mer omgjengelig med andre eksemplarer av arten enn med andre typer steinskvett. Av denne grunn kan man se opptil 6 individer spise sammen.

Generelt er det et sky og skvettent dyr som viser defensiv oppførsel når den føler seg i fare. Den gjør det ved hjelp av halen, der den konstant vipper og løfter den, og prøver å se mer robust ut for å avskrekke aggressoren.

Interaksjon med andre arter

De ser ut til å ha territoriell oppførsel, ettersom hanner av andre arter reagerer negativt på denne fuglens sanger. Ifølge forskning publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Ethology, ble det funnet at 5 sangfuglarter reagerte på sangen til svartsteinskvett, noe som indikerer mulig territorialitet. I tillegg har det også blitt sett aggressive eksemplarer i hekketiden.

Dette kan også bety sikkerhet, ettersom det vil indikere for andre arter at det ikke er noen fare for å bli funnet av rovdyr.

Svartsteinskvetts kosthold

Kostholdet deres består av insekter fanget på bakken gjennom jakt, der de bruker en lett hoppebevegelse. Svartsteinskvetter søker vanligvis steiner, sprekker, busker og hulrom, og prøver å finne noen rettvinger, knelere, nebbmunner, sommerfugler, fluer, vepser, etc.

Reproduksjon hos svartsteinskvett

Denne fuglen er monogam, selv om det er observert noen tilfeller av polygyni – 1 hann og 2 hunner. Parets bånd opprettholdes hele året, ettersom de til og med kommer tilbake for å hekke i de samme hulene eller sprekkene.

For å få en partner utfører hannen et jaktritual, der han prøver å overbevise hunnen. Denne prosessen finner sted i slutten av desember, slik at parene mellom januar og februar allerede er etablert.

Jakt og dans

Under kurtiseringen må hannen vise hunnen at han er hennes beste valg. For å gjøre dette gjør den ekstravagante flyreiser, der den viser fjærdrakten sin og viser frem størrelsen. Ledsaget av sangen hans stiger han sakte opp for å tiltrekke seg oppmerksomheten til den potensielle partneren.

I tillegg, når han berører bakken, fortsetter han med en dans, som består av små hopp som åpner fjærdrakten og viser halen.

Målet med dansen er å tiltrekke seg hunnens oppmerksomhet, men den søker også å vise mulige hekkesteder. Faktisk, før paret er etablert, viser hannen fram flere grotter og venter på at partneren hans skal godta en og gå inn i den.

I dette øyeblikket skjer deres merkeligste oppførsel: transport av stein.

Steintransport

Svartsteinskvettens rede er vanligvis bygget på toppen av en haug med steiner. Av denne grunn transporterer den fremtidige faren et stort antall av dem til reiret. Imidlertid blir ikke alle disse steinene en vesentlig del av reiret. Det kan hende de ikke engang brukes til dette. Dette betyr at hannene bærer nesten 3 kilo stein som ikke kan brukes.

Selv om det kan virke rart, er grunnen til at de har denne oppførselen en ekstra type evaluering som hunnen foretar. Til tross for at han erobret henne, må hannen fortsatt bevise sin verdi ved å transportere steiner. Dette hjelper den vordende moren til å vite hvor mye krefter hun skal legge i reproduksjonen, og viser henne også den genetiske kvaliteten til hannen.

Du tenker kanskje at det ikke gir mening, ettersom en fugl ikke kan være klar over om partneren har god genetisk kvalitet med det blotte øye. Det hunnen ser er imidlertid antall steiner som hennes frier klarer å bringe. Det er mer enn nok for henne, for hvis han klarer å bringe mange av dem, betyr det at vingene hans er godt utviklet og sterke.

Kopulering

Hvis den fremtidige moren bestemmer at hannen er et godt valg, finner kopuleringen sted, der begge utfører en dans som ender med at hannen befrukter hunnen. På dette tidspunktet er mengden stein som bæres veldig viktig, siden hvis partneren ikke oppfyller forventningene, kan båndet oppløses.

Oppløsning av paret er sjelden, men det kan skje.

Egglegging og ruging

Moren begynner å legge egg senest i midten av februar og legger en svært variabel mengde. Hunnene kan legge gjennomsnittlig 3 til 4 egg per kull, og kan ha opptil 10 kull. Hver av de nye ungene klekkes etter 14 dagers ruging, og vil bli tatt vare på av moren og matet av faren.

Etter 14 eller 15 dager forlater ungene vanligvis reiret, selv om de starter sine første testflyvninger den tredje dagen. Endelig, en uke senere, kan de mate seg selv, men de vil fortsatt bli ivaretatt av foreldrene i 15 dager til før de blir uavhengige.

Bevaringstilstand

På rødlisten til International Union for Conservation of Nature er svartsteinskvett en livskraftig art. Imidlertid er det registrert en reduksjon i bestanden, selv om dette ikke har vært konstant. Det har blitt foreslått at invasjoner av gressletter og skogplanting av tørre soner kan være noen faktorer knyttet til denne situasjonen.

En Svartsteinskvett synger.

Fugler viser vanligvis noen av de vakreste kurtiseringsmønstrene, og svartsteinskvett er intet unntak. Til slutt må det huskes at denne oppførselen hjelper dyrene til å velge den best forberedte partneren når det gjelder produksjon av avkom. Med andre ord ligger naturlig utvalg alltid i skyggene.

Det kan interessere deg ...
Grønnkardinalen er en søt og melodiøs sanger
My AnimalsLes det hos My Animals
Grønnkardinalen er en søt og melodiøs sanger

Alle problemene til grønnkardinalen stammer fra dens vakre sang og iøynefallende farge. Dette gjør dette dyret til en av de mest etterspurte burfug...



  • Møller, A. P. (1992). Interspecific response to playback of bird song. Ethology90(4), 315-320.
  • Moreno, J., Soler, M., Møller, A. P., & Linden, M. (1994). The function of stone carrying in the black wheatear, Oenanthe leucura. Animal Behaviour47(6), 1297-1309.
  • Joan, R. E. A. L. (2000). Los incendios pueden favorecer la recolonización de la collalba negra Oenanthe leucura. Ardeola47(1), 93-96.
  • Richardson, F. (1965). Breeding and feeding habits of the black wheatear Oenanthe leucura in Southern Spain. Ibis107(1), 1-16.
  • Soler, M., Moreno, J., Møller, A. P., Lindén, M., & Soler, J. J. (1995). Determinants of reproductive success in a Mediterranean multi-brooded passerine: the Black Wheatear Oenanthe leucura. Journal für Ornithologie136(1), 17-27.
  • Moreno Klemming, J., Carrascal, L. M., Salvador Vilariño, V., & Salvador Milla, A. (2016). Collalba negra–Oenanthe leucura (Gmelin, 1789).