Chinchillans egenskaper

När vi talar om chinchillans egenskaper hänvisar vi faktiskt till ett taxonomiskt släkte av gnagare som innehåller två typer.
Chinchillans egenskaper
Sara González Juárez

Skriven och verifierad av psykologen Sara González Juárez.

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Chinchillans egenskaper baseras på en intelligent, sällskaplig gnagare som är bästa vän med många människor som har skaffat den som husdjur. Den sort som människor håller i fångenskap är dock en artificiell hybridisering som skapades med hjälp av de två närbesläktade underarter som lever i det vilda, för att hjälpa dem att anpassa sig till fångenskap.

Av den anledningen hittar du i den här artikeln en beskrivning av det vilda chinchillasläktet , eftersom vi måste ta en titt på dess naturliga ursprung för att förstå den sort som människan har skapat. Missa inte denna fascinerande artikel, för dessa bedårande gnagare förtjänar all vår uppmärksamhet.

Taxonomi och egenskaper

Chinchillans beteende.
Chinchilla.

När vi hänvisar till den vilda chinchillan hänvisar vi faktiskt till släktet Chinchilla, som dessa piggsvinsartade gnagare i familjen Chinchillidae tillhör. Inom detta släkte finns det två underarter:

  • Chinchilla chinchilla eller chinchilla med kort svans: Som namnet antyder är svansen kortare än hos de andra typerna. Den har också mindre och rundare öron och en mer fyrkantig kropp, eftersom håret är tjockare.
  • Ullig eller långsvansig chinchilla: Denna typ kännetecknas av en smalare kropp samt ett mer triangulärt huvud. Öronen är stora och upprättstående och svansen är längre.

Chinchillan har en tjock päls av kort, men mycket mjuk päls. Detta, liksom de stora ögonen och öronen är anpassningar till kylan i de torra områden som de lever i. Även om många färger finns hos den tama sorten på grund av selektiv avel så är de vilda chinchillorna mjukt gråa med svarta öronspetsar och vita magar.

Det växer ungefär 60 fina hårstrån i varje hårsäck på chinchillans hud.

De är vanligtvis 23-38 centimeter långa och väger 500-800 gram. Honorna väger mer, är längre och betydligt större än hanarna.

Chinchillans livsmiljö

Båda chinchillatyperna lever i Anderna. Medan den kortsvansade chinchillan hittas i södra Peru, Bolivia, nordvästra Argentina och norra Chile, kan den ulliga chinchillan endast ses i norra Chile.

Deras livsmiljö är torra bergsområden på hög höjd (3 000–5 000 meter). De häckar i sprickor och hål mellan stenar, där de lätt kan kamoufleras tack vare färgen på sin päls. Det är på natten som de ger sig ut på jakt efter föda.

De är huvudsakligen växtätande gnagare, även om de ibland kan äta insekter eller fågelägg på ett opportunistiskt sätt. De livnär sig vanligtvis på gräs och örter i sitt område. Ibland äter de också kaktusar som de då får vätska från.

När miljön är särskilt torr är de beroende av morgondagg för att dricka.

Chinchillas beteende

Dessa gnagare är nattaktiva sociala djur. De kommer ut vid solnedgången och utnyttjar en del av soluppgången för att sola. Resten av dagen tillbringar de i en klippspricka, som de vet att de kan ta sig in i tack vare morrhåren. Om morrhåren inte böjer sig kan chinchillan inte fastna.

De lever i grupper som kan nå upp till 100 individer, men är vanligtvis inte så stora. De avger ett stort antal vokaliseringar för att kommunicera, t.ex. larmskrik (som liknar en visselpipa), kurrande för att leta efter en partner och varningsvisslingar. De grymtar också ibland och gnisslar tänder.

Man tror att de bildar matriarkala hierarkier, men det saknas forskning.

Reproduktion

Vid 8 månaders ålder kan en chinchilla bli dräktig. Dräktigheten varar ungefär 111-128 dagar och ungarna föds välutvecklade med öppna ögon och väger ungefär 35 gram. Kullarna är inte särskilt många och når sällan upp till 3 ungar.

Laktationen varar 6 till 8 veckor. Från och med den tiden börjar de små chinchillorna äta samma mat som sin mamma, även om de kan få i sig en del vegetabiliska ämnen från födseln. Honorna kan para sig inom en vecka efter födseln, men i det vilda får de vanligtvis bara två kullar per år.

Chinchillas bevarandestatus

En chinchilla.
Chinchilla.

Både Chinchilla chinchilla och Chinchilla lanigera är hotade (EN). De har jagats för sin päls trots att det finns pälsfarmer.

För att tillverka en päls från en chinchilla måste man döda omkring 300 stycken.

Händelserna i samband med orkanen El Niño, förlusten av deras livsmiljöer till förmån för extensiv boskapsuppfödning och deras fångst från miljön för att säljas som husdjur har också lett till att antalet chinchillor fortsätter att minska år efter år. Trots program för uppfödning i fångenskap är populationerna fortfarande långt ifrån att återhämta sig, kanske till viss del på grund av protesterna mot hållbar uppfödning för deras skinns skull. Allt som återstår är att stödja de organisationer som kämpar för att behålla dessa underbara gnagare i sin naturliga miljö.

Detta kanske intresserar dig

Tandproblem hos gnagare: Långa framtänder hos marsvin
My Animals
Läs det My Animals
Tandproblem hos gnagare: Långa framtänder hos marsvin

Det är ganska vanligt att marsvin får långa framtänder. Dessa förvuxna tänder behöver mycket noggrann behandling. Läs vidare för att lära dig mer.




Innehållet hos My Animals är skrivet i informativt syfte. Det kan inte ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.