Żyrafa somalijska – siedlisko i charakterystyka

Żyrafa somalijska jest zdolna do spożycia do 66 kilogramów jedzenia dziennie, ale na obszarach ubogich w zasoby potrzebuje tylko 7 kilogramów warzyw dziennie, aby przetrwać.
Żyrafa somalijska – siedlisko i charakterystyka

Ostatnia aktualizacja: 17 sierpnia, 2021

Żyrafa somalijska (siatkowana) jest znana z dużej, wydłużonej szyi, która w pewnym momencie zdołała zainspirować najbardziej innowacyjne teorie ewolucyjne swoich czasów. Chociaż jest to gatunek endemiczny dla Afryki, najprawdopodobniej natknąłeś się na niego w miejscowym zoo. Choć może wydawać się spokojna, w niektórych momentach życia przejawia zachowania agresywne, które kończą się gigantycznymi bójkami.

W tym miejscu porozmawiamy o jednym z największych istniejących gatunków lądowych, Giraffa reticulata, wyjątkowym ssaku, który ma wiele do powiedzenia. Czytaj dalej i dowiedz się wszystkiego o tym ogromnym i ciekawym organizmie.

Siedlisko i rozmieszczenie żyrafy somalijskiej

Ssak ten występuje w północnej i północno-wschodniej Kenii, z niewielkimi populacjami w południowej Somalii i Etiopii. W przeszłości uważano, że żyrafy stanowią jeden gatunek występujący w całej Afryce, ale jest to dalekie od prawdy. W rzeczywistości, zgodnie z artykułem opublikowanym w czasopiśmie Current Biology, istnieją 4 różne gatunki żyraf o różnym rozmieszczeniu.

Żyrafa somalijska

Siedliska tego kręgowca to rozległe, pustynne tereny z obecnością drzew, w których roślinności dominująco przeważają akacje. Populacje tej żyrafy współistnieją z ludźmi, którzy na tych terenach utrzymują się z pasterstwa i wypasu.

Charakterystyka żyrafy somalijskiej

Żyrafa somalijska jest największym zwierzęciem lądowym na świecie, osiąga 5,7 metra wysokości i waży prawie 2 tony. Oprócz tego ma na głowie parę małych skostniałych rogów, które zwykle są otoczone skórą i włosami, prawie jak para “antenek”. Ponadto jej ogon jest tak cienki, że służy jako bicz do odpędzania owadów.

Chociaż dymorfizm płciowy nie jest zbyt wyraźny, samce są większe niż samice i mogą mieć nawet drugą parę rogów. W związku z tym artykuł opublikowany w  czasopiśmie naukowym Oecologia wspomina, że różnica polega na tym, jak zachowują się podczas zdobywania pożywienia. Innymi słowy, ponieważ samce są bardziej żarłoczne, mają większe rozmiary.

Okazy te mają zazwyczaj charakterystyczne ubarwienie, składające się z żółto-pomarańczowej skóry, z wielokątnymi plamami wzdłuż ciała. Co więcej, te łaty przypominające wielokąty, z kolei funkcjonują jako odcisk palca, ponieważ ten sam wzór nie powtarza się u innych osobników.

Zachowanie

Gatunek tworzy stada lub grupy z 10 lub 20 osobnikami obu płci. Osobniki utrzymują status społeczny poprzez hierarchię, ponieważ istnieje dominujący samiec, który określa swoją pozycję poprzez walkę. Podczas konfliktów samce stoją obok siebie, zaczynając bić się nawzajem, używając szyi jako bata a rogów jako gwoździ.

Wyniki każdej bitwy nadają im określoną rangę w stadzie, więc dominujący samiec jest najsilniejszy ze wszystkich. To zła wiadomość dla przegranych, ponieważ zwykle nie wolno im rozmnażać się z samicami w grupie. Z tego powodu struktura i liczba członków ulega ciągłym zmianom, ze względu na wykluczenia i napływ nowych członków.

Z drugiej strony samice są bardziej towarzyskie i mniej agresywne, tworząc grupy bez samców. Jednak w każdym sezonie lęgowym odchodzą w poszukiwaniu partnera, powodując rozpad stada.

Pokarm żyraf siatkowanych

Żyrafa somalijska jest roślinożerna, a jej głównym pokarmem stanowią liście akacji. Z tego powodu ich wydłużone szyje są jedną z ich najlepszych adaptacji, ponieważ pozwalają im dotrzeć do najwyższych gałęzi. Ponadto czasami również spożywają kości i kamienie, aby pozyskać składniki mineralne w swojej diecie, typu wapń.

Podobnie jak w przypadku innych roślinożerców, gatunek ten jest przeżuwaczem, co oznacza, że spędza dużo czasu na rozdrabnianiu pokarmu, przełykaniu go i ponownym przeżuwaniu. Jest to konieczne, ponieważ trudno jest uzyskać składniki odżywcze z liści, kwiatów i strąków, dlatego żyrafy starają się je zmiażdżyć, aby proces ten był bardziej wydajny. W rzeczywistości właśnie z tego powodu mają 4-komorowy żołądek.

Żyrafa somalijska: reprodukcja

Żyrafy mają ciekawy sposób postrzegania, czy samica jest chętna, czy też nie, ponieważ dzięki odruchowi Flehmena rozpoznają feromony, które je zdradzają. Dzieje się tak, gdy cofają wargi i odsłaniają dziąsła, odsłaniając narząd przylemieszowy, który jest odpowiedzialny za wykrywanie zapachów. Innymi słowy, samce dokonują analizy składu moczu, które pozwalają im stwierdzić, czy potencjalna partnerka jest płodna.

Gdy samiec wykryje, że samica jest gotowa, zaczyna się do niej zalecać w celu kopulacji. Robi to chwytając samicę za ogon, jakby prosił o pozwolenie. Druga strona może ją zignorować lub zaakceptować, a także trzymać ogon potencjalnego aspiranta. W ten sposób para formowana na co najmniej jeden sezon.

Zmysł węchu u zwierząt odgrywa ważną rolę w reprodukcji. Dzieje się tak dlatego, że dzięki temu zmysłowi ludzie mogą rozpoznać, czy samica jest bardziej płodna od innych, co pozwala im wybrać najbardziej „odpowiednią”. Wybór najlepszego zalotnika jest kluczowy dla tego ssaka, ponieważ może on kopulować tylko co 20 do 30 miesięcy, zapewniając w ten sposób sukces swojego miotu.

Opieka nad partnerem

Okazy tego gatunku są uważane za poligamiczne, ponieważ nie utrzymują tylko jednego partnera przez całe życie. W rzeczywistości to właśnie z tego powodu samce będą za wszelką cenę unikać zbliżania się do samicy jakiegokolwiek innego zalotnika, aż do momentu, gdy urodzi się jej potomstwo.

Ciąża i poród

Ciąża potrwa około 457 dni, a poród nastąpi między majem a sierpniem. Matka może rodzić podczas chodzenia i stania, przez co jej cielę spadnie na ziemię z wysokości 2 metrów. Nie doznaje żadnych poważnych obrażeń, właściwie zaraz po upadku sama wstaje i zaczyna karmić się piersią.

Opieka hodowlana i samodzielność

W pierwszych tygodniach życia maluchy znajdują się pod nieustanną opieką matki. Jednak już od pierwszego miesiąca życia, samice w grupie dzielą się pracą, tworząc żłobki, w których koncentrują noworodki. Dzięki temu mogą zdobywać pożywienie i wodę bez obawy, że ich młode zostaną pozostawione same.

Ze swojej strony, młode usamodzielnią się, gdy osiągną wiek 4-5 lat. W rzeczywistości, ponieważ są to organizmy zgodne z hierarchią, samce odchodzą w poszukiwaniu grupy, w której mogą być dominującymi. To skłania ich do separacji i samotności przez jakiś czas, przynajmniej dopóki nie znajdą stada lub nie stworzą własnego.

Stan ochronny

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, ssak ten znajduje się na liście gatunków zagrożonych wyginięciem. Wynika to z małej i rozdrobnionej populacji, która ogranicza się do określonych obszarów w Afryce. Ponadto, ich siedlisko zostało naruszone i zniszczone ze względu na wzrost działalności hodowlanej na tym obszarze, w wyniku liczby lokalnych mieszkańców.

Żyrafa z młodym

Ponadto, ze względu na ogromne rozmiary, na tę żyrafę poluje się ze względu jej mięso. W rzeczywistości, co najmniej 30% społeczności zamieszkujących tereny w pobliżu ich naturalnego środowiska spożywało mięso żyrafy. Jednocześnie mieszkańcy wioski polują na ten gatunek w ramach swoich zwyczajów, co zapewnia im lepszy status społeczny w swojej społeczności.

Pomimo przyjaznego wyglądu żyraf, wszystkie one są zakwalifikowane do pewnej kategorii ryzyka. Z tego właśnie powodu ogrody zoologiczne funkcjonują jako “Arka Noego”, która daje im dodatkową szansę na stawienie czoła wyginięciu. Niestety, obecnie niektóre gatunki są bardziej zagrożone w środowisku naturalnym niż w niewoli.

To może Cię zainteresować ...
Zwierzęta które nie śpią: czy takie istnieją?
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Zwierzęta które nie śpią: czy takie istnieją?

Sen to czynność, która dotyczy wszystkich zwierząt, jednak wiele może pozwolić sobie na spanie tylko kilka minut. Zobacz, czy są zwierzęta które ni...



  • Horová, E., Brandlová, K., & Gloneková, M. (2015). The first description of dominance hierarchy in captive giraffe: not loose and egalitarian, but clear and linear. PloS one10(5), e0124570.
  • Takagi, N., Saito, M., Ito, H., Tanaka, M., & Yamanashi, Y. (2019). Sleep‐related behaviors in zoo‐housed giraffes (Giraffa camelopardalis reticulata): Basic characteristics and effects of season and parturition. Zoo biology38(6), 490-497.
  • Muneza, A., Doherty, J. B., Hussein, A. A., Fennessy, J., Marais, A., O’Connor, D., & Wube, T. (2018). Giraffa camelopardalis ssp. reticulata. The IUCN Red List of Threatend Species.
  • Seeber, P. A., Ciofolo, I., & Ganswindt, A. (2012). Behavioural inventory of the giraffe (Giraffa camelopardalis). BMC research notes5(1), 1-9.
  • Ginnett, T. F., & Demment, M. W. (1997). Sex differences in giraffe foraging behavior at two spatial scales. Oecologia110(2), 291-300.
  • Shorrocks, B. (2016). The giraffe: biology, ecology, evolution and behaviour. John Wiley & Sons.