Vad äter tvättbjörnar?

Tvättbjörnar kan vara mycket selektiva när det gäller sin mat, i vissa fall äter de bara vissa delar av bytet och lämnar stora delar av kroppen.
Vad äter tvättbjörnar?

Senaste uppdateringen: 26 november, 2021

Tvättbjörnar är bland de mest karismatiska djuren i hela djurriket, vilket beror på deras söta, egendomliga utseende och märkliga beteende. Tvättbjörnen är dessutom ett däggdjur som tenderar att se efter den mat som den äter, vilket har lett till att den har utvecklat märkliga vanor såsom att “tvätta” sin mat. Så vad äter tvättbjörnar? Vi ska svara på den frågan idag!

En tvättbjörn är ett däggdjur som tillhör släktet Procyon, som för närvarande omfattar 3 olika arter. Var och en av dem har vissa speciella fysiska egenskaper, men de delar mycket av sina matvanor. Läs vidare för att ta reda på vad tvättbjörnar äter!

Hur ser en tvättbjörn ut?

Tvättbjörnar är lurviga och kompakta till utseendet, med en längd på cirka 45 centimeter och en vikt på mellan 4 till 12 kilo. Dessutom har den typiska tvättbjörnen ett brett huvud (med åtskilda öron) som liknar en björns. Tvättbjörnen har också platta bakben (plantigrada), vilket också är karakteristiskt för Ursidae.

Vad gäller färg så har dessa ryggradsdjur silvergrå päls över hela kroppen, men det som kännetecknar dem mest är den typiska svarta masken som omger deras ögon. De har också en lång, ringformad svans. Detta är ett speciellt utmärkande drag som ibland orsakar förväxling med dess släkting, kattfretten (släktet Bassariscus).

Därtill har dess framben smidiga fingrar och klor som används för att manipulera olika föremål. Tack vare sina “händer” kan den öppna dörrar, burkar och behållare, vilket gör den ganska så nyfiken på alla möjliga saker. Tvättbjörnar har också mycket flinka lemmar, vilket gör det lätt för dem att skaffa mat i nästan alla miljöer.

Tvättbjörnar är skickliga, fingerfärdiga och mycket intelligenta djur.

En tvättbjörn.

Vad äter tvättbjörnar?

Tvättbjörnar är allätare och äter opportunistiskt, genom att de anpassar sig väl till de resurser som finns i deras miljö. Dessutom anses den vara en mångsidig jägare som är bra på att springa, simma och klättra. Följaktligen är summan av dessa färdigheter anledningen till att tvättbjörnen kan invadera andra livsmiljöer, vilket gör att den betraktas som ett skadedjur i vissa länder.

Även om de kan äta nästan vad som helst så har arterna som ingår i släktet Procyon en förkärlek för vissa typer av föda. De vanligaste sakerna som utgör deras diet är följande:

  • Grönsaker: frön och frukter.
  • Insekter: främst syrsor, myror, skalbaggar och gräshoppor.
  • Kräftdjur: kräftor.
  • Fåglar: vissa fröätare, sparvar, duvor och turturduvor samt deras ägg.
  • Fisk: små eller medelstora fiskar, alltid sötvattensfiskar.
  • Däggdjur: gnagare.
  • Blötdjur: snäckor och musslor.
  • Reptiler: ödlor och små geckoödlor.

Eftersom dessa djur lever i stadsområden med människor kan de också äta matrester. Detta förklarar varför de ofta hittas i soptunnor, containrar och sopsäckar i städerna, där de letar efter mat sent på natten. Ibland stjäl de till och med hund- och kattmat om den ligger ute på gården.

Detta beteende, i kombination med deras nattliga aktivitet, är orsaken till att samhället uppfattar tvättbjörnar som “tjuvar”.

Tvättar tvättbjörnar sin mat?

Tvättbjörnar blötlägger ibland sin mat flera gånger i vatten. I motsats till vad många tror verkar detta inte ha något att göra med att “tvätta” maten, utan snarare vara ett sätt att utforska och jaga byten under vattnet. Trots att det är ett ovanligt beteende så hjälper det dessa däggdjur att dra till sig sina offers uppmärksamhet och fånga dem.

Oavsett så kan tvättbjörnar också utföra denna märkliga rörelse på sand eller snö, så det är inte ett måste att det finns vatten där. Detta verkar tyda på att “tvättningen” inte helt och hållet är avsedd som en jaktmetod, eftersom de inte lockar till sig varelser under jord med hjälp av dessa åtgärder.

Däremot tror vissa zoologer vid Kyoto University att denna teknik hjälper till att avlägsna skadliga ämnen (såsom smuts eller gifter) från matens yta. Så baserat på olika undersökningar verkar det som om detta beteendemönster kan tjäna ett dubbelt syfte, både för att sanera maten och för att locka till sig byten i vattnet.

Kan jag ha en tvättbjörn som husdjur?

Fastän det kan verka som en bra idé är det inte ett bra val att ha en tvättbjörn som husdjur. Även om de är ganska anpassningsbara till olika livsmiljöer är de också ganska självständiga och inte särskilt sällskapliga. Om man vill hålla ett av dessa däggdjur hemma kommer det bara att skapa stress hos den och samtidigt utgöra en fara för ägaren.

På grund av dålig hantering och vissa människors oansvarighet anses tvättbjörnar dessutom vara en invasiv art i flera delar av världen. På grund av detta har vissa länder såsom Mexiko och Spanien förbjudit dem som husdjur. Syftet med dessa förbud är att ge dem ett värdigt liv och förhindra att de blir ett ekologiskt problem.

Att äga en tvättbjörn är olagligt i de flesta regioner i världen.

En tvättbjörn som äter.

Tvättbjörnar har en anpassningsbar kost som gör att de kan vara framgångsrika i nästan alla omgivningar. Detta är en direkt fördel för dessa däggdjur, men det gör dem också till en potentiell fara för ekosystemet, eftersom de kan invadera andra livsmiljöer. Dessa arter är mycket väl anpassade för att leva i det vilda, men inte för en begränsad tillvaro som husdjur.

 

Detta kanske intresserar dig
Fakta om mårdhunden: Är det en tvättbjörn eller en hund?
My Animals
Läs det My Animals
Fakta om mårdhunden: Är det en tvättbjörn eller en hund?

Alla har vi ett favoritdjur som vi önskar vi kunde hålla som husdjur. Idag får du lära dig mer fakta om mårdhunden. Är det en tvättbjörn eller en h...



  • Mochida, K., & Matsui, K. (2007). Counter-defense technique to mitigate prey toxicity in raccoons (Procyon lotor). Mammal Study, 32(3), 135-138.
  • Guerrero, S., Sandoval, M., & Zalapa, S. S. (2000). Determinación de la dieta del mapache (Procyon lotor hernandezii Wagler, 1831) en la costa sur de Jalisco, México. Acta zoológica mexicana, (80), 211-221.
  • Salgado, I. (2015). Mapache – Procyon lotor. En: Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Españoles. Salvador, A., Barja, I. (Eds.). Museo Nacional de Ciencias Naturales, Madrid. http://www.vertebradosibericos.org/
  • Lotze, J. H., & Anderson, S. (1979). Procyon lotor. Mammalian species, (119), 1-8.
  • Gatti, A., Bianchi, R., Rosa, C. R. X., & Mendes, S. L. (2006). Diet of two sympatric carnivores, Cerdocyon thous and Procyon cancrivorus, in a restinga area of Espirito Santo State, Brazil. Journal of Tropical Ecology, 22(2), 227-230.