9 intressanta fakta om jätteibis

Jätteibis är en mycket speciell och tyvärr sällsynt fågel. Här får du veta vad som gör den så underbar.
9 intressanta fakta om jätteibis

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2022

Jätteibis (Thaumatibis gigantea) är en av de minst kända fåglarna som finns. Det beror dels på att den står i skuggan av sin välkända släkting, den mest kända ibisen, helig ibis (Threskiornis aethiopicus), dels på grund av att det finns mycket få exemplar kvar i världen.

Därför är det värt att lära känna den lite bättre, eftersom den är ett utmärkt verktyg för att upptäcka naturens underverk och väcka viljan att bevara den. Missa inte att ta reda på mer om denna fantastiska fågel!

Klassificering och beskrivning av jätteibis

Jätteibis är en fågel som tillhör ordningen Pelecaniformes och familjen Threskiornithidae. Detta tillsammans med dess släktet, Taumatibis, skapar dess vetenskapliga namn Thaumatibis gigantea.

Den vuxna fågeln är mestadels mörk, med ett naket, gråaktigt huvud och övre hals samt mörka band på baksidan av kronan och nacken. Vingarnas täckvingar är ljusgrå och de sekundära bär mörka tvärstreck.

Den unga fågeln har korta gråa fjädrar på baksidan av kronan och halsen, utan de mörka banden på baksidan av kronan och nacken. Den har också kortare näbb och bruna ögon (vuxna har mörkröda ögon).

Kuriosa om jätteibis

Det bästa sättet att lära känna en art är genom dess egenheter. Jätteibis är en av de fåglar som vid första anblicken inte verkar skilja sig särskilt mycket från andra i sin familj, men det betyder inte att den inte har vissa egenheter som gör den unik.

En ibis.


1. Den är sällskaplig

Du kommer aldrig att hitta en jätteibis ensam. De organiserar sig alltid i små grupper eller i par. Det är lättare att hitta dem i par under häckningssäsongen och i flockar på omkring 7 djur under torrperioden.

2. Namnet är ingen tillfällighet

Den kallas jätteibis av en anledning, eftersom det är den största arten av ibis som finns. Den mäter mer än en meter från näbb till svans och kan väga upp till 4 kilo. Honorna är något mindre, så det är en art som uppvisar sexuell dimorfism i detta avseende.

3. Dess böjda näbb är användbar

Formen på fågelns näbb ger värdefull information om dess livsstil, eftersom detta är fågelns främsta verktyg för att utforska miljön och naturligtvis för att äta. Ibisar har en lång, böjd näbb som gör att de kan sticka in den i sumpiga jordar och får fram små nedgrävda djur.

4. Den kan stanna i flera år på samma plats

Den är inte bara ingen flyttfågel, utan den kan också vara territoriellt sinnad. Den kan tillbringa flera år i samma område och försvara det, och flyttar bara när resurserna blir knappa.

5. Båda föräldrarna deltar i ruvningen

När häckningssäsongen kommer är båda föräldrarna involverade i skötseln av äggen. De turas om att ruva dem medan den andra går på jakt efter mat. När ungarna kläcks är det också bådas uppgift att ta hand om dem tills de lämnar de bon föräldrarna har byggt i trädtopparna.

6. Den är tyst

Det är ovanligt att höra den här fågelns vokaliseringar. Ibland hörs de i skymningen eller gryningen avge höga ljud som visar att de försvarar sitt revir, men de tenderar att vara tysta för att inte dra till sig rovdjurens uppmärksamhet.

7. De är allätare

Jätteibisen äter en mängd olika ryggradslösa djur, kräftdjur, små amfibier och reptiler. Ibland äter den också frön, vilket ger den titeln allätare.

8. Den är Kambodjas nationalfågel

Även om denna art är spridd i några enklaver i Vietnam, Laos och Kambodja är det i det sistnämnda landet som den har blivit erkänd som nationalfågel. Detta fastställdes efter 1877, då arten beskrevs.

9. Den är kritiskt hotad

Tyvärr är denna art kritiskt hotad enligt IUCN (International Union for Conservation of Nature). Faktum är att den är bland de 100 mest hotade fåglarna. De främsta orsakerna är människans ingripande i form av jakt och insamling av ägg, dränering av våtmarker för jordbruk samt avskogning som undergräver deras antal år efter år.

Populationerna av jätteibis är fragmenterade och separerade från varandra, så den genetiska variabiliteten minskar också. Med ett så litet antal av dessa fåglar kvar kan till och med ett litet självhushållningsjordbruk utgöra en fara.

Därför är medvetenheten så viktig, eftersom denna ibis är nära att försvinna. Även om åtgärder sker för att skydda livsmiljöer och resurser finns det inga större program för avel och återintroduktion, så populationen fortsätter att minska. Vi kan bara hoppas att insatserna från dem som vill skydda dem kommer att fungera.

Detta kanske intresserar dig

Träskonäbben: lär dig mer om denna fågel
My Animals
Läs det My Animals
Träskonäbben: lär dig mer om denna fågel

Träskonäbben är en otrolig fågel av förhistorisk utseende. Det är en mycket unik afrikansk fågel tillhörandes ordningen pelikanfåglar.



  • Keo, O. 2008. Ecology and conservation of the Giant Ibis Thaumatibis gigantea in Cambodia. BirdingASIA 9: 100-106.
  • Keo, O., Collar, N. J., & Sutherland, W. J. (2009). Nest protectors provide a cost-effective means of increasing breeding success in giant ibis Thaumatibis gigantea. Bird Conservation International19(1), 77-82.
  • BirdLife Internacional. 2018. Thaumatibis gigantea . La Lista Roja de Especies Amenazadas de la UICN 2018: e. T22697536A134200680. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22697536A134200680.en . Consultado el 24 de mayo de 2022.